INTERVIU EXCLUSIV Clint Eastwood, despre „Lunetistul american“: „Publicul vrea să ştie cum e să omori 160 de oameni şi să trăieşti apoi cu treaba asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradley Cooper şi Clint Eastwood, într-o pauză, pe platourile de filmare FOTO Freeman Entertainment
Bradley Cooper şi Clint Eastwood, într-o pauză, pe platourile de filmare FOTO Freeman Entertainment

Actorul Bradley Cooper, nominalizat la Oscar 2015, şi regizorul Clint Eastwood vorbesc despre filmul „Lunetistul american“, într-un interviu oferit în exlusivitate pentru România, prin intermediul distribuitorului local Freeman Entertainment.

Pelicula „Lunetistul american/American Sniper“, o producţie Warner Bros. Pictures, care va avea premiera în România pe 23 ianuarie, se află în cursa pentru Cel mai bun film al anului la prestigioasele Premii Oscar 2015. Actorul Bradley Cooper (40 de ani) a trecut prin tranformări fizice radicale pentru acest rol şi s-a antrenat alături de soldaţi din trupele SEAL pentru a da viaţă personajului principal, puşcaşul marin Chris Kyle. Pelicula a beneficiat de experienţa lui Clint Eastwood (84 de ani), în calitate de regizor. Dar cum au lucrat cei doi împreună şi cum au portretizat o legendă a armatei americane?

Bradley, cu ce anume din povestea lui Chris Kyle ai rezonat şi ce a făcut ca interpretarea ta să fie atât de „pasională“?

Bradley Cooper: Mi-a plăcut faptul că acest film nu e neapărat despre război, ci despre un personaj. Povestea lui Chris este una universală, vorbeşte despre suferinţele veteranilor de război, e acest balans emoţional prin care trec: se duc la război, luptă, apoi se întorc acasă, la viaţa de familie. Aceste experinţe aduc multe provocări în viaţa soldaţilor noştri, iar acest lucru m-a mişcat foarte tare.

Clint, pe tine ce te-a atras în acest proiect?

Clint Eastwood: Atunci când cei de la studiouri m-au sunat să-mi facă propunerea de a regiza acest film, lucram la altă peliculă, dar citeam cartea („American Sniper“ – n.r.), aşa, pentru mine. Eram curios în legătură cu această poveste, cu acest tip. Atunci când am fost sunat, am răspuns aşa: „Lăsaţi-mă să mai citesc 30 de pagini şi vă sun eu“. Cartea e interesant, e ironică. Aşa că le-am spus apoi că vreau să văd scenariul.

Când aţi început producţia filmului, v-aţi întâlnit cu familia eroului şi cu soţia lui, Taya, pentru documentare. Ce-aţi aflat despre el ce nu aţi citit în carte?

Bradley Cooper: Cele mai interesante lucruri pe care le-am aflat de la Chris nici nu erau în carte. Iar cel mai important a fost  weekend-ul pe care l-am petrecut în Midlothian (Texas), cu soţia lui, Taya Kyle, copiii lor, Kenna şi Colton, cu fratele şi cu părinţii lui Chris. Era weekend-ul în care comemorau un an de la uciderea lui. Aşa că a fost destul de dificil. Pe drumul de întoarcere, ne-am dat seama că am aflat foarte multe în acele zile. 


Clint Eastwood: Da, lucruri „grele“. Se împlinea un an de la uciderea lui, iar Taya nu era într-o stare prea bună. Dar am discutat sincer.

Bradley Cooper: Nicio carte nu-ţi oferă informaţiile pe care le afli de la oameni, atunci când îi întâlneşti în carne şi oase.

Clint Eastwood: Ne-a ajutat foarte mult şi în ceea ce priveşte castingul, pentru că în rolul Tayei am vrut pe cineva care să nu pară doar o imitaţie, ci să aibă aceeaşi atitudine. Iar Sienna Miller a avut-o.  A venit la probă şi a făcut o treabă minunată. A fost surprinzător să auzim că are un accent american grozav, deşi ea e britanică.

     Bradley Cooper se distrează la filmări, dar nu încetează să se gândească la muncă. Dacă îl suni în miezul nopţii n-o să-ţi spună: Te sun eu înapoi mâine dimineaţă. Clint Eastwood  

Care credeţi că au fost motivele pentru care Chris a ales această experienţă extremă: să lupte în război?

Bradley Cooper: Cred că genul de lucruri care ar putea părea siropoase în ziua azi. În film, îi spune Tayei: „Mi-aş da viaţa pentru ţara mea“. Nu erau simple vorbe, el chiar credea şi simţea asta. Voia să fie un cowboy, un soldat. Punct. Aşa a fost toată viaţa lui, încă de când era mic. A avut grijă de fratele lui şi aşa a devenit bărbatul de mai târziu. Aşa l-am cunoscut, aşa e portretizat în film. Asta nu-l face un martir, nu-l face nimic altceva decât bărbatul care a fost.

Clint Eastwood: Îi plăcea să aibă grijă de oameni. Cred că simţea că asta e menirea lui. A muncit din greu să ajungă puşcaş marin, pentru că soldaţii din trupele SEAL sunt oameni puternici, atât fizic, cât şi psihic. A fost în patru misiuni (în Irak – n.r.). Ar fi putut spune după prima: „Ce naiba, am făcut una!“. Dar n-a renunţat, pentru că simţea că trebuie să se întoarcă acolo, pentru că pierduse camarazi şi voia să-i răzbune. Simţea că are o misiune de terminat acolo.


Bradley, cum te-ai pregătit pentru acest rol? Te-ai antrenat mult?

Bradley Cooper: M-a ajutat foarte mult Kevin Lacz (un alt puşcaş marin, fost coleg al lui Chris Kyle – n.r.), care îşi joacă propriul rol în film. Clint a aranjat ca eu să merg şi să învăţ să trag cu muniţie adevărată de la tipii ăştia. Mai era acolo un bărbat, Rick Wallace, care l-a „antrenat“ chiar pe Chris Kyle. Am mai făcut filme despre război şi m-am antrenat mult, dar nimic nu se compară cu pregătirea pentru această peliculă. Nu există un înlocuitor pentru muniţia adevărată. A fost o experienţă nepreţuită să pot trage într-o ţintă aflată la jumătate de kilometru de mine.

bradley cooper foto Freeman Entertainment

Bradley Cooper, într-o scenă din film FOTO Freeman Entertainment

Cum aţi lucrat împreună?

Bradley Cooper: Clint este unul dintre motivele pentru care am vrut să devin actor. Mi-am dorit întotdeauna să lucrez cu doi oameni: Robert De Niro şi Clint Eastwood.  Iar faptul că am am reuşit să lucrez cu amândoi e incredibil. Ne-am înţeles perfect la filmări. Am râs mult şi asta e important când ai un proiect greu, de o asemenea încărcătură. A fost o bucurie absolută să fac acest film alături de Clint, mi-am făcut un prieten.

Clint Eastwood: L-am admirat în filme, chiar l-am şi votat la una dintre nominalizările lui pentru Oscar. E un tip grozav, un actor concentrat. Se distrează, dar nu încetează să se gândească la muncă. Dacă îl suni în miezul nopţii n-o să-ţi spună: „Te sun eu înapoi mâine dimineaţă“.

Bradley, ai simţit că-ţi asumi nişte riscuri, ca actor, cu acest rol?

Bradley Cooper: Odată ce m-am îngrăşat, singura întrebare pe care o aveam atunci când trăgeam o dublă era: „Sunt îndeajuns de gras?“ (râde). Când am văzut prima secvenţă filmată, mi-am dat seama că arătam de parcă eram umflat cu pompa. Dacă m-aş mai fi îngrăşat cinci kilograme, riscam ca totul să devină o farsă (râde).

Clint Eastwood: Arăta ca Johnny Bravo (râde).

Bradley Cooper: Eram ridicol.

Clint Eastwood: Mânca tot timpul. Mereau avea ceva în mână. O ciocolată, ceva, se îndopa cu mâncare şi shake-uri. Ştiam ce face, pentru că şi eu am încercat să mă îngraş pentru anumite filme. Iar dacă organismul nu te ajută, trebuie să urmezi aceste cure de îngrăşare după un program foarte strict. Iar el respecta orele pe ceas. În ultimele zile de filmări l-am auzit: „Mulţumesc lui Dumnezeu că nu mai trebuie să mănânc“ (râde).

Cu ce credeţi că va rămâne publicul din toată această poveste?

Clint Eastwood: E greu de spus. E clar că publicul va avea curiozitate pentru cineva care a împuşcat 160 de oameni (aceasta e cifra oficială a guvernului american, în cartea sa, Chris Kyle spune că a omorât 255 de persoane – n.r.), publicul vrea să ştie cum trăieşte cineva cu asta. Filmul nu este unul pro-război. De fapt, într-un fel, cred că e anti, e mai mult o abordare adultă a războiului. Comentariile la trailer spun că pare să fie mai mult decât un simplu film despre război. Cred că acesta a fost cel mai mare compliment. Faptul că oamenilor le-a plăcut că înseamnă mult mai mult decât nişte simple împuşcături.

clint eastwood foto Freeman Entertainment

Clint Eastwood FOTO Freeman Entertainment

Bradley Cooper: E adevărat. E mai mult un studiu de personaj, făcut în contextul războiului. Iar dacă vom avea succes cu acest film, este pentru că totul e veridic. A fost turnat în această manieră, am jucat în această manieră. Fără „înflorituri“ inutile. E un film foarte direct, dar credibil. Dacă un singur veteran de război care va vedea filmul se va regăsi în el, s-ar putea vindeca, nu s-ar mai simţi singur. Asta e speranţa noastră.


Încasări-record la box office

Filmul „Lunetistul american/American Sniper“ s-a clasat pe primul loc în box office-ul nord-american, cu încasări de 90,2 milioane de dolari, în weekend-ul de debut (16-18 ianuarie), un record pentru luna ianuarie.

O poveste adevărată

Pelicula „Lunetistul american“ este inspirată din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o legendă a armatei americane, pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-şi colegii de arme. Filmul prezintă atât faptele de război ale soldatului, considerat cel mai eficient lunetist din istoria militară a SUA, cât şi lupta acestuia cu traumele cauzate de război, precum şi încercarea de a fi un soţ şi un tată model. Producţia este nominalizată la şase categorii la Oscar 2015, inclusiv Cel mai bun film şi Cel mai bun actor în rol principal (Bradley Cooper).

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite