VIDEO INTERVIU Sector 7, de la cărţi la seminţe. Trupa lansează un nou clip, „Moartea în coajă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această vară, toată România afla că „Mă-ta are cratimă“. Tot atunci, mulţi auzeau pentru prima oară de Sector 7, deşi grupul de umor avea deja un public fidel în online-ul românesc. Trupa lansează o nouă producţie, „Moartea în coajă“, care are toate şansele să se „îmbolnăvească“ de la viralul precedent.

Nucleul este format în acest moment din britanicul John Riley (care deţine şi brandul Sector 7), Alex Coteţ, Sergiu Floroaia şi Toma Alexandru, însă grupul colaborează cu numeroşi actori, comici, scenarişti, regizori. De altfel, chiar ei fac lucruri dintre cele mai diverse: scriu scenarii, fac stand-up comedy sau desenează comicsuri. Însă ceea ce-i defineşte pe toţi este umorul inteligent. 

Lansaţi o nouă producţie marca Sector 7. Cum aţi ales tema, de data aceasta?

Alex Coteţ: Tema ne-a ales pe noi. Ne-a abordat la colţ de stradă, prin scările de bloc şi a ţipat la noi de pe băncile din parcuri. Am realizat că adicţia românilor faţă de seminţe e aşa de împământenită că trece neobservată. Apoi am făcut nişte cercetări în laboratorul Sector 7 şi ne-am dat seamă că există o relaţie de simbioză între seminţe şi televiziunea de proastă calitate, pentru că seminţele te ţin în faţa ecranului fără să-ţi dai seamă că te-ai plictisit. Formula merge de minune: producătorii de ronţănele vând cereale pe post de snacks-uri, televiziunile vând porcării pe post de divertisment, iar la finalul zilei cine are cel mai mult de câştigat? Dentiştii, evident. E un triunghi vicios.

Aveţi un guest star/invitat special?

Sergiu: Noi, în general, nu avem guest stars. „Mă-ta are cratimă“ a fost primul material pe care am colaborat cu cineva din afară, Krem, care a pornit cu noi la drum ca „guest“ şi, până să lansăm videoclipul, s-a transformat prin propriile puteri în „star“, participând la „Românii au talent“.

Vă aşteptaţi să devină un viral, ca producţiile precedente? 

Alex: Noi ne dorim că fiecare video Sector 7 să aibă un succes răsunător, fiindcă vilele pe care plănuim să ni le ridicăm în Caraibe costă bani, chiar dacă vor fi construite la negru de imigranţi români. Însă episodul „Moartea în coajă“ nu a fost gândit şi filmat cu intenţia de a depăşi viralitatea lui „Mă-ta are cratima“. Noi l-am vrut un fel de mockumentary, adică o parodie de film documentar, de vreo şapte minute, dar convenţiile mediului online ne-au făcut să renunţăm la jumătate din glume şi să lansăm această versiune de doar trei minute şi un pic. Oricum, pot să vă spun că „Moartea în coajă“ este unul din referatele colectivului. 

 
Aţi câştigat în toamnă locurile 1 şi 2 la gala de social media Webstock, la categoria viral, cu „Mă-ta are cratimă“, respectiv „Cărţi“....

Sergiu Floroaia: Am luat locul 1 şi 2 pentru că n-am scos trei clipuri (râde).

Alex: Da, a fost o categorie pe care am dominat-o, aşa, ca nişte bătăuşi într-o grădiniţă.


Voi faceţi umor online din 2006, însă puteţi spune că abia acum, cu aceste două clipuri, aţi ajuns în mainstream?

Alex: Abia de anul acesta ne-am gândit să fim mai conştienţi de propria noastră imagine. Până acum, tot ce făceam era din plăcere, dar şi pentru că ne cereau fanii. Însă după ce lansam ceva, nu ştiam să promovăm acel material. Îl lansam şi tăceam. Peste şase luni, ne mai venea o idee interesantă şi mai scoteam ceva. La un moment dat, am avut şi un hiatus din cauza asta. Bine, nici piaţa online nu era pregătită ca noi să putem face asta constant. Între timp am strâns multe idei, a apărut şi Facebook, s-a maturizat şi piaţa...

Cine sunteţi voi?

Sergiu: Suntem un colectiv destul de numeros, cam 20 de oameni. Avem printre noi publicitari, scenarişti, comedianţi, programatori, cameramani, designeri, regizori.

Alex: A început în 2006, cu un grup compact care şi-a făcut prieteni câţiva actori, apoi în un operator, apoi un editor de imagine. Atunci am făcut noi primul material doar de dragul de a fi amuzanţi. A început ca un hobby şi a devenit un brand în sine. Ne-am ales un nume, l-am folosit, a percutat şi ne-am trezit că auzeam pe stradă replici din scheciurile noastre. A fost flatant, dar şi şocant, în acelaşi timp. Am crezut că cineva mă cunoaşte şi-mi face o glumă.

De unde acest nume, Sector 7?

Alex: Cei care au pus bazele grupului, în 2006, s-au gândit că ar fi grozav ca, în cele 6 sectoare din Bucureşti, să existe o „adunătură“ de oameni cu aceleaşi valori, cu aceleaşi gusturi, care nu au neapărat o „bază fizică“, dar care sunt toţi la un nivel comun, un sector.

Pe lângă acest proiect, faceţi şi altceva?

Toma Alexandru: Fiecare face şi altceva, că aşa am ajuns să ne întâlnim. Eu fac stand-up, comedy şi desenez. Sunt grafician, desenator, am un site de comics-uri.

Sergiu: Eu fac stand-up comedy de şapte ani, scriu în câteva reviste şi lucrez pentru tot felul de proiecte comerciale, dar tot pe zona de comedie. În principal fac umor, în diferite forme.

Alex: Eu mă uit la stand-up (râde). Sunt scenarist de umor, mai fac şi unele lucruri în publicitate şi cochetez cu filmul şi cu videoclipurile muzicale, dar într-o zonă mai underground.

Cum v-a „afectat“ succesul acesta venit la propriu peste noapte, odată cu lansarea clipului „Mă-ta are cratimă“?

Toma: Am fost asaltaţi de fete (râde).

Alex: Ce ne-a surprins, şi nu ştiu dacă într-un mod foarte plăcut, a fost că multă lume a trecut dincolo de ceea ce facem noi, adică umor, şi s-a implicat foarte mult în dezbaterea legată de gramatică. Au apărut mesaje precum „moarte celor care nu ştiu să scrie corect“, „era şi timpul să facem o cruciadă pentru salvarea limbii române“. A fost doar o întâmplare că ultimele două virale, „Cărţi“ şi „Mă-ta are cratimă“ au urmat acceaşi linie. Publicul nostru ştie că facem şi altceva, însă cei care ne ştiu doar pentru aceste două clipuri au înţeles că suntem un fel de militanţi pentru cultură.

Televizorul îţi bagă pe gât ce emisiuni să vezi. Trebuie să „treci“ prin toate canalele până să găseşti ce-ţi place. Pe când, pe internet, îţi cauţi tu.

E ceva rău să militezi pentru cultură?

Alex: Nu cred că am fi cei mai în măsură să facem asta.

Toma: Ca să faci treaba asta ai nevoie de un plan, de o agendă. Pentru noi e mai dificil. Noi facem umor, pe asta ne bazăm. Avem câte o idee amuzantă şi o punem în practică. Însă dacă noi am face asta tot timpul, n-ar mai fi natural, pe de o parte, iar pe de altă parte ne-am limita. Iar ideea proiectului e alta: trebuie să facem ce ne place.

Sergiu: Şi cum cultura nu ne place... (râd)

Pe voi ce vă face neproşti?

Sergiu: Pe mine cafeaua, multă cafea dimineaţa. Dar prea multă mă face prost (râde). Nu ştiu... poate faptul că nu ne luăm atât de mult în serios.

Toma: Eu cred că plecăm de la premisa greşită că suntem neproşti (râd).

Alex: Eu sunt de acord cu Sergiu. Să fii neprost înseamnă să fii conştient de ceea ce eşti, să-ţi ştii limitele, să nu te iei prea în serios. Tocmai de asta nici nu suntem nişte militanţi pentru cultură.

ma-ta are cratima sector 7

[Sergiu Floroaia, Emmanuel Deaconu, Alex Coteţ şi Toma Alexandru în videoclipul „Mă-ta are cratimă“ ]


Pe site-ul vostru vă descrieţi drept un grup de umor românesc. Ce înseamnă umor românesc?

Toma: Umor în limba română.

Alex: Thank you, Toma. That was hillarious (Multumesc, Toma. A fost foarte amuzant - n.r.). Am putea să intrăm în polemică... Noi facem parte dintr-o generaţie care a crescut cu sitcomuri americane („Familia Bundy“,) cu stand-up străin, cu „South Park“, „Family Guy“. Noi nu râdem la glumele părinţilor noştri. Tata nici acum nu râde la „Mă-ta are cratimă“. Umor românesc înseamnă, în viziunea noastră, umor modern despre subiecte autohtone. Nu ştiu dacă suntem noi în măsură să spunem ce e umorul românesc. Noi îl facem. Cine vrea să-l definească, să o facă.

Aveţi un public fidel, dar, în bună măsură, sunteţi criticaţi, înjuraţi...

Toma: Nu cred că ne afectează. Ne mai dau material. Aşa cum a fost în cazul clipului „Mă-ta are cratimă“. Aşa s-a născut, după ce am văzut comentariile celor care ne înjurau.

Alex: Nu poţi să te-apuci să corectezi tot internetul... Însă unii dintre actorii noştri s-au mai lovit şi faţă în faţă cu unele critici şi nu neapărat din cauza unor lucruri pe care le-au făcut cu noi... Toată lumea are o opinie în ziua de azi. Românii sunt foarte buni la asta: să aibă o opinie despre orice. Dacă era să ne afecteze fiecare chestie spusă de cineva care s-a uitat doar superficial pe ce am făcut, apoi înjură.... Internetul e plin de astfel de situaţii.

Toma: Noi ne-am dat seama şi de la spectacolele de stand-up că nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea. Tot ceea ce putem face este ca, în timp, să ne atragem publicul nostru. Pentru că mereu vor fi unii care să comenteze.

Alex: Avem şi copleşitor de multe reacţii pozitive. Şi auzim foarte des: „De ce nu apăreţi şi la televizor?“

Ar fi pasul firesc, nu?

Sergiu: Mie mi se pare că, în continuare, publicul nostru e pe internet.

Alex: Nu ştiu dacă publicul nostru are televizor. Pentru o generaţie crescută cu puterea de a decide exact ce să facă în momentul respectiv, televizorul e exact opusul internetului. Televizorul, în forma actuală, nu va mai rezista mult timp.

Toma: Televizorul îţi bagă pe gât ce emisiuni să vezi. Trebuie să „treci“ prin toate canalele până să găseşti ce-ţi place. Pe când, pe internet, îţi cauţi tu.

Care sunt următoarele proiecte? Veţi mai avea colaborări cum a fost cea cu Krem?

Alex: Avem câteva lucruri în plan. Dar ceea ce vom face nu va avea nicio legătură cu „Mă-ta are cratimă“ şi „Cărţi“, va fi ceva total diferit, dar va avea un mesaj. Vrem să mai facem şi o melodie. Pe Krem îl ştiam dinainte ca el să apară la „Românii au talent“ şi să aibă succes, aşa că această colaborare a fost una organică. Nu am vrut pe cineva cunoscut care să umple acest gol. Totuşi, luăm în calcul posibilitatea că în 2013 să colaborăm cu doi-trei artişti care ne-au atras atenţia în mod pozitiv sau negativ.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite