Actorii care l-au interpretat pe Nelson Mandela: „Un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi cei care preţuiesc libertatea şi demnitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii Morgan Freeman şi Idris Elba, cei care l-au portretizat pe Nelson Mandela în filmele „Invictus/ Neînfrânt“, respectiv „Mandela: The Long Walk to Freedom/ Lungul drum către libertate“, şi-au exprimat regretele faţă de moartea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Vestea morţii lui Nelson Mandela a fost primită cu profundă durere de către actorii care l-au interpretat pe unul dintre cei mai iubiţi lideri ai Africii de Sud .

Idris Elba, cel care a intrat în pielea lui Mandela în filmul „Mandela: The Long Walk to Freedom“, a vorbit despre pierderea celui care a luptat împotriva Partidului Naţional din Africa de Sud, care susţinea politicile de apartheid.

„Sunt şocat în acest moment, sunt în doliu alături de întreaga lume şi de familia Madiba. Am pierdut una dintre cele mai mari fiinţe umane care au păşit pe acest pământ, nu pot decât să mă simt onorat că sunt asociat cu el. Este într-un loc mai bun acum“, a delcarat Idris Elba, pentru „The News“.

Ce onoare am avut «să merg în pantofii lui Nelson Mandela» şi să portretizez un om care a sfidat limitele, a rupt barierele şi a promovat drepturile omului în faţa lumii.   Idris Elba, actor

„Ce onoare am avut «să merg în pantofii lui Nelson Mandela» şi să portretizez un om care a sfidat limitele, a rupt barierele şi a promovat drepturile omului în faţa lumii. Toate gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către familia lui“, a mai spus Elba.

image

Nelson Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud FOTO nydailynews.com 

Morgan Freeman, care l-a jucat pe Mandela în filmul din 2009, „Invictus“, a reiterat sentimentele lui Elba: „Astăzi, lumea a pierdut unul dintre adevăraţii giganţi ai secolului trecut. Nelson Mandela a fost un om cu o onoare incomparabilă, o putere de neînvins şi cu o dorinţă de neînduplecat de a îndrepta lucrurile – un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi cei care preţuiesc libertatea şi demnitatea“, a declarat Morgan Freeman pentru „The News“.

„În timp ce ne amintim de victoriile lui, permiteţi-ne, în memoria lui, nu doar să reflectăm la cât de departe am ajuns, ci să ne gândim cât de departe trebuie să mergem. Madiba poate că nu mai este cu noi, dar călătoria lui continuă prin mine şi prin noi toţi“, a mai adăugat actorul.

Starea de sănătate a lui Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, a fost precară încă din luna iunie. Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a anunţat vestea morţii lui Mandela, precizând că „a murit liniştit, înconjurat de familia lui“.

image

Actorul Morgan Freeman în rolul lui Nelson Mandela, în filmul „Invictus“   FOTO nydailynews.com 

„Să-l numeşti pe Mandela erou este prea puţin în portretizarea adecvată a omului care a luptat împotriva politicilor de apartheid, a fost închis timp de 27 de ani, a fost eliberat din acel iad după ce a fost condamnat pe nedrept, a devenit primul preşedinte al Africii de Sud ales în mod democratic şi a schimbat peisajul politic al ţării sale“, a continuat Freeman. 

image

Idris Elba în rolul lui Nelson Mandela, în filmul „The Long Walk to Freedom“   FOTO nydailynews.com 

„Madiba. Aşa l-au numit prietenii, iar eu i-am devenit prieten în anii '90, când la o conferinţă de presă a fost întrebat cine ar vrea să-l portretizeze într-un film şi, spre onoarea mea veşnică, m-a numit pe mine. Aşa a început o prietenie de 20 de ani. A trebuit să merg alături de el, să vorbesc cu el, să-l ţin de mână şi să cunosc unul dintre cei mai mari oameni care a trăit vreodată“, a adăugat Morgan Freeman. 

Înţelepciunea lui, răbdarea, compasiunea şi stăruinţa asupra împăcării ne-a făcut pe noi să fim nişte oameni mai buni   Morgan Freeman, actor

„Am pierdut unul dintre adevăraţii giganţi ai secolului trecut, dar pierderea lui ne face să realizăm că datorită lui toţi am câştigat ceva. Prin doborârea apartheidului, Mandela ne-a ridicat; înţelepciunea lui, răbdarea, compasiunea şi stăruinţa asupra împăcării ne-a făcut pe noi să fim nişte oameni mai buni. Călătoria lui Madiba poate s-a încheiat, dar moştenirea lui va trăi cu şi prin noi pentru totdeauna“, a încheiat Morgan Freeman. 

Actorul Harvey Weinstein, care a făcut parte din distribuţia filmului „Mandela: Lungul drum către libertate“, a comentat şi el pierderea unuia dintre cei mai iubiţi oameni. 

„Am avut privilegiul de a petrece timp cu Preşedintele Mandela şi pot spune că avea un simţ al umorului la fel de mare precum optimismul său. Suntem profund întristaţi de pierderea lui, gândurile noastre se îndreaptă către familia lui şi către întreaga naţiune din Africa de Sud“, a declarat, pentru „The News“, Weinstein.

Noi, ca societate, am fost binecuvântaţi să trăim într-o perioadă în care Nelson Mandela a trăit, a iubit şi a condus.    Dennis Haysbert, actor

Dennis Haysbert, care l-a jucat pe Mandela în „Goodbye Bafana“, şi-a împărtăşit, la rândul lui, durerea.

„Să-l portretizez pe Nelson Mandela, în filmul Goodbye Bafana, a fost un moment definitoriu în viaţa şi cariera mea. Noi, ca societate, am fost binecuvântaţi să trăim într-o perioadă în care Nelson Mandela a trăit, a iubit şi a condus. Ceea ce a făcut pentru ţara sa, pentru concetăţenii lui şi pentru toţi oamenii de pe această planetă nu poate fi atins din nou...vreodată. Îl voi venera ca pe un sfânt toată viaţa mea“, a încheiat Haysbert. 

Citeşte mai multe despre Nelson Mandela:

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

VIDEO Top 10 cântece-tribut în onoarea lui Nelson Mandela

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, cel care a murit joi, a influenţat şi inspirat de-a lungul ultimilor 30 de ani numeroşi solişti prin sacrificiul său şi lupta pentru dreptate. Ziua de naştere a lui Mandela, 18 iulie, este sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Mandela, iar artişti de pe toate continentele i-au închinat cântece-tribut celui care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru lupta sa anti-apartheid.

Cum a început povestea lui Nelson Mandela: „Eram curios să văd cum arată de aproape un lider de talie mondială”

În autobiografia sa oficială, publicată în 1994, Nelson Mandela vorbeşte despre oamenii politici care i-au marcat existenţa şi l-au transformat într-un adevărat erou, zeci de ani mai târziu.

Cuvintele lui Mandela, cele mai puternice arme ale sale: „Dacă oamenii pot învăţa să urască, atunci ei pot fi învăţaţi să iubească”

Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 94 de ani. Fostul preşedinte al Africii de Sud se afla în stare critică, iar în ultimele zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. Mandela şi-a dedicat viaţa luptei împotriva rasismului, iar cuvintele au fost cele mai puternice arme ale sale.

FOTO Robben Island sau Insula terorii: o incursiune în închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii

În 2010, cu ocazia Mondialului de fotbal, o echipă a ziarului „Adevărul“ a vizitat locul în care omul care a învins Apartheidul a fost ţinut, precum un animal, alături de sute de alţi deţinuţi politici. Astăzi, turul insulei e făcut de cei care au fost închişi aici şi e o experienţă terifiantă şi emoţionantă în acelaşi timp.

Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela

În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

FOTO VIDEO Reacţiile liderilor politici după anunţul morţii lui Nelson Mandela. Obama: „Nu îmi pot imagina propria viaţă fără exemplul oferit de Mandela”

Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.

Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul

Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite