Charlie Chaplin, cel mai iubit dintre „vagabonzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţin trist, puţin naiv, puţin împiedicat, puţin impertinent, puţin ironic, puţin optimist, puţin rebel. Vagabondul! Aşa a intrat, iremediabil, în inima publicului, personajul cu baston, mustăcioară şi pălărie-melon. Pe 2 februarie se împlineşte un secol de la debutul cinematografic al unuia dintre cele mai mari simboluri ale lumii filmului: Charlie Chaplin.

Charlie Chaplin Jakie Coogan Foto profimedia 0094527309 jpg

În aceste timpuri moderne, în care supereroii vin cu puteri supranaturale, cu armuri şi arme sofisticate ce vuiesc înfricoşător din sisteme audio dolby surround, din vremuri demult apuse, dar mult mai pline de viaţă decât o existenţă conectată la social media, vine un erou „mut“: Charlie Chaplin.

Pe 2 februarie 1914, Charlie Chaplin îşi făcea debutul cinematografic în filmul scurt „Making a Living“ (13 minute), însă celebrul Vagabond (The Tramp) avea să  apară pentru prima oară în faţa publicului cinci zile mai târziu, pe 7 February 1914, odată cu lansarea peliculei „Kid Auto Races at Venice“ (11 minute).

Vagabondul! Acesta avea să rămână alter ego-ul său de pe marele ecran, aşa aveau să-l ştie şi generaţiile născute mult după apariţia filmului sonor. Vagabondul, unul dintre cele mai mari simboluri ale cinema-ului secolului XX. Puţin trist, puţin naiv, puţin împiedicat, puţin impertinent, puţin ironic, puţin optimist, puţin rebel. Aşa a intrat, iremediabil, în inima publicului personajul cu baston, mustăcioară şi pălărie-melon. 

„A fost un monument al cinemaului din toate ţările, din toate timpurile. A fost cel mai frumos cadou pe care ni l-a făcut cinematografia“, l-a descris regizorul René Clair. „Suntem norocoşi că am fost contemporanii lui“, a declarat şi actorul Bob Hope.

În 1998, criticul de film  Andrew Sarris spunea despre Chaplin că este, fără îndoială, cel mai important artist al cinematografiei mondiale, un actor desăvârşit şi un icon universal. Iar dacă toate aceste aprecieri  - doar câteva dintre multe altele – nu conturează importanţa şi contribuţia lui Chaplin în lumea filmului, revista „Time“ l-a inclus în Lista celor mai importanţi oameni ai secolului XX. 

Şi, da, un asteroid a primit numele său. După cum vedeţi, drumul până la stele nu e o utopie. Dar unde şi cum începe povestea lui Charlie Chaplin?

De origine „necontrolată“

Născut la Londra, pe 16 aprilie 1889 (deşi aceste informaţii nu au fost niciodată găsite în registrele oficiale), Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin (paternitatea este un alt lucru incert din biografia actorului). Mama sa, o actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl său, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului, în 1901.

A fost un monument al cinemaului din toate ţările, din toate timpurile. A fost cel mai frumos cadou pe care ni l-a făcut cinematografia.

Copilăria lui Chaplin s-a derulat, aşadar, în camere de hotel şi în case de orfani. Sărăcia din aceşti primi ani de viaţă l-a inspirat pentru costumaţia Vagabondului, care avea întotdeauna pantofii scâlciaţi şi pantalonii prea largi.

Din cauza problemelor a fost nevoit să abandoneze şcoala şi a început să joace în spctacole de vodevil de la vârsta de zece ani. După mai multe turnee prin ţară şi roluri în spectacolele londoneze, s-a alăturat companiei de teatru conduse de Fred Karno, cu care a şi plecat într-un turneu în SUA, în 1913. Iar pentru el, America s-a dovedit a fi Tărâmul Făgăduinţei.

A fost remarcat după doar şase luni de turneu, iar în septembrie 1913 i s-a oferit un contract de 150 de dolari pe săptămână, la studiourile Keystone. Şi cum tânărul Charlie Chaplin îi părea şefului său mult mai tânăr decât în realitate – avea, atunci, 24 de ani – a fost nevoit să aştepte până în luna inauarie a anului 1914 pentru a putea începe filmările. Pe 2 februarie, apărea primul său film. Restul a fost tăcere. La propriu.

Cel mai cunoscut om din lume

Au urmat nenumărate filme, iar popularitatea actorului în epoca cinematografiei mute devenea incomensurabilă. De fapt, se spune că în anii ’20 era cel mai cunoscut om din lume.

Însă epocile moderne îi prind mereu pe oameni nepregătiţi să renunţe la trecut, prea organic legaţi de el. Aşa cum în era invaziei de biţi ziarul tipărit încă se „încăpăţânează“ să rămână o dovadă palpabilă şi nu o amintire, Chaplin a fost singurul producător de la Hollywood care mai făcea filme mute în plin avânt al filmelor sonore.

„Goana după aur/The Gold Rush“, „Luminile oraşului/City Lights“, „Timpuri/Modern Times“ şi „Dictatorul/The Great Dictator“ sunt doar câteva dintre capodoperele care l-au transformat pe Chaplin într-un idol şi, cu toate că a apelat la muzică şi efecte sonore (în „Timpuri moderne“ vocea lui este imprimată pe o melodie), abia „Dictatorul“ este primul film în care vorbeşte cu-adevărat.

„Era hotărât să continui să fac filme mute. Am fost un mim, iar în acel mediu, al filmelor mute, eram unic şi, fără falsă modestie, un maestru“, explica Chaplin atitudinea cu care a sfidat progresul tehnic.

Şi-a continuat prodigioasa carieră cu filme sonor, ba chiar a încheiat-o astfel. Dar poate muzica sa a „vorbit“ mai mult. Pentru mulţi dintre noi încă răsună, printre amintiri, genericul Telecinematecii: piesa „This Is My Song“, din coloana sonoră a filmului „Contesa din Hong Kong“. Cât despre Vagabond, spiritul lui nu mai rezona cu noul Hollywood, cu timpurile moderne.

„El nu şi-ar mai fi găsit locul, acum. Lumea a devenit mai disciplinată. Şi nu, nu e mai fericită, în niciun caz. Vagabondul aparţine unei alte epoci“, mai spunea Charlie Chaplin.

Chaplinita, „boala“ începutului de secol

charlie chaplin foto getty images

Păpuşa întruchipând celebrul Vagabond s-a vândut  în toată America FOTO Getty Images

Chaplin a ştiut să profite de popularitatea imensă de care s-a bucurat şi a transformat-o, pragmatic, în avere şi autonomie artistică. Şi-a fondat propria companie, United Artists, şi, treptat, a început să facă totul singur: era actor, scenarist, regizor, producător, monteur şi chiar compozitor al muzicii. În 1916, la doi ani de la debutul în film, câştiga 10.000 de dolari pe săptămâna, iar asta l-a transformat în cel mai bine plătit actor din lume, la vremea respectivă.

În plus, frenezia Vagabondului – păpuşi, reviste comice, chiar şi cocktailuri – i-a sporit considerabil averea. Unii dintre admiratorii săi celebri au fost George Bernard Shaw, Marcel Proust şi Sigmund Freud, iar generaţia beatnicilor l-a considerat un idol. Printre actorii care au recunoscut că au fost puternic influenţaţi de stilul lui Charlie Chaplin se numără „vagabondul“ indian Raj Kapoor şi mimul francez Marcel Marceau.

O viaţă ca-n filme

Pe cât de prolifică i-a fost cariera, pe-atât de tumultuoasă a fost şi viaţa personală a marelui actor. Acesta a fost căsătorit de patru ori şi a avut zece copii.

charlie chaplin

Alături de a patra soţie Oona O'Neill (centru) şi de şase dintre cei zece copii ai săi FOTO Getty Images

Primul mariaj a avut loc în 1918. Actorul aveaa 29 de ani, iar soţia sa, actriţa, Mildred Harris, doar 16. Diferenţa de vârstă n-a fost niciodată un impediment pentru Chaplin, iar următoarele mariaje aveau s-o dovedească. Mildred i-a dăruit un fiu, care a murit la doar trei zile după naştere. La 35 de ani s-a căsătorit a doua oară, cu Lita Grey. Şi ea era tot o actriţă de 16 ani. Din această căsătorie Chaplin a avut doi copii.

A treia femeie care l-a adus pe Chaplin în faţa altarului, la 47 de ani, a fost actriţa Paulette Goddard (25 de ani).

charlie chaplin si a treia sotie Paulette Goddard foto getty images

Alături de a treia soţie, Paulette Goddard FOTO Getty Images

După acest divorţ, ultimul, cineastul s-a căsătorit, la 54 de ani, cu Oona O’Neill (18 ani), fiica dramaturgului Eugene O’Neill. Diferenţa de 36 de ani nu i-a împiedicat să aibă opt copii şi un mariaj care a durat 34 e ani, până pe 25 decembrie 1977, la moartea lui Charlie Chaplin.

charlie chaplin si sotia lui oona o'neall foto getty images

Alături de soţia sa, Oona, după ce a fost făcut Sir de Regina Marii Britanii FOTO Getty Images

La doar două luni după ce a murit, trupul actorului de comedie a fost furat din cimitirul din Elveţia unde fusese îngropat, iar hoţii i-au cerut văduvei sale o răscumpărare de 600.000 de dolari. Autorităţile i-au arestat pe doi dintre cei implicaţi, iar scriul cu trupul actorului a fost recuperat.

A fost Chaplin spion comunist?

O personalitate ca Charlie Chaplin avea să fie, inevitabil, ţinta unor controverse de-a lungul vieţii, controverse legate de viaţa sa privată. Dacă atracţia sa pentru femei (mult) mai tinere i-a determinat pe americani să-l numească „un pericol pentru minore“, suspiciunile asupra simpatiilor sale politice l-au afectat profund. În anii ’40-50’, perioadă în care americanii se aflau în plină vânătoare de comunişti, Chaplin a fost acuzat că e un simpatizant al acestei doctrine, lucru pe care actorul l-a negat.

Totuşi, potrivit unui document publicat recent, atât serviciul britanic de informaţii MI5, cât şi FBI, şi-au petrecut ani buni încercând să afle dacă Charlie Chaplin a fost spion comunist. Însă nicio dovadă nu a fost găsită.

Chaplin nu a devenit niciodată cetăţean al SUA. Prin prisma suspiciunilor care planau asupra sa, în legătură cu simpatiile comuniste, J. Edgar Hoover, directorul FBI, a ordonat subordonaţilor săi să întocmească un dosar despre actor, dosar care a ajuns să numere peste 2.000 de pagini. FBI credea că numele adevărat al artistului ar fi fost Israel Thorstein, dar verificările din Marea Britanie nu au confirmat acest lucru.

Investigaţia MI5, desfăşurată în 1952, nu a putut stabili dacă informaţiile legate de data şi locul naşterii cineastului sunt corecte, pentru că nu exista nicio dovadă în acest sens. David Robinson, unul dintre biografii lui Chaplin, spune că neînregistrarea copilului la Oficiul Stării Civile a fost un lucru firesc în condiţiile în care părinţii săi erau artişi de music hall, aflaţi în permanenţă pe drumuri. În plus, la vremea respectivă nu existau amenzi pentru o astfel de omisiune.

În 1952, Charlie Chaplin a sosit în Marea Britanie pentru premiera filmului „Limelight“, dar când a vrut să revină în SUA a aflat cu stupoare că i-a fost revocată permisiunea de a intra în această ţară. S-a stabilit, împreună cu ultima sa soţie, Oona O’Neill, şi copiii lor, în Elveţia, unde a rămas până la sfârşitul zilelor, pe 25 decembrie 1977. S-a întors în SUA abia peste 20 de ani, în 1972, când a primit un premiu Oscar onorific.

charlie chaplin foto getty images
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite