FOTO VIDEO Culisele Cirque du Soleil, unde acrobaţi cu medalii se machiază singuri, îşi spală hainele şi se încurajează cu „Keep calm and get it f*cking done”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul Alegria a fost pus în scenă de peste 5.000 de ori şi văzut de mai bine de 10 milioane de persoane
Spectacolul Alegria a fost pus în scenă de peste 5.000 de ori şi văzut de mai bine de 10 milioane de persoane

Nu-ţi trebuie medalii olimpice pentru a ajunge să lucrezi la Cirque du Soleil, spune zâmbind reprezentanta companiei canadiene. Însă acrobaţii cu care am discutat în culisele scenei Alegria, cel mai cunoscut şi totodată cel mai bine vândut spectacol al lor, sunt ori foşti campioni, ori din familii cu tradiţie în acrobaţia de circ. Medaliaţi care-şi montează şi-şi strâng singuri aparatele de la care zboară la zeci de metri înălţime.

Mark este din Canada şi are 28 de ani. După ce stă câteva minute suspendat, cu capul în jos, pe un leagăn aflat la 15 metri înălţime, coboară, vorbeşte cu tehnicienii, dă mult din mâini, explică şi apoi arată câteva marcaje făcute cu cretă galbenă pe mocheta albastră din sala Romexpo. 

Apoi urcă repede pe scenă şi începe să dezlege plasele de siguranţă şi să demonteze stâlpii pe care el şi colegii săi acrobaţi le-au folosit mai devreme pentru a zbura. „Sorry, guys”, ne spune când ne taie calea spre culise, zâmbind şi cărând un stâlp de metal de vreo trei metri, alături de un alt atlet din spectacol.

Pentru că acrobaţii din Cirque du Soleil îşi montează singuri plasele, stâlpii de pe scenă şi echipamentul de siguranţă. Când termină antrenamentul, tot singuri le strâng. 

Câteva minute mai târziu, l-am văzut pe Mark în culise, strângându-şi hainele folosite la antrenament şi băgându-le în una dintre cele opt maşini de spălat. Asta după ce a făcut un scurt antrenament cardio şi a zâmbit larg pentru aparatele de fotografiat.

„Keep calm and get it f*cking done”

În spatele scenei, echipa a aranjat deja o sală de fitness, o spălătorie, un atelier de croitorie şi o bucătărie. Totul împrejmuit de cufere negre, mari şi grele, împodobite cu abţibilduri care-i încurajează să „Keep calm and get it f*cking done” şi cu diplome care atestă faptul că unii curajoşi dintre ei au urcat pe Kilimanjaro. 

repetitii cirque du soleil foto adevarul/ elena dumitru
repetitii cirque du soleil foto adevarul/ dorin costanda

Mark este Mark Beiler, fost campion naţional la gimnastică al Canadei. Lucrează la Cirque du Soleil de cinci ani, doar în cadrul spectacolului Alegria, ca antrenor şi căpitan al echipei de highbar, cu zece acrobaţi. Încă participa la competiţii sportive când a fost abordat de agenţii de recrutare ai companiei.

L-au chemat la o audiţie şi a primit pe loc ofertă pentru Alegria. Nu mai ştie exact în câte ţări a fost de atunci. „Este o onoare să fac parte din Alegria şi din Cirque du Soleil”. Spune cuvintele în engleză, dar cu aceeaşi expresie cu care o spune într-o română cu puternic accent basarabean şi colegul său, Oleg Jurug.

Basarabeanul din Alegria: „Mai sus de-atât nu există”

„Ca artist de circ, a fost visul meu să ajung la Cirque du Soleil. Acum, pentru mine, a fi pe această scenă este cel mai sus, nu pot să spun că mă străduiesc să mai obţin mai mult pentru că mai sus de-atât nu există.”

repetitii cirque du soleil foto adevarul/ dorin costanda

Pentru el însă, a ajunge parte din această echipă n-a fost un proces la fel de scurt. „Am fost la o audiţie, în total 100 de artişti dintre care au rămas doar 20 până la ultima etapă. După trei luni m-au contactat şi m-au chemat la stagiu la Cirque du Soleil, în Montreal. După un stagiu de pregătire de trei luni, mi-au oferit un contract la Alegria”.

Basarabeanul de 26 de ani lucrează în cadrul acestui spectacol de patru ani la bara rusească, dar are şi un număr solo. De aceea, are contract cu compania şi, de la anul, de când turneul Alegria se va încheia după 20 de ani, se va întoarce la Las Vegas, unde îl aşteaptă familia: soţia, fiul de patru ani şi unchiul Anatolie, care l-a îndrumat spre acrobaţie. 

„Nu pot să spun concret câte ore pe zi mă antrenez, noi tot timpul ne antrenăm, când avem timp liber tot de asta ne ocupăm, nu stăm să ne uităm la televizor. Seara, dacă ieşim la plimbare într-un oraş nou, ne gândim tot timpul că trebuie să mergem să ne culcăm pentru că mâine avem spectacol. Întotdeauna suntem încordaţi pentru acele cinci minute în care suntem pe scenă.” Minim patru ore pe zi, maxim toată ziua, spune până la urmă. 

Nu a avut timp să ajungă acasă, în Republica Moldova, iar duminică noapte va pleca alături de echipă şi de cele 22 de camioane în care sunt transportate scena, aparatura şi garderoba către Bratislava. Are încă emoţii când urcă pe scenă şi, cu o modestie dezarmantă, adaugă că „te gândeşti doar să faci cât de bine poţi în acea zi”.

Chiar dacă nu faci cel mai bine, te străduieşti ca în fiecare zi să faci cât mai bine ceea ce poţi.  Oleg Jurug, acrobat Cirque du Soleil

Nu-i este frică de accidente, doar la început s-a rănit de câteva ori, dar nimic serios şi este convins că, atâta vreme cât face totul ca la carte, n-are de ce să se teamă. 

image

Şi spune asta la două luni de când un acrobat Cirque du Soleil din cadrul spectacolului „Ka”, pus în scenă la Las Vegas, a căzut de la 30 de metri înălţime şi a murit. Cum a fost afectată echipa de singura astfel de tragedie din cei 30 de ani de activitate? „Ne-a amintit tuturor riscurile la care ne expunem şi cât de periculoasă este această meserie, câte sacrificii fac acrobaţii din spectacole”, spune reprezentanta companiei, în acelaşi ton cu declaraţia emisă atunci de Guy Laliberte, fondatorul Cirque du Soleil. Nu au luat alte măsuri pentru siguranţă pentru că sunt „deja la nivelul maxim în această privinţă”.

Şi, oricât de cinic poate suna, the show must go on. Mai ales când vorbim despre Alegria, care este pus în scenă de 19 de ani, iar actualul turneu este promovat drept „ultimul an”. A fost pus în scenă de peste 5.000 de ori şi văzut de mai bine de 10 milioane de oameni. Şi probabil că ar fi greu să opreşti un mecanism atât de bine pus la punct. Echipa are 100 de oameni, dintre care 55 sunt artişti. Cel mai tânăr dintre ei are 16 ani, cel mai bătrân - 49. Mulţi dintre ei formează cupluri sau familii. Restul până la 100 sunt tehnicieni, sunetişti şi stafful care se asigură că, în fiecare duminică noapte, echipa pleacă spre o nouă destinaţie.

Cum arată săptămâna când lucrezi la Cirque du Soleil

Lunea şi marţea sunt libere pentru artişti, nu şi pentru ceilalţi. Miercurea încep antrenamentele şi, în unele oraşe, şi spectacolele. Bucureştiul este o excepţie pentru că, din cauza faptului că pavilionul Romexpo nu are stâlpi de susţine în mijloc, unde este amplasată scena, trupa a fost nevoită să-şi monteze propriii stâlpi. În astfel de cazuri, artiştii nu sunt lăsaţi să urce pe scenă în faţa publicului înainte de o zi întreagă de repetiţii. Acestea continuă apoi în fiecare zi, înainte de spectacol. Urmează spectacole până duminică, iar în acea noapte se călătoreşte către un alt oraş.

Dacă-i întrebaţi pe bărbaţi, vă vor spune că numerele pe care le fac nu reprezintă cea mai grea parte, nici faptul că stau departe de familie, nici măcar călătoriile lungi. Nu, cel mai greu este să se machieze.

În fiecare săptămână, costumele trebuie reparate pentru că se deteriorează foarte uşor, fiecărei perechi de încălţăminte i se schimbă tălpile pentru aderenţă perfectă, fiecare pantof este revopsit pentru că se zgârie. Patru femei stau la Montreal şi lucrează de mână toate hainele croşetate din cele 400 de piese care alcătuiesc garderoba acestui spectacol. 

repetitii cirque du soleil foto adevarul/ dorin costanda
repetitii cirque du soleil foto adevarul/ dorin costanda

Costumierii care călătoresc cu echipa se ocupă de vopsirea pantofilor, care vin pe alb de la producător. Pentru că trebuie să fie exact acea culoare, dar chiar acea culoare - motiv pentru care compania colaborează cu mari producători de cosmetice care, atunci când este nevoie, creează doar pentru ei o nuanţă pe care nu o vând pe piaţă. 

Produse pe care acrobaţii şi le aplică singuri. „Dacă-i întrebaţi pe bărbaţi, vă vor spune că numerelede acrobaţie pe care le fac nu reprezintă cea mai grea parte, nici faptul că stau departe de familie, nici măcar călătoriile lungi. Nu, cel mai greu este să se machieze”, ne explică. În stagiul de pregătire, toţi atleţii sunt învăţaţi să-şi aplice singuri machiajul. „Acesta este unul simplu, în 21 de paşi, fiecare explicat şi cu fotografie”, ne arată reprezentanta companiei. 

Dar dacă le întrebăm pe femei? Cam greu. Sunt doar câteva. În jur de 80% din artiştii care participă la Alegria sunt bărbaţi. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite