Mihnea Costoiu: În iunie s-ar putea inaugura un laser de mare putere la Măgurele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un laser de mare putere de 1 petawatt ar putea intra în funcţiune în iunie anul acesta, la Măgurele, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu, prezent la deschiderea celui de-al 30-lea Congres al Asociaţiei Române de Urologie.

În luna iunie se va inaugura primul laser de un petawatt din Europa, care nu face parte din proiecul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a explicat pentru adevarul.ro Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele. "Desigur, cercetătorii de la ELI vor lucra şi cu acest laser înainte ca platforma ELI-NP să fie funcţională, în 2018", a spus Zamfir.

Mihnea Costoiu a mai vorbit despre aplicaţiile proiectului din medicină şi colaborarea dintre universităţile de medicină cu cercetătorii de la ELI-NP, scrie Mediafax.

"Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom sprijini în perioada următoare şi la Măgurele, cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicaţii vor începe foarte curând, probabil că în luna iunie vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un petawatt, cel mai mare laser de mare putere din Europa şi al doilea din lume, după cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 petawaţi, şi care va avea ca prime aplicaţii tocmai aplicaţii din zona medicală. Probabil în luna iunie vom avea inagurarea oficială cu o aplicaţie la acest laser", a precizat Mihnea Costoiu, citat de Mediafax.

El a amintit că în urmă cu o lună, s-a semnat la Guvern, contracte de cercetare, de sprijinire a activităţii de cercetare a laboratoarelor, centrelor de cercetare, dar şi de sprijinire a doctoranzilor şi post-doctoranzilor, în valoare de aproape 300 de milioane de euro,

"Am încercat, în acest an şi jumătate, să aducem cât mai aproape cercetarea de oameni. Ne dorim şi mi-am dorit în această perioadă să susţinem foarte mult cercetarea aplicată şi mă bucur de faptul că principalii beneficiari ai cercetării aplicate sunt medici, sunt spitalele, sunt centrele medicale în general. Practic, în toate aplicaţiile, în toate call-urile de proiecte cum le numim apelurile de proiecte pe care le-am lansat, medicii, medicina în general, a fost prezentă cu foarte multe proiecte şi foarte multe dintre aceste proiecte depuse au fost aprobate şi sunt în finanţare. Am semnat de curând, mai puţin de o lună, la Guvern, contracte de cercetare, de sprijinire a activităţii de cercetare a laboratoarelor, centrelor de cercetare, dar şi de sprijinire a doctoranzilor şi post-doctoranzilor, în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Din aceste 300 de milioane de euro, aproape 40 de milioane de euro sunt fonduri destinate activităţii de cercetare sau sprijinirii tinerilor în cercetarea medicală", a spus Costoiu.

Totodoată, ministrul delegat a adresat medicilor şi centrelor medicale invitaţia de a se înscrie în proiectul ELI-NP, întrucât acesta nu este adresat numai fizicienilor, ci tuturor cercetătorilor.

Proiectul ELI-NP de la Măgurele

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), centrul de cercetare în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre - ELI-Beamlines şi ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna lui 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.

Ministrul Mihnea Costoiu spunea, în 2013, că laserul de la Măgurele ar putea concentra investiţii publice şi private de peste un miliard de euro şi va crea în total 13.000 de locuri de muncă, inclusiv pentru 1.000 de cercetători din toată lumea, din care peste 200 vor fi angajaţi permenent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele va fi furnizat de compania franceză Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane euro.


Martin Schulz, pe platforma laserului de la Măgurele: „Cred că UE a investit mulţi bani în locul potrivit”

Adevărul Live: Despre cel mai mare proiect de cercetare din România - ELI-NP de la Măgurele: „Scopul este de a schimba ceva în societatea românească“

Directorul proiectului ELI-NP: Laserul de la Măgurele va aduce Premiul Nobel în România

VIDEO Birocraţie şi hârtoape pe drumul către Măgurele, proiectul de aproape 350 de milioane de euro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite