La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor

La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor

Sute de studenţi cu venit gratuit cu trenul în Capitală pentru a protesta în faţa Guvernului

Aleşii s-au răzgândit. Comisia de Buget din Senat a amendat legea de aprobare a Ordonanţei care le permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul. Parlamentarii s-au gândit că ar fi mai bine ca studenţii să poată călători gratuit doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, pe 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017, potrivit digi24.
 
Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.
 
Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a - a XII-a.
 
Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.
 
Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL). Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).
 
Cîţu susţine că i s-a întins o capcană
 
Senatorul PNL Florin Cîţu (foto dreapta) a anunţat, vineri, pe Facebook, că renunţă la această propunere. Cîţu susţine că amendamentul său a fost admis de către PSD doar ca să mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevăzute în bugetul pe 2017.
 
Florin Cîţu afirmă că gratuitatea pe CFR pentru studenţi introdusă de către guvernul Grindeanu prin OUG 2/2017 a avut doar scop electoral.
 
”Din datele analizate am constat că din 100% număr de studenţi din România doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinaţii cu trenul decât destinaţia pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta însemna că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenţi a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris Cîţu.
 
El acuză că PSD i-a întins o capcană prin admiterea amendamentului său la dezbaterea OUG 2/2017 în comisia de buget-finanţe a Senatului. ”N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament”, precizează liberalul.
 
Cîţu consideră însă că PSD ia măsuri dicriminatorii întrucât de gratuitatea la călătoriilor cu trenul nu beneficiază tinerii care nu sunt studenţi sau pensionarii, Cîţu afirmând că această chestiune este  o ”întrebare importantă pentru PSD-işit şi cei care cred în subvenţii de la stat”.
 
 
 George Farauanu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Constanţa, a analizat amendamentele formulate şi spune că va lua legătura cu parlamentari să le transmită nemulţumirile şi să nu treacă amendamentul de Senat. „Dacă va trece totuşi, mijloacele de presiune vor fi altele. Protestele nu sunt excluse. Considerăm că acordarea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi este o măsură socială care stimulează mobilitatea şi dinamismul studenţilor, decizie care vine în ajutorul tuturor studenţilor“, a adăugat Cristian George Farauanu. 
 
 
Ordonanţa Guvernului
 
Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
 
Ulterior CFR a precizat că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil şi a explicat şi de ce: „Călătoriile gratuite acordate studenţilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român şi sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situaţii neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenţi!) prin dimensionarea corectă a capacităţilor de transport, în funcţie de fluxuri, cât şi PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenţi, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”
 
„Precizăm că studenţii vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidenţa Studenţilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.

 

citeste totul despre: