
Guvernul ia universităţile de coarne. Prea târziu
0Acţiunea în forţă a guvernului împotriva universităţilor şi programelor de studii neacreditate vine prea târziu. Piaţa muncii este deja inundată de circa doua milioane de diplome pe care nimeni nu le poate separa în „adevărate”, adică acoperite de competenţe şi calificări şi simple bucăţi de carton, care nu acoperă nici costurile cu care au fost tipărite.
Să fie clar. Statul este responsabil, în ochii cetăţenilor, de calitatea şi legalitatea bunurilor si serviciilor aflate în piaţă. De la medicamente, produse alimentare, la servicii medicale şi educaţionale.
De fenomenul fabricilor de diplome statul este direct responsabil, pentru că n-a pus piciorul în prag, atunci când a fost cazul.
Şi cum s-o facă dacă, aşa cum mărturisea ex-ministrul Mihail Hardău, fabricile de diplome controlau Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României.
Acum suntem pricopsiţi cu două milioane de diplome, cea mai mare parte fără valoare, cu costuri de bani si timp, din bugetul de stat şi bugetele familiilor.
Statul actionează acum reactiv, la semnalele pieţei, pentru că populaţia s-a trezit şi nu mai aruncă banii pe hârtii fără valoare.
Cele şase universităţi şi 183 de programe de studii pentru care nu se mai organizează admitere în 2013 ar fi trebuit demult închise.
Dar cine să le închidă, ARACIS, agenţia naţională de reglementare este într-un vădit conflict de interese, staff-ul său fiind constituit din reprezentanţii universităţilor, care ar fi trebuit să-şi dea singuri foc la valiză.
Închiderea lor acum vine şi ca o pedeapsă pentru cei care n-au „cotizat” la ARACIS cu sumele imense prevăzute de procesul de acreditare. Dacă ar fi plătit taxele cerute, probabil acum erau în continuare pe piaţă. 75% dintre universităţi, private sau de stat, care au înţeles că acreditarea costă, au acum un grad ridicat de încredere din partea ARACIS. Să vedem dacă şi clienţii lor acceptă coroniţele acordate cu graţie şi generozitate de către agenţia de stat a controlului calităţii în educaţie.
Clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii realizate de ministrul Funeriu au fost aruncate la coşul de gunoi. Nici măcar ministrul Funeriu n-a avut curaj să înfrunte baronii universitari şi să le închidă universităţile neacreditate.
Este bine că piaţa funcţionează şi închide servicii fără clienţi. Dar nu trebuia să ajungem la inflaţia de diplome pentru acest final aşteptat.
Sunt cel puţin două consecinţe perverse.
Nimeni nu poate separa acum diplomele valoroase de celelalte.
După ce 30-40.000 de absolvenţi ai universităţii Spiru Haret, proveniti din programe de studii neacreditate, s-au titularizat în învăţământ (ce lecţii pot face aceştia cu elevii din şcoli nu e greu de imaginat), statul s-a trezit şi nu-i mai primeşte la concursurile de titularizare în învăţământ.
Cum adică, reacţionează aceştia, statul ne-a făcut diplomaţi, acceptând funcţionarea universităţii, şi acum, acelaşi stat zice că nu mai suntem buni. După ce am dat şi banii pentru aceste studii.
Au dreptate, până acolo unde li se poate imputa că nu s-au interesat dacă sunt sau nu sunt acreditate programele urmate.
Dar nici statul n-a venit cu avertismente pe toate canalele media sau, cel mai simplu, trebuia să le închidă acum 10-12 ani, nu abia anul acesta.
A doua consecinţă gravă vine din faptul că tinerii, văzând că rude şi cunoştinţe ale lor s-au fript, fug acum de şcoală şi învăţământ. Zeci de mii de tineri nu se mai înscriu la examenele de Bacalaureat sau Testare Naţională, deşi ar avea dreptul, după ce s-au convins că angajatorii privaţi nu mai dau doi bani pe diplome fără acoperire în ce ştii să faci. La trecerea de la clasa a VIII-a la liceu se înregistrează un abandon şcolar de 21%, mult peste media europeană şi ţintele angajate de România.
Învăţământul s-a decredibilizat singur, şi-a făcut-o cu propria corupţie. Când se va inversa această tendinţă, greu de spus.
In concluzie, statul s-a dovedit solidar cu fabricile de diplome, în loc să apere cetăţenii de şarlatani, principala sa menire. În felul acesta a ajuns să decredibilizeze întreg sistemul românesc de învăţământ, în România şi în Uninunea Europeană.