Demnitarii plagiază liniştiţi, sub pulpana  Consiliului Naţional de Etică.  Cazul Oprea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut doar 15 zile de la sesizarea privind suspiciunea de plagiat în lucrarea de doctorat al lui Gabriel Oprea şi Consiliul Naţional de Etică (CNE) s-a şi pronunţat: “nu se confirmă”. Este vorba de 247 de pagini, cu o bibliografie conţinând 51 de titluri ale unor autori şi străini. Procedura în sine cuprinde următorii paşi:

-CNE numeşte o comisie formată din experţi în domeniu, care să analizeze lucrarea cu pricina. Procedurile de numire, de acceptare a numirii, de repartizarea lucrării n-au cum să dureze mai puţin de o săptămână.

-Aducerea spre studiul comisiei, a celor 51 de lucrări, din biblioteci interne şi străine, durează, în mod obişnuit, câteva luni.

-Studierea acestor lucrări, prin comparaţie cu lucrarea supusă controlului, alte câteva luni.

-Supunerea lucrării testului cu softul anti plagiat.

-Audierea autorului suspectat, după analiza de către comisie a lucrării de doctorat.

- Emiterea deciziei finale

La analiza lucrării de doctorat al lui Ioan Mang, verdictul a venit după 3 ani de studiu.

Nu ştim din cine a fost formată comisia  de specialitate căreia i-a fost repartizată lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea.

La Victor Ponta a fost vorba de avocatul Mateut, omul de casă al lui Adrian Năstase, şi Dumitra Popescu,  care  a declarat că "a colaborat foarte mult" în realizarea unor lucrări ştiinţitice cu fostul premier Adrian Năstase, explicând că au fost colegi la Institutul de Cercetări juridice "Acad. Andrei Rădulescu" din cadrul Academiei Române.

Scandalul produs în cazul plagiatului lui Victor Ponta este cunoscut în România şi peste hotare.

Comisia de Etică a Uiversitatii din Bucureşti, confirmată de Senatul Universităţii şi de o comisie de experţi străini şi români, CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare), au pus toate verdictul „plagiat”.

Ne amintim telenovela desfiinţării, restructurării comisiilor şi consiliilor, până a ieşit ce-a vrut Ponta: „achitat”.

Acum s-a vrut înăbuşirea în faşă a scandalului legat de suspiciunea de plagiat a tezei lui Gabriel Oprea, de aceea şi termenul scurt în care s-a dat decizia, fără posibilitatea parcurgerii etapelor fireşti într-un astfel de caz.

Deşi legea prevede că doar CNE  stabileşte plagiatul demnitarilor, acest Consiliu este subordonat şi plătit din banii Ministerului Educaţiei.

Cum să dea verdicte de plagiat unor demnitari din guvernul României, de la care vin salariile membrilor acestui Consiliu? Ar însemna să-şi taie sursa de finanţare.

S-a văzut cum a executat ordinele venite de la finanţatori, atât în cazul Ponta şi acum, în cazul Oprea.

Alta este opinia Universităţii din Bucureşti, care a acordat doctoratul dlui Oprea, în 2001:

„Comisia de etică a Universităţii Bucureşti susţine că pagubele de imagine pentru universitatea românească produse în urma scandalului privind plagiatul premierului Victor Ponta sunt uriaşe, iar românii care lucreză în domeniul academic în străinătate au fost chestionaţi pe acest subiect.

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, a declarat că această comisie s-a confruntat cu un caz "de magnitudine uriaşă" atunci când a trebuit să gestioneze cazul de plagiat al lui Victor Ponta, pentru că era vorba de premierul în exerciţiu al României.

În cazul Oprea, “Consiliul Naţional de Etică a aruncat praf în ochii comunităţii academice. (...) Nu au făcut nicio analiză şi este absolut regretabil că se întâmplă acest lucru şi că au făcut asta şi în cazul domnului Victor Ponta. Ştim că nu pot fi eradicate corupţia şi coruperea, iar noi nu facem decât să încercăm să restrângem pagubele. Sunt colegi de-ai noştri care sunt împiedicaţi să acceadă în posturi având cercetări remarcabile în domeniu”, a mai spus Marian Popescu.

Doar justiţia ce-şi mai face datoria, avem zeci de cazuri de profesori universitari prinşi luând şpagă, inclusiv din vânzarea unor teze de licenţă.

Victor Ponta a recunoscut că a plagiat, atunci când a dat o OUG, prin care legifera dreptul plagiatorilor de a renunţa la titluri, odată prinşi asupra faptului. Această OUG a rămas în aer, pentru că n-a fost urmată de legislaţia secundară corespunzătoare, din cauza scandalului uriaş stârnit.

Cine sunt şefii CNE?

Preşedintele, Paul Dobrescu,  a fost redactor, posibil chiar şef de secţie, la revista „Era Socialistă”. Pentru cei mai tineri, revista respectivă era organul teoretic al PCR, iar vicepreşedinte CNE este Virgil Muraru, despre care nu se ştie mai nimic, pentru că nu-şi publică CV-ul

Soluţia este una singură: schimbarea legislaţiei, astfel încât tezele de doctorat, indiferent cine sunt autorii, să fie analizate de Comisiile de Etică ale Universităţilor,  dublate de specialişti străini, care să emită propria evaluare.

Decizia finală să fie luată de Senatul Universităţii, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ponta.

Dacă nu se adoptă acest gen de măsuri, vom asista în continuare la acordarea titlurilor de doctor unor personaje, politice sau cu bani, care nu ştiu să lege două fraze în limba română, ca să nu vorbim şi de cunoaşterea unor limbi străine.

   UPDATE

Universitatea din Bucuresti a anuntat astazi, 9 iulie, in cadrul unei conferinte de presa, ca le propune parlamentarilor sa modifice legea, astfel incat plagiatele demnitarilor sa fie analizate de comisiile de etica ale universitatilor, si nu de Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei - institutie care a sustinut ca nici Victor Ponta, si nici Gabriel Oprea nu au plagiat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite