Dacă aş fi astăzi studentă... 3 lucruri de care trebuie să profiţi în anii de studenţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Îţi organizezi timpul cum vrei tu. Este, cred, unul dintre cele mai importante şi valoroase lucruri pe care ţi le oferă studenţia.”
„Îţi organizezi timpul cum vrei tu. Este, cred, unul dintre cele mai importante şi valoroase lucruri pe care ţi le oferă studenţia.”

Mie, examenele de admitere la facultate mi-au atras atenţia mai degrabă asupra viitorilor studenţi. Mă tot gândesc la ei, boboci la început de drum şi mă inundă nostalgia vremurilor când eram şi eu studentă. Şi câte aş fi vrut să aflu, să descopăr, câte lucruri aş putea face şi experimenta dacă aş fi studentă azi, cu mintea de acum, trecută prin atâtea experienţe, având o cu totul altă perspectivă şi cu alt acces la informaţii.

Urmăresc discuţiile legate de educaţie, acum că Bacalaureatul e încheiat, temele s-au îndreptat către examenele de admitere în facultate şi, la pachet, către universităţi... schimbarea Legii Educaţiei privind statutul celor care ocupă funcţii de conducere în universităţi şi pericolul politizării învăţământului superior, facultăţi din învăţământul privat, disputa cursurilor acreditate sau neacreditate... multe subiecte din această zonă pe care, la un moment dat, te saturi să le mai urmăreşti.

Mă gândesc la câte aş fi vrut să aflu, să experimentez, să descopăr şi la câte lucruri aş putea face, experimenta sau descoperi dacă aş fi studentă azi, cu mintea de acum, trecută prin atâtea experienţe, având o cu totul altă perspectivă asupra lucrurilor, dar şi acest atât de valoros acces la informaţii cum au studenţii în ziua de astăzi. Voi vorbi doar de câteva dintre aceste lucruri. În facultate ai putea să...

1.       Îţi organizezi timpul cum vrei tu. Este, cred, unul dintre cele mai importante şi valoroase lucruri pe care ţi le oferă studenţia. În afară de orele petrecute la cursuri şi seminarii, poţi petrece timpul rămas citind, practicând sporturile preferate, mergând la diferite evenimente, vizitând diferite locuri, experimentând diferite job-uri. Privind în urmă, timpul din studenţie pare că ar putea ajunge pentru orice lucru îţi trece prin minte, dacă ştii cum să ţi-l organizezi. Într-adevăr, e nevoie şi de puţină disciplină, de aceea, recomand încă din primele luni de facultate răsfoirea unui articol sau chiar unei cărţi, participarea la un seminar sau curs despre time management

2.       Experimentezi job-uri în diferite domenii. Internship-ul... acestă ”invenţie” minunată a zilelor noastre este un alt lucru de care studenţii ar trebui să profite la maximum. Indiferent de ce facultate urmezi, există companii dispuse să te primească oricând la ele în birouri, pentru două săptămâni, o lună, două... trei. Studenţii ar trebui să profite de ele, din plin! Au enorm de multe lucruri de învăţat. Unul dintre ele este disciplina orelor de muncă, de la care nu mai au cum să lipsească aşa cum pot lipsi de la cursuri şi de care se vor lovi, vor nu vor, odată cu angajarea. Apoi, au acces la zeci de informaţii din domeniul respectiv. Internship-ul îi învaţă despre cum funcţionează, efectiv, lucrurile într-o companie, ce fac oamenii acolo zi de zi, cum e cu lista de to do, despre şedinţe sau meeting-uri cum le numesc în corporaţii, despre statusuri, task-uri, responsabilitatea pe care o implică un job şi aşa mai departe. Iar cel mai important lucru, au de învăţat de la oamenii pe care îi cunosc, networking-ul, posibilitatea de a-şi face conexiuni de business cu domeniul respectiv este priceless. Şi nu în ultimul rând, se pot evalua în ceea ce ştiu şi nu ştiu să facă şi pot afla ce ar trebui să îşi perfecţioneze.

3.    Ii ajuţi pe alţii şi pe tine în acelaşi timp. Voluntariatul este, de asemenea, o experienţă pe care o recomand în anii de studenţie. Cum latura aceasta a CSR-ului este în plină dezvoltare, astăzi, orice companie are un proiect de responsabilitate socială. Odată cu dezvoltarea acestui domeniu, a devenit importantă pentru companii secţiunea aceea din CV despre voluntariat. În afară de faptul că este un plus la angajare, voluntariatul te poate transforma, ca om, în bine. Studenţii ar trebui să caute ONG-uri în domeniul de care sunt interesaţi şi să aplice. Nu doar la o singură asociaţie, la cât mai multe. Vorba englezului... the more the merrier! Pe de o parte, ca voluntar, înveţi să îţi oferi ajutorul, timpul, orele tale libere în folosul unui alt om, unei comunităţi, unei cauze, iar acest ajutor, oricât de mic, poate schimba o stare de spirit, poate aduce un zâmbet, poate schimba un destin. Pe de altă parte, ca voluntar, te descoperi pe tine, evoluezi ca persoană, înveţi să fii responsabil, altruist, să fii disciplinat, să respecţi, înveţi să fii apreciat, te maturizezi.

Mai sunt multe alte lucruri de care poţi profita în studenţie le voi aşterne pe hârtie şi promit că dedic acestui subiect un alt post, în săptămânile ce urmează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite