ADMITERE FACULTATE 2014 Eseurile motivaţionale le-au dat bătăi de cap candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de candidaţi s-au înghesuit la înscrierile de la ASE, săptămâna trecută   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Mii de candidaţi s-au înghesuit la înscrierile de la ASE, săptămâna trecută   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Perle, aberaţii, greşeli de gramatică şi plagiat. Asta au găsit profesorii în unele dintre eseurile candidaţilor care se înghesuie să intre la facultate fără examen.

Fiecare universitate are regulile ei pentru redactarea unui eseu motivaţional. Spre exemplu, la ASE, candidaţilor li se cere să scrie în maximum două pagini de unde s-au informat despre oferta educaţională, care sunt motivele şi argumentele pentru care au ales să studieze acolo, să menţioneze motive personale, preferinţe legate de o anumită carieră sau alte argumente. De asemenea, ei trebuiau să mai scrie ce aşteptări au de la facultate, dacă vor să facă un master mai departe sau cum doresc să se implice în activităţile extracurri¬culare organizate de universitate.

La Facultatea de Psihologie, candidaţii trebuiau să arate interesul faţă de studiile pe care le vor urma, faţă de oportunităţile pe care le oferă universitatea, dar să scrie şi despre experienţe personale şi studiile medii, a explicat lectorul Antoaneta-Firuţa Tacea. Profesorul Simon Parker de la Albion International Study, care îi ajută pe elevii români să dea admiterea la universităţi de top din Marea Britanie, spune că ceea ce caută evaluatorii britanici este o reală pasiune pentru domeniul de studiu ales.

Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din Bucureşti sau Universitatea de Vest din Timişoara sunt doar câteva dintre universităţile care au ales anul acesta să-şi selecteze studenţii pe baza unui eseu motivaţional combinat cu media de la Bacalaureat.

Însă, redactarea unui eseu s-a dovedit a fi dificilă pentru mulţi dintre candidaţi. „Unii au aberat, alţii au copiat sau au plagiat şi au mai fost candidaţi cu exprimări nefericite“, spun profesorii care au apucat să citească o parte dintre eseuri. Spre exemplu, într-un eseu al unui candidat la Academia de Studii Economice (ASE), una dintre cele mai râvnite universităţi tocmai pentru că nu se dă examen, scrie: „Cercetând amănunţit fiecare detaliu ascuns al ASE, am descoperit că aceasta îmbină două lucruri importante: umanul cu realul, oferind posibilitatea de a te juca cu propriul creier“. Un alt candidat nu a respectat regulile de redactare a unui eseu motivaţional şi a scris un „text ca la ziar“, au apreciat profesorii.

Candidatul, care ar fi vrut să intre la Contabilitate, a scris că face parte dintr-o „generaţie care s-a hrănit din termeni precum revoluţie confiscată, tranziţie dureroasă, criză, guverne inacceptabile, politicieni corupţi, secetă, inundaţii, milionari de carton, căpşunari, violatori, proxeneţi, interlopi...“.

Eseuri plagiate

În afară de aceste cazuri, au fost şi situaţii mai ruşinoase, cum ar fi cele de plagiat. „Am respins eseuri fiindcă erau identice, copiate de pe undeva de pe internet  şi altele fiindcă erau foarte seci, dar au fost şi eseuri exemplare. Până acum am respins doar nouă eseuri din vreo 700“, a explicat decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale de la ASE, profesorul Dumitru Miron.

Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş spune că este firesc să se întâmple asta în primul an când admiterea la facultăţi se face şi după criteriul eseului motivaţional. „Problema e un pic mai profundă, deoarece capacitatea de a scrie un eseu nu vine din neant, ci dintr-o întreagă filosofie educaţională centrată pe o gândire critică, o scriere creativă. Eseul este doar vârful unui aisberg educaţional în a cărui profunzime regăsim valori, candoare, onestitate, curaj, o minte limpede“, a spus Staş. El a mai explicat că eseul este rezultatul unui sistem educaţional deştept croit, „ceea ce nu este cazul la noi“.

Motivaţii personale

Pe de altă parte, au fost şi eseuri motivaţionale care s-au bazat pe experienţe personale care au lăsat un impact mare. Spre exemplu, la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti, la specializarea Ştiinţele Educaţiei, un candidat a explicat că a ales să dea admiterea acolo pentru a înţelege mai bine de ce s-a schimbat comportamentul propriului copil.

„Este vorba de o absolventă de facultate al cărei copil a dezvoltat tulburări de comportament. A vrut să înveţe mai multe despre aceasta şi rolul educaţiei în viaţa unui copil din punct de vedere psihologic, de aceea a dat admiterea la noi“, a arătat lectorul Antoaneta-Firuţa Tacea de la Departamentul de Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii din Bucureşti.


Pe aceeaşi temă:

ADMITERE FACULTATE 2014 Facultatea de jurnalism a atras concurenţă maximă la Universitatea din Bucureşti

ADMITERE FACULTATE 2014 Universităţile care au cea mai mare concurenţă. Examenele încep luni

ADMITERE FACULTATE 2014 Bătălie la ghici pe facultăţile fără examen

Mihnea Costoiu a anunţat în şedinţa de Guvern că patru universităţi au intrat în lichidare

ADMITERE FACULTATE 2014 Topul specializărilor cu cele mai multe locuri. Medicina şi Dreptul, pe primele locuri

ADMITERE FACULTATE 2014 33 de universităţi au cel puţin o specializare sau un program care intră în lichidare

ADMITERE FACULTATE 2014 Peste 1.000 de locuri la taxă şi buget la SNSPA

ADMITERE FACULTATE 2014 ASE înlocuieşte examenul cu eseul motivaţional şi media de la Bac

ADMITERE FACULTATE 2014 La Universitatea din Bucureşti se intră pe baza de eseu motivaţional, examen scris şi media de la BAC

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite