Videoconferinţe cu învăţătorii, până la sosirea tuturor manualelor de clasa a IV-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătorii vor fi instruiţi prin videoconferinţe şi prin scrisori metodice pentru activitatea la clasa a IV-a
Învăţătorii vor fi instruiţi prin videoconferinţe şi prin scrisori metodice pentru activitatea la clasa a IV-a

Ministerul Educaţiei va organiza videoconferinţe cu învăţătorii disciplinelor la care nu vor ajunge manualele de clasa IV-a, a anunţat secretarul de stat, Monica Anisie. Doar pentru şapte dintre cele 13 discipline vor fi asigurate manuale după noua programă de la începutul anului şcolar 2016-2017.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat, joi, modul în care vor decurge primele luni din anul şcolar 2016-2017 pentru elevii de clasa a IV-a, în contextul în care doar pentru şapte din cele 13 discipline vor putea fi asigurate manuale.

Potrivit secretarului de stat, elevii vor primi manuale vechi de clasa a IV-a până la sosirea manualele noi şi până atunci învăţătorii vor primi sfaturi direct de la Minister asupra metodelor folosite prin intermediul unor videoconferinţe.

„Cadrele didactice sunt pregătite, sper. Vom avea videoconferinţe, întâlniri cu fiecare cadru didactic în parte pe discipline. Nu vom mai face consfătuirile cu inspectorii. Nu cu inspectorii trebuie să discut, ci cu cadrele didactice. Vom merge şi în teritoriu, dar vom avea aceste videoconferinţe şi vom stabili liniile pe care ni le propunem, vor avea scrisori metodice, îndrumare din partea ministrului în ceea ce priveşte materialul didactic pe care trebuie să îl folosească până la momentul sosirii manualelor”, a spus Ansie. 

La începutul anului şcolar, elevii de clasa a IV-a vor avea manuale pentru şapte discipline,  Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice, Religie.

Manualele de Matematică şi Limba modernă engleză vor ajunge pe băncile şcolarilor abia în octombrie, iar manualele de Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie vor ajunge abia după ce va fi soluţionată constestaţia licitaţiei în Instanţă.

Scandalul manualelor

Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli în organizarea şi desfăşurarea licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a, stabilind că s-a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor la licitaţia. Propriu-zis, fostul preşedinte al Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, „a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”.

Pe 10 februarie, în cadrul şedinţei de depunere a ofertelor pentru cele 13 loturi de manuale scoase la licitaţie, reprezentanţii editurilor au acuzat că reprezentantul editurii CD Press a înşirat manualele pe masa comisiei, în faţa colegilor de la alte edituri, în faţa evaluatorilor şi a preşedintelui CNEE, Cristian Mirescu.

Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a declarat câştigătoare ofertele depuse de societatea CD Press S.R.L pentru şapte loturi. În cazul a cinci dintre cele şapte locuri de manuale de manuale şcolare pentru care a fost declarată câştigătoare CD Press au fost făcute contestaţii. 

Urmare a Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, pronunţată la 3 mai, comisia de evaluare a decis că ofertele contestate, depuse de societatea CD Press S.R.L, pentru cinci loturi sunt neconforme, neîndeplinind toate condiţiile de adminisbilitate prevăzute în documentaţia de atrbuire. 

După ce au fost soluţionate contestaţii împotriva oferteleor editurii CD Press SRL, alte contestaţii au fost făcute la CNSC, împotriva altor edituri, ceea ce face ca, în acest moment, licitaţia pentru manualele de Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie să fie blocate. În cazul acestor manuale Instanţa încă trebuie să dea o soluţie şi nimeni nu poate da un termen până la care manualele vor putea ajunge la elevi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite