REZULTATE BACALAUREAT 2013 Mediile finale de la Bac, publicate vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notele finale, după contestaţii, vor fi afişate în cursul zilei de vineri, susţin oficialii, fără a da o oră exactă
Notele finale, după contestaţii, vor fi afişate în cursul zilei de vineri, susţin oficialii, fără a da o oră exactă

Rezultate Bacalaureat 2013 / Elevii care au dat Bac-ul luna aceasta şi au contestat primele note anunţate luni vor afla vineri, 8 iulie, care sunt mediile lor finale, medii care vor fi afişate atât la liceele-centre de examen, cât şi pe site-ul Ministerului Educaţiei bacalaureat.edu.ro.

Vineri, 8 iulie 2013, vor fi publicate mediile finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor depuse luni după-amiază de candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute după prima corectare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, acestea vor fi afişate întâi la liceele care sunt centre de examen la Bac 2013, după ce notele vor veni de la centrele de evaluare unde lucrările contestate au fost recorectate. 

Ulterior, în cursul zilei de vineri, 8 iulie, mediile finale vor fi publicate şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, aşa cum prevede metodologia de examen.

Mii de candidaţi la Bac 2013 din toată ţara au depus contestaţii luni, după afişarea primelor rezultate la examenul din acest an. Cei mai mulţi vor note mai mari la Română, Matematică şi Biologie. 

Rezultatele parţiale oficiale la Bac 2013

Anul acesta s-a înregistrat prima creştere a ratei de promovare la Bacalaureat de la introducerea camerelor de supraveghere, în 2011, şi până acum: datele parţiale anunţate ieri arată o creştere de la aproape 44% la 55,65%.

Procentul de promovare pentru absolvenţii promoţiei 2012-2013 este de 62%, în timp ce pentru absolvenţii promoţiilor anterioare, care au participat la această sesiune, procentul este de 30,06%. Ca urmare, procentul total de promovare, la nivel naţional, este de  55,4%, respectiv 97.140 de absolvenţi, potrivit datelor Ministerul Educaţiei, înainte de contestaţii.

Din totalul celor 188.842 de absolvenţi înscrişi la examene s-au prezentat 175.498 de candidaţi, respectiv 138.160 din promoţia 2012 - 2013 şi 37.338 din promoţiile anterioare.

Datele finale, înainte de contestaţii, arată o uşoară creştere a procentului de promovare, comparativ cu ultimii doi ani, dar mai mică decât în 2010 (2013 - 55,4%, 2012 - 44,4%, 2011 - 45, 7%, 2010 - 69,3%) cu diferenţe sesizabile, însă, între promoţiile curentă şi anterioare, dar şi între mediul urban şi mediul rural.

În mediul rural rata de promovare a fost mai mică decât în cel urban: promoţia curentă urban - 65,4% şi rural - 46,1%; promoţiile anterioare urban - 31% şi rural - 29,1%. În perioada următoare, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei va analiza datele statistice înregistrate la Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2013, şi va elabora un raport detaliat, susţin reprezentanţii ministerului.

Prima creştere a ratei de promovare. Cât de reală e?

„Adevărul“ a calculat dinamica promovabilităţii de la Bacalaureat în ultimii patru ani astfel încât să ocolească manipularea la care au recurs autorităţile şcolare pentru a-şi ameliora statisticile. 

Astfel, în loc să raporteze numărul elevilor care au luat Bac-ul la numărul celor care au intrat în examen, „Adevărul“ a calculat promovabilitatea raportând numărul celor care au luat acest examen la numărul celor care au absolvit clasa a XII-a.

Pentru relevanţă, am făcut aceleaşi calcule pentru rezultatele din ultimii patru ani, adică inclusiv anul 2010, ultimul în care Bacalaureatul s-a dat fără supravegherea camerelor video.

I-am inclus în cifre doar pe absolvenţii anului respectiv, nu şi pe cei care veneau „din urmă“ pentru că picaseră Bac-ul în anii anteriori.Calculată astfel, promovabilitatea pentru anul 2013 este de 46,7 la sută, faţă de 62 la sută, cât reiese după statistica oficială.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite