Pricopie: „Nu organizez a treia sesiune de Bacalaureat decât dacă este nevoie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat miercuri, la deschiderea anului universitar, că deocamdată nu a luat nicio decizie privind organizarea celei de-a treia sesiuni de Bac în 2015. Oficialul a explicat şi că noile manuale şcolare, pentru clasele I şi a II-a, vor ajunge în şcoli după finalizarea procedurilor de licitaţie publică, mâine urmând a afla dacă procesul se amână iar din cauza unor noi contestaţii.

Prezent la deschiderea anului universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), la noul sediu al instituţiei din zona de Nord a Capitalei, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că o sesiune în plus de bacalaureat pentru picaţi, aşa-numita a treia sesiune, se va organiza doar dacă se vor întruni condiţiile şi că deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens. Rămân însă valabile meditaţiile organizate în licee de inspectoratele şcolare din ţară, din fonduri structurale.

 ”Nu organizez a treia sesiune de Bac decât dacă este nevoie, scrie în lege că numai în situaţii speciale poţi să faci a treia sesiune de Bac, numai dacă, de exemplu, derulăm un program de formare, ceea ce intenţionăm să facem, iar acest program de formare se termină în ianuarie-februarie, atunci se justifică încă o sesiune de Bac, altfel, dacă programul de pregătire pentru Bac se termină înaintea sesiunilor ordinare, nu este necesară organizarea celei de a treia sesiuni", a declarat ministrul.

Organizarea celei de a 3-a sesiuni de Bacalaureat are o legătură cu faptul că un număr destul de mare de tineri absolvenţi de clasa a XII-a nu au reuşit pe parcursul anilor de studii să se pregătească suficient pentru a promova acest examen. Avem de făcut două lucruri în acelaşi timp: pe de o parte să investim din fonduri structurale şi avem deja peste 25 de proiecte pe inspectoratele şcolare pentru pregătire suplimentară pentru Bac pentru elevii care sunt în liceu, iar a doua componentă este să-i pregăteşti pe cei care nu au reuşit să finalizeze Bac-ul imediat după terminarea clasei a XII-a, a explicat oficialul.

Soarta noilor manuale, decisă zilele acestea

În ceea ce priveşte introducerea noilor manuale, inclusiv în format digital, la clasele I şi a II-a, Pricopie a explicat că azi sau mâine vor avea rezultatele contestaţiilor, ultima etapă înainte de semnarea contractelor cu editurile câştigătoare.

„Dacă vorbim de manualele noi, cred că miercuri sau joi avem termenul pentru depunerea de contestaţii. Sunt două categorii: unele sunt cu cinci zile pentru contestaţii, care s-au încheiat, practic avem deja manuale pentru anumite loturi, mai exact pentru minorităţi, urmează să se semneze contractele; pentru cele cu volum mai mare avem termen de contestaţie de 10 zile, aşa că aşteptăm până mâine", a declarat ministrul.

"În momentul în care schimbi un ciclu de studii prin introducerea clasei pregătitoare, trebuie să te asiguri că ai tot ce îţi trebuie: programe, manuale, săli de clasă, mobilier. Din păcate, Legea educaţiei a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară. Cel puţin în 2012 s-au făcut eforturi extraordinare pe ultima sută de metri pentru ca acea clasă pregătitoare să se deruleze. În mod normal, la vremea respectivă trebuia să fie toate programele şi manualele pentru ciclul primar aprobate, lucru care nu s-a întâmplat. La clasa pregătitoare nu există manuale, dar există programe foarte clare, profesorii lucrează pe bază de fişe. Sunt aproximativ 8.000 de cadre didactice trecute printr-un proces de formare. În momentul când au trecut la clasa I ar fi trebuit să aibă nu Abecedarul, pentru că literele le-au învăţat la clasa 0, ar fi trebuit să aibă manualele noi”, a explicat Pricopie.

Acuze la adresa editorilor 

Acesta a reluat acuzaţiile mai vechi la adresa editorilor nemulţumiţi că nu au fost selectaţi în urma licitaţiei publice pentru noile manuale, susţinând că interesul lor este să se retipărească vechile manuale şi să nu existe o perioadă fixă de valabilitate a manualelor, în condiţiile în care acum la patru anu ele vor trebui reevaluate.

„Au fost contestate toate etapele licitaţiei cu un scop foarte clar, de a bloca şi anul acesta introducerea manualelor noi în sistem. Se doreşte acest lucru din partea unor editori pentru că 10 ani nu s-a întâmplat nimic pe piaţa manualelor şi s-au vândut aceleaşi produse fără să fie reîmprospătate. Nu a existat nici un fel de regulă ca atunci când cumperi un produs să îl cumperi pe o perioadă determinată, ori noul ordin, pe care unii editori îl contestă, introduce disciplina şi pune interesul şcolii şi elevilor mai întâi. Manualele au o valabilitate de maximum patru ani, deci eşti obligat să le revezi în conformitate cu programa. Programa şcolară a mai suferit modificări din 2004, dar manualele nu au fost schimbate niciodată”, a declarat Remus Pricopie.

Despre decizia CNCS privind licitaţia noilor manuale

Pricopie a spus că nu vrea să intre în contradicţie cu Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) în legătură cu problema licitaţiei manualelor şi că nu comentează decizia CNCS. "Pentru cei care nu ştiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este o instanţă de judecată. Nu îmi convine decizia, nu sunt de acord cu ea, dar nu o comentez. Este, conform legii, obligatorie. Din punctul meu de vedere, nu este nicio greşeală, este vorba de un principiu pe care noi l-am impus şi este vorba de un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Aceasta este singura diferenţă majoră între punctul de vedere al Ministerului Educaţiei şi cel al CNSC. Noi am considerat normal să avem acelaşi punctaj minim şi pentru calitate, şi pentru preţ, în timp ce CNSC a considerat că nu trebuie să punem acest lucru. Nu fac alte comentarii", a spus ministrul.

Pricopie: Instituţiile europene susţin nevoia de şcoli postliceale

Ministrul a explicat şi de ce a fost nevoie de înfiinţarea de şcoli postliceale pe lângă universităţi.

„UE, Banca Mondială, OECD şi alte instituţii specializate în domeniul educaţiei ne spun că trebuie să investim mai mult în resursa umană, trebuie să creştem numărul de tineri din România care urmează cursurile universitare, să creştem numărul de tineri care urmează specializări postliceale de nivel superior, adică tehnicieni, despre asta vorbim, tehnicieni superiori. Şcolile postliceale dintotdeauna au fost organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, independent, sau în instituţii de învăţământ superior, ANEFS are şcoala de antrenori ca şcoală postliceală, spre exemplu. Diploma de Bac, nu numai în România, dar şi în afară, este necesară numai pentru admiterea în învăţământul superior, care înseamnă program de licenţă. Şcolile postliceale nu sunt program de licenţă, sunt programe derulate după finalizarea clasei a XII-a, unde dintotdeauna puteai să mergi cu sau fără diploma de Bac”, a spus Pricopie.

Simulări la Bac şi în 2015, inclusiv la clasa a XI-a

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie vrea să reducă numărul materiilor de la clasele a XI-a şi a XII-a în câţiva ani, iar elevii să poată opta pentru un domeniu sau altul, ca să se poată pregăti mai bine pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate. El propune şi lungirea anului şcolar cu o Săptămână Altfel în plus, înainte de 15 septembrie, pentru doritori. Cât despre manuale, oficialul spune că micii şcolari vor învăţa de pe vechile cărţi.

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că ponderea de 71% dintre absolvenţii de clasa a XII-a, promoţia 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una "decentă" şi că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen. În acelaşi context, Pricopie a spus că simulările pentru bacalaureat vor fi organizate şi în anul şcolar care începe luni.

"Vom continua în 2014-2015 simulările. Anul trecut, s-au primit cu reticenţă, în special simulările la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic să vii şi să spui că faci o simulare cu trei luni înainte de examen. Lucrurile trebuie făcute cu seriozitate, cu un an înaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an înainte, trebuie să atragi atenţia elevului, familiei, că mai sunt 12 luni până la examen, trebuie să înţeleagă structura examenului, cum se desfăşoară, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte încântat de această simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logică în prezenţa unei simulări de clasa a XI-a, din analiza centralizată al datelor", afirmă Pricopie.

Rată de promovare sub 25% la sesiunea de toamnă de la Bac 2014

Rata finală de promovare în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2014 este de 23,78%, cu 2,28% mai mare decât în sesiunea similară a anului 2013, a anunţat Ministerul Edicaţiei.

Rata de promovare finală este cu 1,51% mai mare decât cea de dinainte de contestaţii şi cu 2,28% mai mare decât cea înregistrată în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2013 (21,5%).

În cifre absolute, dintre cei 52.399 de candidaţi care s-au prezentat la examene, 12.458 au promovat Bacalaureatul. 

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015

25 - 29 mai - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 - 10 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română 
10 - 12 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă 
15 - 19 iunie - Evaluarea competenţelor digitale 
22 - 26 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională 

Probele scrise: 

29 iunie - Limba şi literatura română 
30 iunie - Limba şi literatura maternă 
1 iulie -  Proba obligatorie a profilului 
3 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării 

6 iulie -  Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)
7 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea august-septembrie 2015

13 - 17 iulie - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
17-18 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
17-18 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
18-19 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională 
20 - 21 august - Evaluarea competenţelor digitale

Probele scrise: 

24 august  - Limba şi literatura română 
25 august  - Limba şi literatura maternă 
26 august -  Proba obligatorie a profilului 
28 august  - Proba la alegere a profilului şi specializării 

31 august - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)
1-2 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
3 septembrie - Afişarea rezultatelor finale


Pe aceeaşi temă:

Pricopie vrea mai puţine materii la clasele a XI-a şi a XII-a. Manualele vechi, reciclate de noii şcolari

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015

VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite