UPDATE Pricopie: Până la 1 septembrie 2015, funcţiile de conducere din educaţie vor fi ocupate prin concurs
0Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, joi, la Suceava, că obiectivul este ca până la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere din sistemul de educaţie să fie ocupate prin concurs, în contextul schimbărilor din toată ţara la nivelul directorilor de instituţii. Primele concursuri ar urma să aibă loc din luna ianuarie, a declarat ministrul, adăugând că se caută bani pentru a asigura materialele didactice necesare profesorilor.
Pricopie a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, unde are loc Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), că primele concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere în sistemul de învăţământ vor fi în ianuarie 2015, după ce intervalul septembrie-decembrie va fi unul de stabilire a procedurilor, de clarificări, dezbatere publică şi depunere a candidaturilor, potrivit Mediafax.
El a spus că din ianuarie vor începe concursurile pentru ocuparea funcţiilor de inspectori şcolari, inspectori şcolari generali şi inspectori şcolari generali adjuncţi, apoi vor urma concursurile pentru posturile de director şi director adjunct din licee, iar în final vor fi organizate concursuri pentru funcţiile de conducere din şcoli, grădiniţe, cluburi şcolare şi sportive.
"Practic, obiectivul nostru este ca la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere să fie ocupate sau în marea lor majoritate să vorbim despre funcţii de conducere ocupate prin concurs", a spus Pricopie.
Peste 10.000 de posturi ocupate prin concurs
El a precizat că în sistemul de educaţie sunt peste 10.000 de funcţii de conducere care vor fi ocupate prin concurs şi a explicat că nu au putut fi organizate concursuri pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar întrucât consiliile de administraţie ale acestora funcţionau după vechea lege şi nu se puteau constitui după Legea 1/2011.
"Vă informez că aproape 40% din consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ din România funcţionau după legea veche, pentru că nu se puteau constitui după legea nouă, respectiv Legea 1/2011, pentru că acolo avem reprezentanţi ai Consiliului Profesoral al şcolii, ai autorităţilor locale, reprezentant al primarului, observatori din partea sindicatului şi elevilor", a spus Pricopie, arătând că în multe situaţii primăriile nu şi-au trimis reprezentanţii în aceste consilii.
Ministrul Educaţiei a mai spus că o altă prevedere a Legii 1/2011 precizează că o şedinţă a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ nu se poate desfăşura dacă nu întruneşte un cvorum de două treimi.
"În multe situaţii, primăria nu a trimis reprezentanţi, gândiţi-vă că Bucureştiul are aproape 500 de unităţi de învăţământ, dacă trimiţi 1-2-3 reprezentanţi, depinde de structură, dacă şcoala e mai mare trebuie să trimiţi mai mulţi reprezentanţi, dacă e mai mică, mai puţini. Vorbim de aproximativ 1.000 de persoane pe care numai Bucureştiul trebuie să le desemneze în CA. În majoritatea cazurilor s-a întâmplat în Bucureşti, dar sunt alte localităţi în ţară unde nu s-a întâmplat acest lucru", a precizat Pricopie.
Aleşi cu cvorum jumătate plus unu în consiliile de administraţie
El a arătat că în procesul de desemnare a directorului unei unităţi consiliul de administraţie este "fundamental", întrucât dacă nu este constituit acesta nu se poate organiza concursul.
"Ceea ce am făcut prin Ordonanţa 49 a fost să deblocăm acest lucru. Nu am schimbat regulile, dar am mai introdus o regulă că dacă nu se întruneşte cvorum la prima şedinţă, se poate convoca o a doua şedinţă, unde cvorumul este jumătate plus unu. În felul acesta se deblochează şi cazurile în care nu s-a putut întruni până acum", a spus ministrul.
Pricopie a precizat că a fost realizat un proiect de Ordin de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie care urmează să fie supus dezbaterii publice şi aprobat în următoarele săptămâni, apoi vor fi aprobate şi metodologiile pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar, inspector şcolar general şi inspector şcolar general adjunct.
"Eu cred că în această toamnă reuşim să clarificăm toate aceste lucruri şi să declanşăm concursurile", a spus Pricopie.
El a mai spus că ultimele concursuri s-au organizat în sistemul de educaţie în perioada în care era secretar de stat în minister şi preşedinte al Comisiei de Dialog.
"Iată, după şapte ani, sunt iar în situaţia de a declanşa concursurile în învăţământ şi cred că vom face un lucru bun", a mai spus ministrul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, la Suceava că se fac demersuri ca până la sfârşitul acestui an să poată fi daţi bani cadrelor didactice din preuniversitar pentru a-şi putea cumpăra cărţi şi pentru a participa la conferinţe, precizând că aceste sume vor fi din fonduri europene.
100 de euro pentru materiale didactice, din fonduri europene
Pricopie a mai spus că Ministerul Educaţiei doreşte să reintroducă acel drept pe care l-au pierdut cadrele didactice, respectiv acordarea unei sume de bani, echivalentul a 100 de euro, pentru a-şi cumpăra materiale didactice.
Pricopie a spus că până la sfârşitul anului, printr-un proiect finanţat din fonduri structurale, se doreşte ca profesorii să poată primi o anumită sumă de bani pentru achiziţionarea de cărţi şi reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, dar şi pentru participarea la conferinţe.
"Este un drept pe care l-au pierdut, pe care nu-l vom introduce în aceeaşi formă, pentru că întotdeauna mi s-a părut o formă rigidă. Eu sper ca din această toamnă, repet, de data aceasta folosind şi surse europene, adică fonduri structurale, profesorii să poată primi o anumită sumă de bani pentru a gestiona dezvoltarea lor profesională, care poate să însemne achiziţie de cărţi, achiziţie de reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, participare la conferinţe", a spus Pricopie, citat de Mediafax.
Profesorii nu vor mai fi controlaţi la sânge
El a precizat că în momentul de faţă nu există o prevedere bugetară pentru acordarea acestor sume.
"Nu uitaţi că avem câteva sute de milioane de euro necheltuite pe fonduri structurale, care sunt separat de bugetul statului, şi din aceste sume, în ultimele săptămâni, în discuţie cu domnul ministru Teodorovici şi discutând şi cu domnul prim-ministru, încercăm să punem toate lucrurile cap la cap pentru ca, până la sfârşitul anului calendaristic, acest lucru să se întâmple", a afirmat ministrul Educaţiei.
El a arătat că doreşte reintroducerea într-o formă modernă a alocării sumei de 100 de euro pentru cărţi.
"Nu în sensul că vor primi profesorii 100 de euro şi trebuie să aducă dovada că au cumpărat cărţi de 100 de euro,(...) pentru că dacă-i dai unui profesor o sumă de bani să facă ceva, probabil că ştie el ce are de făcut, nu trebuie să-l controlez contabil. Fie că vorbim de echivalentul a 100 -150 de euro, eu am mers pe o sumă mai mare, fără să fie nevoie de decontare, iar cu această sumă profesorul să-şi poată cumpăra cărţi, să meargă la un curs de formare, să participe la o conferinţă, să facă ce consideră", a explicat Pricopie, precizând că această sumă ar urma să fie acordată inclusiv profesorilor suplinitori.
Remus Pricopie a participat, joi, la Suceava la festivitatea de deschidere a lucrărilor celui de-al 34-lea congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România - AGIRo, care se va desfăşura până în 28 august la Suceava, Cernăuţi, Chişinău şi Eforie Sud.
Schimbări pe bandă rulantă în ţară
Noul an vine şi cu noi directori de şcoli şi licee, după ce inspectoratele nu le-au mai prelungit mandatele: unii au renunţat singuri sau au ieşit la pensie, alţii au fost înlocuiţi pentru deficienţe manageriale.
Având în vedere că la 31 august expiră mandatele de conducere ale directorilor generali şi executivi din cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar, o parte dintre ei nu au mai fost reconfirmaţi pe post.
Nefiind numiţi în urma unui concurs, ei pot fi înlocuiţi mult mai uşor. Asta chiar dacă, ministrul Educaţiei a promis încă de anul trecut că vor fi organizate concursuri pentru aceste posturi.
Pe aceeaşi temă:
Directori de şcoli schimbaţi pe bandă rulantă în ţară
Se schimbă conducerea la 24 de unităţi de invăţământ din Arad
Directori de şcoli şi licee şi inspector şcolari, schimbaţi din funcţie. Lista schimbărilor
Şapte inspectori şcolari susţinuţi de PNL, schimbaţi din funcţie de şeful PSD al IŞJ Alba
Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern
Experţii prevăd un sistem medieval de educaţie după ultima modificare a legii