Numărul infracţiunilor în şcoli şi în apropiere a crescut cu 13% în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente au crescut cu 13%
Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente au crescut cu 13%

Numărul infracţiunilor petrecute în şcoli şi în zonele din jur a crescut cu 13% în primul semestru al anului şcolar 2012-2013. Însă, raportat la numărul unităţilor de învăţământ, acesta este unul redus, a declarat astăzi chestorul de poliţie Dumitru Jianu, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Ordine Publică.

Jianu a participat, alături de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău“, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

La eveniment au fost sunt prezenţi şi specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

Dumitru Jianu a vorbit despre faptele sesizate în anii şcolari 2010-2011, 2011-2012 şi în primul semestru din 2012-2013, nu despre cele constatate şi soluţionate de poliţie.

Potrivit lui Dumitru Jianu, numărul infracţiunilor sesizate în incinta şcolilor şi în zonele adiacente acestora în anul şcolar 2011-2012 a scăzut cu 4% faţă de 2010-2011. Autorii şi victimele acestor fapte sesizate au fost preponderent elevi, iar plângerile au vizat acţiuni de furt şi tâlhărie.

Pe de altă parte, deşi în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, comparativ cu perioada similară din anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere cu 13% a infracţiunilor în incinta şcolilor şi în zona adiacentă acestora, numărul acestora raportat la numărul de unităţi de învăţământ existente la nivel naţional este redus, fiind 0,2% infracţiuni pe şcoală pe semestru.

Dumitru Jianu a precizat că în primul semestru al anului şcolar 2012-2013 au fost sesizate 740 de asemenea infracţiuni.

Jianu: ”Şcoala este un domeniu sigur”

El a mai spus că, deşi aceste fapte sunt dramatice, ele sunt „minore şi au un grad redus de pericol social“.

„La 10.000 de şcoli, la o populaţie şcolară de 3,3 milioane de elevi, am înregistrat 740 de sesizări, care s-au confirmat sau nu într-un semestru. Aceasta este realitatea. Vorbim de o cifră foarte, foarte redusă. Realitatea este că şcoala este un domeniu sigur, deci putem să ne trimitem copiii la şcoală“,  a spus Dumitru Jianu.

Chestorul a dat asigurări că Poliţia Română, Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale fac tot ce pot pentru a construi un mediu mult mai sigur.

Camere de luat vederi în intersecţiile din apropierea şcolilor

În al doilea trimestru a anului trecut (martie-mai), în şcolile din România au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri de violenţă, de consum de alcool, de discriminare şi de furturi. Un raport al Ministerului Educaţiei arată că, zilnic, în şcolile de la noi, se înregistrează 45 de cazuri de violenţă.

În octombrie 2012, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, anunţa că într-o săptămână speră să se finalizeze modificarea regulamentului şcolar prin care vor fi introduse noi măsuri pentru prevenirea cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ. Documentul a fost finalizat abia acum de către ministrul Remus Pricopie şi va fi dat în dezbatere publică cel mai devreme în martie.

În ceea ce priveşte prevenirea violenţei din afara unităţilor de învăţământ, în Bucureşti, Primăria Capitalei a început să instaleze camere de luat vederi în intersecţiile din apropierea şcolilor pentru a monitoriza activitatea din jurul acestora.

Proiectele poliţiei pentru combaterea violenţei în şcoli, doar pe hârtie?

În septembrie 2012, Poliţia Română anunţa demararea unei  campanii la nivel naţional pentru combaterea violenţei în şcoli. Mai marii Poliţiei se lăudau atunci că timp de şase luni (până în mai 2013 – n.r.) nu vor încerca doar să-i informeze pe tineri în privinţa consecinţelor pe care le poate avea violenţa, ci şi să-i convingă că vârsta nu-i scuteşte de ani grei de închisoare.

Pentru a fi mai convingători aceştia au pregătit un film – intitulat „Cheia e la tine”- despre adolescenţi care au ajuns după gratii pentru tâlhării sau consum de droguri, chiar dacă aveau doar 16 ani.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite