FOTO Interviu cu cel mai bun tânăr orator: „Am început pentru a impresiona o fată. Ea a plecat, debate-ul a rămas”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni seară a avut loc finala Turneului Campionilor Naţionali la Dezbatere organizat de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), iar trofeul a fost câştigat de Radu Cotarcea, unul dintre cei mai buni debateri la campionatele internaţionale. Adevarul.ro a avut ocazia să stea de vorbă cu marele campion din acest an, dar şi cu cea mai tânără campioană la dezbateri pentru juniori, Cristina Badea.

La cei 25 de ani ai săi, Radu Cotarcea a participat pentru prima dată la Turneul Capionilor în Dezbateri şi a reuşit să-i convingă pe membrii juriului că este cel mai bun. Cum a început să facă debate? „Pentru o fată”, spune râzând.

„Nu era prietena mea, vroiam să fie. Faptul că m-am dus la debate nu a ajutat în cele din urmă să o cuceresc, dar am descoperit altceva în schimb. Ea a plecat, debate-ul a rămas”, povesteşte amuzat Cotarcea.

Primul pas: umilinţa în faţa celor mai buni

Prima experienţă de dezbatere i s-a părut „absolut groaznică”. 

„Am trăit o panică şi o frică în primele turnee... la început te loveşti de oameni mult mai exersaţi decât tine şi te bâlbâi, vorbeşti 30 de secunde, te înroşeşti, te aşezi, e o experienţă groaznică, dar în acelaşi timp te motivează să te uiţi înapoi şi să ajungi ca cei care te-au umilit prima oară”, spune el.

Cotarcea apreciază că îţi trebuie aproximativ un an ca să treci peste frică şi stângăcie, însă până să ajungi să câştigi ceva mai durează. El a devenit campion naţional la debate abia la trei ani după ce a început acest sport intelectual, în clasa a IX-a. După ce a terminat liceul a plecat în Marea Britanie. A ales să studieze managementul resurselor umane la Universitatea Middlesex.

Întors după studii în Marea Britanie

„La vremea la care am plecat din ţară îmi doream foarte mult să studiez resurse umane, ori pe vremea aceea nu exista un program de studii pe aşa ceva, era prin 2007. Nu am rămas în Marea Britanie... am plecat tot după o fată, de data asta era chiar prietena mea”, spune râzând.

Din păcate, el a plecat din România în perioada de boom economic şi s-a întors în mijlocul crizei, aşa că a ajuns să lucreze tocmai la Budapesta ca director de operaţiuni la o firmă care se ocupă de recrutare în domeniul juridic. „Dacă aş putea, aş face dezbateri toată ziua, dar din păcate asta nu se plăteşte. Avantajul debate-ului este că îţi oferă o gândire structurată şi critică care îţi oferă un avantaj în viaţă. Debate-ul te face să iei un pas în spate şi să observi, să fii un pic creativ şi te învaţă să ai o altă perspectivă asupra lucrurilor decât majoritatea oamenilor. Asta, combinat cu faptul că eşti capabil să îţi articulezi ideile într-un mod persuasiv, înseamnă că, într-un cadru instituţional, eşti mai serios decât un alt începător care nu ştie cu ce se mănâncă viaţa”, explică tânărul de ce iubeşte arta oratoriei.

Premiul vine după ani de exerciţiu

El consideră că cel mai mare succes al său a fost când a câştigat premiul celui mai bun vorbitor non-nativ de engleză la Turneul de la Oxford, în noiembrie 2012.

„A fost ca la început, prima oară iei bătaie de te snopesc. Crezi că eşti campion naţional şi vii acolo gândindu-te că rupi gura târgului şi iei nişte bătăi de nu ştii cum te cheamă şi trei ani mai târziu reuşeşti să şi câştigi ceva, cam aşa funcţionează”, a explicat el. Cotarcea spune că românii oricum se descurcă foarte bine la categoriile de vorbitori non-nativi de limbă engleză la competiţiile internaţionale de debate.

Cea mai mică campioană la debate vrea să devină avocat

O altă premiantă de la Turneul Campionilor în Dezbatere de luni seară este tânăra Cristina Badea, care a plecat acasă cu trofeul la categoria Juniori. Cătălina a început să facă debate tot din clasa a IX-a, a fost vicecampioana naţională la dezbateri şi a participat la campionatele mondiale de debate din Turcia şi din Africa de Sud. 

image

Cristina Badea, cel mai bun junior debater           FOTO: Adevărul/ David Muntean

S-a implicat în această activitate fiindcă pur şi simplu i s-a părut ceva interesant. „Clubul de dezbateri din Ploieşti (oraşul său natal) era mai centrat pe liceul din care eram eu şi au venit debateri de atunci, au ţinut o demonstrativă în sala de festivităţi şi m-am dus direct la trainingul pentru începători de sâmbăta aceea.  Moţiunea de la primul meu debate a fost pe tema dacă este mai bine să trăieşti într-un oraş mare mai degrabă decât într-un oraş mic şi am reuşit să câştigăm acel meci cu argumentul că la noi în Ploieşti, spre exemplu, avem grădini unde poţi să-ţi creşti legumele”, îşi aminteşte tânăra.

A intrat la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti prin intermediul debate-ului.  „La dezbateri am discutat multe despre legislaţie, cazuri penale, cazuri civile, care mi s-au părut foarte interesante de documentat şi de citit. Atunci mi s-a părut că Dreptul ar putea fi o carieră pentru mine şi pe de altă parte mulţi dintre instructorii noştri au terminat Dreptul şi profesează. Am luat în calcul şi cum i-a ajutat pe ei să se dezvolte ca persoane acest domeniu”, a spus Cristina.

Mai departe ar vrea să devină avocat, dar spune că nu are de unde să ştie momentan ce va face când va termina facultatea, însă exerciţiul dezbaterii se vede deja: o ajută să structureze modul în care învaţă, cum îşi notează ideile, vede mai repede şi mai uşor decât colegii ei ce este esenţial şi important, ce trebuie să prioritizeze.

Din păcate, nu mai poate continua cu dezbaterile cum a făcut până acum din cauza volumului de materie de la facultate, însă a început să fie instructor pentru cei mici. „E mai bine să regreţi că te-ai dus să vezi o dezbatere şi ai „pierdut” o oră din viaţa ta decât să ajungi să regreţi la o anumită vârstă că nu ai avut contact cu aşa ceva şi să constaţi că ţi-ar fi folosit în dezvoltarea ta”, conchide ea.

Cum s-a desfăşurat marea dezbatere pentru Trofeul Campionilor 2013

Formatul dezbaterii arată în felul următor: sunt patru echipe în total, formate din câte doi oameni, două reprezintă Guvernul şi celelalte sunt opoziţia. Formatul este cel din dezbaterile parlamentare din Marea Britanie şi a apărut în secolul al XVI-lea.  În 1583, un parlamentar numit sir Thomas Smitih a publicat primul manual de proceduri parlamentare cu reguli de genul: nu ai voie să-ţi întrerupi oponentul în momentul în care vorbeşte sau nu îţi prezinţi ideile de bază în acelaşi timp în care îţi combaţi oponentul.

Formatul folosit de debaterii de la ARDOR este derivat din practica parlamentară britanică. Fiecare vorbitor are câte un rol, exact ca într-o sesiune parlamentară: un prim-ministru care prezintă moţiunea şi poziţia guvernului, iar vorbitorii au, pentru început, câte şapte minute să îşi prezinte ideile de bază folosind o mimică şi o gestică specifică, adică se mişcă mult şi accentuează cu tot corpul (bodylanguage) când vociferează un argument important.

Moţiunea marii dezbateri de luni seară a fost una de actualitate şi destul de controversată: „Acest Parlament ar trebui să-şi dezvolte relaţiile pozitiv-economice cu China, fie ele şi în detrimentul Uniunii Europene”. Preşedintele ARDOR din Transilvania, Emil Mesaroş, care a prezentat moţiunea, spune că este important pentru o societate ca dezbaterile de acest gen să ajungă în spaţiul public, aşa cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate.

Finaliştii Turneului Campionilor 2013

image

În echipa Guvernului au fost: Cristina Badea (vicecampioană la juniori), Andrei Olaru, Sorina Dumitru (campioană naţională la studenţi) şi Flavia Negoescu (dublă campioană naţională la studenţi), iar în echipa opoziţiei au fost greii debate-ului românesc, campionii şi trainerii ARDOR: Radu Tigănaş, câştigătorul de anul trecut al Turneului campionilor, Şerban Pitic, Grigore Pop (campion la studenţi şi finalist la Turneul de la Oxford) şi Radu Cotarcea (finalist la turneele de la Oxford şi Cambridge şi la Campionatele Europene), cel care a şi câştigat cea de a doua ediţie a „Turneului Campionilor în dezbatere”.

Astfel, pornind de la moţiunea prezentată, echipa Guvernului a dezbătut în favoarea relaţiilor bilaterale cu China, argumentând că având o poziţie geostrategică foarte bună, la jumătatea drumului dintre Orient şi Occident, putem acţiona ca liant, intermediator în relaţiile politico-economice dintre cele două sfere, chiar dacă asta ar însemna să ne depărtăm de UE, China putând să ne susţină economic.

În schimb, opoziţia spune că este o idee nu tocmai bună să ne depărtăm de Europa fiindcă am deveni mult prea dependenţi economic de China şi asta ar fi un mare dezavantaj dacă se va ajunge vreodată, din nou, la o situaţie tensionată între Occident şi Orient, de tipul Războiului Rece.

De asemenea, ei mai atrag atenţia că, faţă de ţări precum Germania care exportă 5% din producţia internă către ţara cu cea mai mare populaţie din lume, nouă ne-ar fi mult mai greu să ne desprindem economic de un colos precum China.

Meci câştigat de Opoziţie: NU pentru China

Dezbaterea a fost câştigată de echipa opoziţiei, iar pe primul loc s-a clasat Radu Cotarcea, pe locul al doilea a fost Grigore Pop şi pe locul trei, Şerban Pitic, însă nici echipa Guvernului nu s-a întors acasă fără un trofeu: tânăra Cristina Badea a câştigat premiul pentru cel mai bun orator junior.

În ceea ce priveşte moţiunea de la care a pornit dezbaterea, Cotarcea spune că dacă ne apropiem un pic mai mult de China, nu înseamnă că ne depărtăm de Uniunea Europeană. „Dacă ar fi vorba să alegi între una sau alta, cred în ultimă instanţă e mai ok să rămâi în UE”, a spus campionul de debate.

Preşedintele ARDOR, Monica Mocanu, este de părere că dezbaterea campionilor a fost foarte bună, moţiunea a fost actuală şi meciul spectaculos, acestea fiind criteriile esenţiale pe care trebuie să le îndeplinească un astfel de eveniment.

„Debaterii au o viteză foarte mare în care reuşesc să-şi asambleze ideile, ceea ce se obţine prin exerciţiu. Sunt meciuri unde trebuie să poată vorbi despre o moţiune dată pe loc, fără să fi avut câteva ore sau zile pentru pregătire. În România, Universitatea Babeş-Bolyai a investit foarte mult în debate şi unii dintre campionii noştri sunt absolvenţi la Cluj, aflându-se în topul celor mai buni 50 de debateri din lume”, i-a lăudat Mocanu.

INTERVIU Ambasadorul Marii Britanii despre relaţia statelor membre UE cu China

image

Adevarul.ro a avut ocazia să stea de vorbă şi cu ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, prezent întotdeauna la aceste evenimente, el însăşi fost campion la dezbateri la Univeristatea Cambridge şi un mare pasionat al acestui sport intelectual care stă la baza tradiţiei politice a ţării sale.

„Este al doilea an când vin la acest eveniment (Turneul campionilor la dezbatere) şi observ o calitate mai bună a debate-ului, iar publicul este mai numeros şi entuziasmul mai mare. Ambele părţi au argumentat foarte bine şi ceea ce m-a impresionat este că subiectul este foarte la zi, atât în România cât şi în Marea Britanie. Luna aceasta, ambele ţări au fost implicate în întâlniri la nivel înalt cu China şi cred că este foarte bine să vezi astfel de subiecte dezbătute şi analizate de tineri, e important pentru procesul democraţiei într-o ţară. De asemenea, am auzit nişte analize foarte bune din ambele părţi despre implicaţiile de lungă durată a colaborării dintre Uniunea Europeană şi China. Personal eu nu văd un conflict în dezvoltarea unor relaţii foarte bune cu China fiind, în acelaşi timp, un membru puternic al Uniunii Europene. Cred că este foarte important pentru UE şi toate ţările membre să dezvolte relaţia cu China pe măsură ce economia acesteia creşte”, a apreciat ambasadorul Marii Britanii.


VIDEO Protestele din Ucraina au fost dezbătute „ca la carte” la Adevărul Live, înainte de finala Turneului Campionilor

Unul dintre tinerii calificat la finala Turneului Campionilor la dezbateri din această seară şi alţi trei reputaţi debateri au făcut o demonstraţie de dezbatere „ca la carte” în studioul Adevărul Live, plecând de la unele dintre cele mai ample proteste internaţionale din ultima vreme, cele din Ucraina, pe fondul aderării la Uniunea Europeană (UE), argumentând pro şi contra lărgirii UE.

TURNEU Campionii României la dezbateri se înfruntă din nou la Bucureşti

Între 7 şi 9 decembrie are loc la Bucuresti Turneul Campionilor în Dezbateri 2013, competiţia ce-i pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români. Cei 16 finalişti de top se înfruntă zilele acestea pentru a-şi revendica trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri. Finala şi premierea au loc luni, 9 decembrie, ora 18:30 la The HUB, în prezenţa Excelenţei sale Domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Cum au ajuns doi studenţi români cei mai buni tineri speakeri internaţionali

Echipa formată din Radu Ţigănaş şi Şerban Pitic, reprezentând Universitatea din Bucureşti, a câştigat turneul internaţional de dezbateri academice pentru studenţi de la Londra, la categoria destinată străinilor care nu au engleza ca limbă nativă. În clasamentul individual, Şerban Pitic a ocupat locul întâi, iar Radu Ţigănaş locul al doilea.

Adevărul LIVE, ora 14:00. Campionii oratoriei vor vorbi despre protestele de tip „occupy”

Patru studenţi, aşi ai oratoriei, dintre care unul a câştigat prestigiosul turneu de dezbateri SOAS IV de la Londra, vor dezbate la „Adevărul Live”, de la ora 14:00 dacă mişcările de protest de tip „occupy” sunt benefice pentru societate. Cea mai cunoscută astfel de mişcare - Occupy Wall Street - a avut loc în septembrie 2011, când protestatarii au ocupat un parc din New York.

VIDEO DEZBATERE Cine ar trebui să decidă soarta exploatării resurselor naturale: localnicii sau Guvernul?

Patru studenţi şi oratori premiaţi naţional şi internaţional au discutat miercuri, la Adevărul Live, despre acordul comunităţii locale în zonele unde au loc exploatări ale resurselor naturale, este sau nu obligatoriu pentru Guvern, în cadrul seriei de dezbateri ”ca la carte”, în care promovăm rolul important al discuţiilor argumentate pe marile teme care frământă ţara.

VIDEO Cei mai buni elevi oratori au dezbătut „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi: „Cauza problemei este lipsa de responsabilitate a celor care i-au abandonat în stradă“

Cum ar dezbate americanii sau englezii, care stăpânesc de ani de zile tehnica oratoriei, cea mai arzătoare temă din această perioadă: problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea? Adevărul LIVE vă oferă un exemplu de dezbatere „ca la carte“, pusă în scenă de câştigătorii campionatului naţional de debate de anul acesta.

Aşii în oratorie ţintesc dezbateri ca-n Parlamentul Marii Britanii

Teo, Andrei şi Ciprian, cei trei tineri care au câştigat campionatul naţional de dezbateri de anul acesta, au povestit pentru „Weekend Adevărul“ de ce este important să înveţi arta retoricii încă din şcoală şi cum te ajută în viaţă.

Campionii oratoriei din România

Mii de elevi şi studenţi au descoperit, în afara cursurilor clasice de la şcoală, pasiunea oratoriei şi rolul ei în conturarea viitorilor lideri ai ţării. Pentru mulţi rămâne însă doar un hobby.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite