Elevii din România au demarat o campanie pentru finanţarea educaţiei. Care sunt solicitările acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită o educaţie de calitate, burse pentru elevi şi o mai bună igienă în şcoli. Cel puţin aşa prevede documentul „2019 – anul finanţării educaţiei”, înaintat autorităţilor.

Campania demarată de către CNE, ”2019 – anul finanţării educaţiei” are mai multe obiective, elevii solicitând decontarea integrală a cheltuielilor cu transportul pentru elevii navetişti, eliminarea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului şcolar, precum şi obţinerea reducerii de minimum 50% a tarifului pentru transportul local în comun pe tot parcursul anului calendaristic. 

Pregătire mai bună pentru profesori, nu salarii mai mari

Mai mult, Consiliul Naţional al Elevilor cere analizarea finanţării educaţiei, atât de la nivel central, cât şi de la nivel local. Tinerii susţin că majoritatea banilor de la buget care ajung în educaţie sunt destinaţi salariilor dascălilor, nu pregătirii profesionale, evaluarii periodice a elevilor sau pe „bunuri şi servicii”:

„Din cauza unei valori infime a costului standard per elev/preşcolar există în continuare numeroase unităţi şcolare unde se practică strângerea şi folosirea de fonduri ilegale, ceea ce face ca învăţământul să nu fie gratuit, aşa cum prevede Constituţia României”, se arată în comunicat.

elevi consiliul national

Problema WC-urilor în curtea şcolii

În prezent, conform datelor furnizate de ministerul Educaţiei, există peste 1.400 de şcoli cu toaleta în fundul curţii. În acelaşi timp, foarte multe şcoli nu asigură minimul necesar pentru igiena şcolarilor: hârtie igienică, săpun şi apă curentă, iar cantinele şi internatele nu respectă minumul de norme ale igienei.

CNE vrea dezinfectarea sistemului şi cere urgentarea actualizării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1955/1995, pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor.

Petru Apostoloaia, preşedintele CNE, spune că efectele subfinaţării în educaţie sunt foarte grave şi abia acum încep să apără: „De la procentele enorme de analfabeţi funcţional, la corupţia generalizată, la lipsa de oameni calificaţi pe piaţa muncii şi migraţia tinerilor, până la calitatea guvernării. Pe scurt, finanţarea precară duce la o populaţie lipsită de educaţie şi formare”, a declarat aceasta.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite