VIDEO Profesoara Iulia Pop, la Adevărul Live: „La liceele unde media de admitere a fost mică s-au luat şi note mici la Bac”. Notele au fost publicate pe edu.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii Corneliu Riegler şi Iulia Pop au venit luni la Adevărul Live unde au discutat despre rezultatele celei de a doua sesiuni de Bacalaureat 2014, unde numai 22,27% din candidaţi au promovat examenul.

Ioana Nicolescu, jurnalist: Ce părere aveţi despre aceste rezultate?

Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”: Sesiunea de toamnă a bacalaureatului este mai specială, este de regulă pentru cei care nu au promovat examenul din vară şi îşi mai încearcă o dată norocul. Cu toate acestea, la sesiunea din toamnă mai participă şi absolvenţi care au picat în anii anteriori. Procentul de 22% mă întristează şi este de fapt o notă pentru învăţământul din România. Totuşi se încearcă încurajarea elevilor pentru promovarea acestui examen. 

Interesul faţă de şcoală a scăzut foarte mult în România, nu degeaba suntem pe primul loc în Europa la număr de analfabeţi.

Iulia Pop, profesoară de Limba Română la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”: Ca să vin astăzi aici, m-am uitat pe rezultatele de la admiterea de la liceu din 2010 şi la media de la bacalaureat. La liceele unde media de admitere a fost una mică, tot acolo s-au luat şi note mici la examen.

Dacă la Sfântul Sava ultima medie este de 9,50, la alte licee se poate intra şi cu media 3. Rezultatele slabe sunt o consecinţă a modului în care progresează elevii din clasa I şi până în clasa a XII-a. 

Corneliu Riegler: Cred că vine trebuia să ia examenul de bacalaureat, l-a luat. Cred că pentru cei care nu sunt capabili să înveţe, ar trebui să fie urmate şcoli profesionale. Ar trebui ca la liceu să nu se mai poată intra cu o medie sub 5.

Credeţi că BAC-ul din toamă ar trebui să fie mai uşor? Sau să fie înfiinţată o a treia sesiune?

Corneliu Riegler: Nu cred că ar ajuta foarte mult. Cum a spus şi doamna Pop, cine trebuia să ia BAC-ul, l-a luat. Ministerul oferă şanse, însă asta va bulversa programul şcolar pentru că şi aşa avem simulările care se intercalează cu orele de curs, să mai avem încă o sesiune de bacalaureat va fi dificil. Problema ar trebui pusă în altă parte, de ce nu mai sunte interesaţi elevii să ia examenul de BAC sau chiar şi părinţii spun că acum nu mai ai ceva cu această diplomă.

Există o statistică ce arată că dintre elevii care termină liceul în mediul rural, doar 3% urmează o facultate. În mediul rural există o situaţi dezastruoasă din acest punct de vedere. Unii tineri aleg să renunţe la şcoală şi nu neapărat la liceu sau facultate, mulţi nu se mai duc din clasa I.

Iulia Pop: Oamenii sunt construiţi de aşa natură ca în momentul în care primesc o diplomă cu care se pot duce la facultate, se duc şi se înscriu la facultăţi care nu au o exigenţă aşa cum ar trebui. Ei se duc la forţele de muncă să caute un loc de muncă pentru studii superioare. 

Cei mai mulţi ar trebui să fie oamenii cu studii medii. 

În colegiile tehnice, foarte multă vreme, numărul de ore de română şi matematică era diminuat de aceste ore de tehnică unde ei lucrau cu materiale vechi de 60 de ani. Sunt convinsă că oamenii de ţară sau de la oraş care înţeleg că fii loc nu se pot ridica la un anumit nivel, i-ar îndruma spre aceste colegii tehnice. 

Corneliu Riegler: Cred că statul ar trebui să îi îndemne pe elevi să fie instruiţi. Un popor neinstruit este uşor de manipulat. Nu trebuie să ne punem problema ce meserii vor urma, însă statul trebuie să se asigure că are un popor instruit. Procesul acesta de 22% este trist, însă este bine că se încearcă rezolvarea acestei probleme.

Iulia Pop: Putem avea şi noi mai multe timpuri de examene de bacalaureat: unul pentru cei care termina un profil uman, unul pentru cei care termină profilul real, dar şi unul pentru cei care au terminat aceste colegii tehnice. Eu nu înţeleg la ce îi trebuie unei croitorese să ştie poezii de Nichita Stănescu.

La liceu nu se mai face gramatică, iar ca să intri la Facultatea de Drept ai nevoie de gramatică. În liceu nu se face nici geometrie, iar la Arhitectură îţi trebuie.

Cred că suntem singurul loc unde din păcate este o dorinţă de uniformizare a şcolii. 

Corneliu Riegler: A apărut o fobie legată de bacalaureat. Acum 30 de ani BAC-ul nu era o problemă aşa mare. Se pica şi atunci, nu ca acum. Este bine ca elevii să fie încurajaţi să se ducă la şcoală. Cu cât vom avea mai mulţi elevi în şcoli, cu atât vor fi mai puţini tineri în închisori.

Aceşti elevi care pică la BAC cred că trebuiau lăsaţi corigenţi sau repenţi dacă nu sunt competitivi.


În platou vor fi prezenţi profesoara de limba română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, şi profesorul de istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală.

Împreună vom dezbate rezultatele de la sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, unde din totalul celor 52.389 de absolvenţi de clasa a XII-a prezenţi în sălile de examen, au promovat 11.666, respectiv 22,27%. Rezultatul este cu aproximativ 1% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi sesiune a anului 2013.

Notele candidaţilor au fost publicate pe bacalaureat.edu.ro.


Iulia Pop şi Corneliu Riegler FOTO David Muntean

image

Din totalul candidaţilor respinşi, 248 au fost eliminaţi pentru fraudă, iar 9.753 au obţinut medii între 5,00 şi 5,99. Media finală pentru promovarea examenului de Bacalaureat trebuie să fie minimum 6. Cele mai multe medii înregistrate în sesiunea august - septembrie au fost pe segmentul 6,00 - 6,99: 10.038.

La sesiunea de toamnă din 2013, doar 21,5% dintre candidaţi au promovat examenul, respectiv 15.592 de candidaţi din totalul celor 72.476 care au fost prezenţi la examen.

Cele mai multe medii obţinute de candidaţi, respectiv 9.743, au fost între 6.00 şi 6.49. Niciunul dintre participanţii la sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat de anul trecut nu a obţinut media 10.


SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Emoţiile de la BAC, înlocuite cu plictiseală şi somnolenţă

„Nu-i nimic, asta e“, refrenul BAC-ului de toamnă

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: elevii au susţinut proba la Matematică şi Istorie. Rezolvarea subiectelor

Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen. Bacovia le-a turnat „Plumb“ în ghete elevilor

Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite