Cum vor fi soluţionate contestaţiile la concursul pentru funcţiile de directori de şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a stabilit cum vor fi analizate contestaţiilor profesorilor
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a stabilit cum vor fi analizate contestaţiilor profesorilor

Mai multe anchete în legătură cu posibile fraude la concursul pentru funcţiile de directori de şcoli determină Ministerul Educaţiei să sufle şi în iaurt. Astfel, evaluarea contestaţiilor la proba de interviu se va face încrucişat, de către comisii din alte judeţe decât cele în care a fost susţinută proba.

Candidaţii la concursul pentru directori au aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, rezultatele la proba de interviu, singura care poate fi contestată. Cei nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii până miercuri, la ora 12.00.

Listele centralizate ale candidaţilor care au depus contestaţii vor fi făcute publice tot miercuri, prin afişare la sediile inspectoratelor şcolare, precum şi pe site-urile acestor instituţii.

Oficialii Ministerului Educaţiei vor să fie siguri că evaluarea contestaţiilor se va face cât mai corect posibil.

„Pentru a asigura un cadru obiectiv de evaluare care să genereze o ierarhizare corectă a candidaţilor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a decis ca evaluarea acestor contestaţii să fie făcută de o comisie din alt judeţ decât cel în care a fost susţinută proba. Arondarea contestaţiilor depuse de candidaţi a fost stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi comunicată inspectoratelor şcolare judeţene“, se precizează într-un comunicat al Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

Şi tot pentru eliminarea unor posibile fraude, din comisiile de soluţionare a contestaţiilor, constituite la nivel judeţean şi în Capitală, vor face parte alte persoane decât cele prezente în comisiile de concurs, respectându-se structura şi componenţa prevăzute de metodologia de concurs.

„Având în vedere faptul că aceste comisii soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi dintr-un alt judeţ, în componenţa lor pot intra reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din orice localitate din cadrul judeţului, care au studii universitare. De asemenea, cadrele didactice pot fi selectate din unităţi diferite de învăţământ din oricare dintre localităţile judeţului“, se mai arată în document.

Contestaţiile se înregistrează la registratura inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB. În situaţia în care un candidat înscris la două sau mai multe unităţi de învăţământ (sau la aceeaşi unitate de învăţământ pe două funcţii) doreşte să conteste proba de interviu pentru toate unităţile de învăţământ/funcţiile pentru care a concurat, depune separat câte o contestaţie pentru fiecare unitate, respectiv funcţie.

Anchete penale pentru fraudarea concursului

Măsurile de prevedere ale MENCS nu sunt lipsite de fundament. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a confirmat că pe rol sunt mai multe anchete penale pentru posibile fraude la concurs.

„Ne aflăm în plin proces de depunere a contestaţiilor. Cred că suntem datori profesorilor cu un răspuns clar referitor la posibilitatea contestării probei de evaluare a CV-ului. Am purtat în ultimele zile mai multe discuţii, cu jurişti şi colegi din minister, pentru a identifica modalităţi de rezolvare a situaţiilor semnalate. În acest moment, există mai multe anchete penale deschise ca urmare a sesizărilor inspectoratelor şcolare judeţene sau ale candidaţilor. Pentru ca anchetele să îşi urmeze cursul firesc, iar cei care au încălcat legea să plătească, nu este oportună, din punct de vedere juridic, o intervenţie administrativă“, a declarat Dumitru.

Mai mult, ministrul le recomandă tuturor celor care se simt nedreptăţiţi de către comisiile de evaluare să depună sesizări care să poată fi analizate de instituţiile în drept. “Cei care nu au respectat legea trebuie să răspundă pentru faptele lor”, a mai spus Mircea Dumitru.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite