Concursul şcolar de istorie europeană de la Slobozia, ajuns la a treia ediţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul 2014, Şcoala Gimnazială nr. 3 din Slobozia găzduieşte Concursul Regional de Istorie, Cultură şi Civilizaţie Europeană. Coordonatorul acestei competiţii şcolare este doamna Gica Dinu, reputat profesor de istorie din judeţ. Anul acesta, proba scrisă a avut loc pe 21 aprilie, în săptămâna dedicată activităţilor extracurriculare.

Spre deosebire de olimpiadele şcolare la disciplinele socio-umane, acest concurs oferă posibilitatea participării tuturor elevilor de gimnaziu, inclusiv celor care sunt în clasa a IV-a, primul an din care se studiază istoria. 

Un alt avantaj este tematica mult mai precisă, elevii având de pregătit teme majore ale istoriei europene, din Antichitate până în secolul al XX-lea: începând cu anticele civilizaţiil ale grecilor şi romanilor, baza de mai târziu a civilizaţiei europene, continuând cu Renaşterea artistică şi culturală din Evul Mediu şi revoluţiile Epocii Moderne, pentru clasele a V-a şi a VI-a. Cele două războaie mondiale, inclusiv perioada interbelică sunt rezervate elevilor de clasa a VII-a. 

În schimb, elevii din ultimul an de gimnaziu trebuie să dovedească că au temeinice cunoştinţe despre istoria naţională, mai exact momentele care au dus la constituirea statului român modern, proces inaugurat de revoluţia din anul 1848. 

Organizat de fiecare dată în preajma datei de 9 mai, zi cu multiple semnificaţii istorice, concursul şcolar de la Slobozia reuneşte elevi de toate vârstele care au în comun pasiunea pentru istorie. Trebuie menţionat faptul că aceştia şi-au obţinut dreptul de a participa în urma unei riguroase selecţii realizate de profesorii de istorie de la clasă. 147 de elevi din toate colţurile judeţului Ialomiţa au fost înscrişi la ediţia de anul acesta, dintre care 60 au obţinut premii. S-au oferit şi menţiuni. 

Concurenţii trebuie să dovedească serioase aptitudini de selectare şi redare a informaţiilor, deoarece o pondere insemnată la proba scrisă o are redactarea unui eseu istoric. Iar eseul dat anul acesta elevilor de clasa a VIII-a a avut o dificultate asemănătoare cu cele de la examenul de bacalaureat. Ţin să-i felicit pe cei doi elevi, din Feteşti şi Slobozia, care au obţinut punctaj maxim la proba scrisă, implicit recompensaţi cu mult râvnitul trofeu al concursului.  


Trofeul Concursului "Istorie, Cultură şi Civilizaţie Europeană"

image

În anul şcolar 2013-2014 am înscris în proiectul „Europa-casa noastră’’ şase activităţi, printre care şi Concursul naţional Istorie, cultură şi civilizaţie europeană” , aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice prin C.A.E.R.I (Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene) NR. 31504 / 03.03.2015, poziţia 847.

Tema aleasă a fost ,,Cetăţenia europeană- drepturi  şi implicare activă în societate’.

A fost conceput pentru elevii care studiază istoria universală şi istoria românilor în unităţile şcolare gimnaziale.                    

Scopul concursului este acela de a crea condiţii de competiţie pentru elevi, de a-i familiariza cu atmosfera examenelor şi, de ce nu, de a oferi posibilitatea de afirmare pentru profesori.        

Concursul îşi propune să ofere un cadru de exprimare a competenţelor de cunoaştere în domeniul istoriei, să stimuleze interesul pentru cunoaşterea istoriei Europei, pentru a putea să înţeleagă şi să promoveze diversitatea şi unitatea civilizaţiei europene. 

Le mulţumesc tuturor reprezentanţilor instituţiilor partenere cu care am colaborat din 2013 şi până în prezent: Consiliul Judeţean Ialomiţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa, Muzeul de Istorie şi Arheologie al Judeţului Ialomiţa, Centrul Cultural UNESCO ,,Ionel Perlea’’ Ialomiţa, Primăria Municipiului Slobozia, Direcţia Municipală pentru Cultură, Tineret şi Sport Slobozia şi nu în ultimul rând şcolilor participante.                                                                                                                               (Prof. Gica Dinu)


Centru judeţean de excelenţă în istorie europeană; excursii de studiu pentru elevii din alte judeţe

Pentru ediţiile din anii următori, se doreşte atragerea elevilor din judeţele învecinate. Un prim pas a fost făcut anul acesta, prin introducerea unei secţiuni suplimentare. Elevii care au participat în cadrul acesteia au avut de realizat o prezentare în format electronic(Power Point, Prezi) pe teme de istorie recentă a României. 

Nu multe judeţe din ţară se pot lăuda cu o iniţiativă similară. Concursul de istorie europeană se datorează coeziunii corpului profesorilor de istorie din judeţul Ialomiţa. Pentru ca acesta să aibă o existenţă cât mai îndelungată, avem nevoie de competenţă, dăruire şi implicare, este de părere doamna profesor Gica Dinu, care a avut amabilitatea să-mi ofere câteva detalii despre viitorul proiectului pe care îl coordonează:

Aşteptările au fost confirmate prin sustenabilitatea concursului pe parcursul celor trei ediţii. Aş îndrăzni să sper într-o mai bună pregătire a elevilor pasionaţi de istorie şi într-un număr mai mare de participanţi. Pe viitor, cu sprijinul partenerilor, voi publica o culegere atât cu subiecte, bareme şi rezolvări, dar mai ales cu impresii ale elevilor participanţi la mai multe ediţii.   Pe viitor se poate finanţa un centru de excelenţă pentru elevii judeţului Ialomiţa care sunt pasionaţi de istorie europeană. Pe elevii participanţi din alte judeţe îi putem atrage prin gratuitatea transportului, cazării, excursii de studiu, în care ne putem promova istoria judeţului, în cadrul unor parteneriate regionale şi naţionale. Dovadă stă noua secţiune introdusă la ediţia din acest an a concursului, privind realizarea de către elevi a unor prezentări, în diferite programe pe calculator, cu tema ,,Istoria recentă a României- ţară a Uniunii Europene’’. La acestă secţiune au participat 11 elevi din şase judeţe.        

Luni, 9 mai 2016, ora 11,00, la Centrul Cultural UNESCO ,,Ionel Perlea'' din Slobozia va avea loc festivitatea de premiere a câştigătorilor ediţiei curente. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite