România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia urmează să semneze un acord de interconectare a reţelelor de gaze pentru reducerea dependenţei de Rusia
0Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia urmează să semneze un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale care să permită şi tranzitul invers, a anunţat, joi seara, Peter Szijjarto, ministrul maghiar al Afacerilor Externe şi Comerţului pe postul public de televiziune M1, relatează MTI.
Acordul urmăreşte să sporească securitatea aprovizionării cu energie a tuturor celor patru ţări, a subliniat Szijjarto. Partenerii pot accesa atât fonduri europene, cât şi bani de la bugetele naţionale pentru finanţarea investiţiilor necesare, a adăugat el.
În contextul renunţării la proiectele Nabucco şi South Stream, este necesar ca statele din regiune să caute noi oportunităţi şi soluţii pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, a spus ministrul.
„Atât timp cât reţelele de gaze din regiune nu sunt conectate şi atât timp cât nu se investeşte într-o conductă strategică, nu putem vorbi despre securitate energetică în Europa Centrală“, a subliniat Szijjarto.
Acordul urma să fie semnat la summitul Parteneriatului estic de la Riga, a anunţat el.
Exploatarea comercială a unei interconexiuni între reţele din Ungaria şi Slovacia urmează să devină operaţională în această vară, iar Ungaria şi România lucrează să stabilească un flux invers între reţelelor lor de gaze.
Anterior, România a semnat cu Bulgaria un acord de interconectare a sistemelor de gaze, pe ruta Giurgiu-Ruse, un interconector urmând a fi realizat şi cu Grecia.
De asemenea, operatorul slovac de conducte Eustream a propus construirea unei conducte pentru transportul gazelor naturale din vestul Europei către Balcani, pentru reducerea dependenţei de Rusia. Noul proiect este denumit „Eastring“ şi va avea o capacitate iniţială de transport de 12,5 miliarde de metri cubi de gaze, urmând a creşte ulterior la 20 de miliarde de metri cubi, a declarat Tomas Maracek, preşedintele Eustream.
Noua conductă va avea o lungime de 570 de kilometri, costurile fiind estimate la 750 milioane de euro. Proiectul presupune conectarea gazoductelor din Slovacia, care au o capacitate anuală de transport de 80 de miliarde de metri cubi, la conducta Soyuz din Ucraina, care este subutilizată, până la graniţa cu România. De aici va trebui construit un nou segment.
Anterior, Grecia şi Ungaria au susţinut proiectul Turkish Stream. Gigantul rus Gazprom a fost acuzat oficial de către Comisia Europeană de abuz de poziţie dominantă şi suprataxarea statelor din Estul Europei.