Grecia, pe „harta” noului gazoduct Turkish Stream? Rusia neagă că se pregăteşte să semneze un acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia şi Rusia ar putea semna săptămâna viitoare un acord care ar permite Atenei să obţină de la Moscova un avans de circa 5 miliarde de dolari din fondurile destinate construcţiei gazoductului Turkish Stream. Informaţia a apărut vineri în „Der Spiegel”, fiind însă infirmată sâmbătă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit ziarului german „Der Spiegel”, un înalt responsabil din partidul grec de guvernământ Syriza a afirmat că acordul cu Rusia este aproape gata şi va fi semnat marţi, termenii înţelegerii fiind discutaţi la recenta vizită a premierului grec Alexis Tsipras la Moscova.

În cadrul reuniunii, Tsipras a exprimat interesul Greciei de a participa la acest proiect, pentru tranzitul gazului rusesc spre Turcia, prin Marea Neagră. Acesta trebuie să livreze gaze naturale din Rusia până în Turcia, urmând să fie prelungit până în Austria, prin Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria.

Textul acordului prevede că Atena primeşte în avans între 3 şi 5 miliarde de euro, pentru a participa la construcţia gazoductului, care ar trebuie să fie  operaţional în 2019. Fondurile primite în avans de Grecia urmează să fie deduse din viitoarele plăţi pentru Atena, în schimbul trazitului de gaze ruseşti.

Prin participarea la acest proiect, Atena speră, de asemenea, să obţină de la Gazprom o reducere de 10% la livrările de gaz rusesc.

Kremlinul neagă că se pregăteşte să semneze acordul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat informaţia apărută vineri în „Der Spiegel”, susţinând că Rusia nu se pregăteşte să semneze acordul cu Grecia pentru construcţia gazoductului Turkish Stream, scrie Sputnik. „Nu, nu există niciun acord. Putin însuşi a spus la conferinţa de presă că nimeni nu a cerut asistenţă financiară. Bineînteles că subiectul cooperării energetice a fost deschis. Aşa cum era normal, ne-am pus de acord ca la nivel de experţi se vor discuta toate chestiunile legate de cooperare în sfera energiei, însă Rusia nu a promis ajutor financiar pentru că nimeni nu l-a cerut”, a declarat Peskov.

La finele anului trecut, Gazprom a anunţat că a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.

Întâlnirea dintre Alexis Tsipras şi Vladimir Putin

Premierul elen, Alexis Tsipras, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au avut o întrevedere în prima jumătate a lunii aprilie. „Am convenit să dăm mai multă atenţie investiţiilor, am discutat despre cooperarea în sectorul energiei, despre posibilitatea de a furniza gaze ruseşti Greciei prin intermediul Turkish Stream”, a declarat preşedintele rus în cadrul conferinţei comune. Tsipras a spus că este recunoscător preşedintelui Putin pentru extinderea relaţiilor ruso-elene. „Am extins relaţiile ruso-elene. Grecia este un stat suveran şi ne vom folosi de rolul geopolitic, ca ţară europeană. Ne vom folosi de toate oportunităţile pentru dezvoltarea cooperării cu Rusia”, a arătat premierul elen. El şi-a exprimat totodată speranţa că Grecia poate deveni un centru energetic în Europa.

Tsipras s-a distanţat ferm de poziţia UE privind sancţiunile asupra Rusiei

În legătură cu sancţiunile împotriva Rusiei, Alexis Tsipras a spus că problema europeană nu este una elenă. „Acesta este motivul pentru care am venit aici, să întărim legăturile economice cu Rusia. Nu împărtăşim în totalitate poziţia europeană în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei. Vom promova noi soluţii, bazate pe dialog", a spus Tispras. El a adăugat că Grecia „dezaprobă în mod deschis" sancţiunile europene împotriva Rusiei, pentru că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate duce la un nou Război Rece.


Citeşte şi:

Putin: „Tsipras nu ne-a cerut asistenţă financiară. Suntem interesaţi de porturi, transporturi şi construirea de gazoducte”

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în conferinţa comună de presă susţinută cu premierul elen Alexis Tsipras că Grecia nu a formulat, cu ocazia întâlnirii, o solicitare de asistenţă financiară, însă a adăugat că „discuţiile s-au concentrat pe sectorul energetic şi proiecte comune care presupun acordarea de credite”.

Gazoductul South Stream, reînviat prin intermediul Balkan Stream. Acesta va trece prin Macedonia şi Serbia, ocolind Bulgaria

În timp ce statele balcanice deplâng anularea proiectului South Stream, care trebuia să tranporte gaze naturale pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, Serbia, Croaţia şi Ungaria către centrul Europei, Rusia a pus bazele pentru înlocuitorul acestuia, numit „Balkan Stream“, scrie Sputnik News.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite