O explicaţie simplă cu privire la opinia comisarului Dombrovskis faţă de reducerea TVA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explicaţie simplă cu privire la opinia comisarului Dombrovskis faţă de reducerea TVA: Creşterea competivităţii României generează teamă celor care s-au crezut fără concurenţă. Acum apar premise pentru producătorii români de a veni pe piaţă cu alimente mai ieftine, făcând concurenţă reală celor din import.

Nu am să intru în detalii legate de orientarea politică a domnului Dombrovskis, care este una mai degrabă pro-austeritate, ci am să vorbesc, pe scurt, despre motivele iritării sale, aşa cum le văd eu. Domnul Dombrovskis nu vorbeşte atât în nume personal, ci în numele unui curent exprimă teamă de România. Sau, mai corect, teamă de adaptarea României, foarte rapidă, la realităţile economiei de azi, lucru prin care devine competitivă.

În cazul reducerii TVA la alimente, vorbim de creşterea competitivităţii industriei agro-alimentare locale, care a avut de suferit mult în lupta pentru piaţa din România cu companiile străine. Acum, se deschid premise pentru producătorii români de a veni pe piaţă cu alimente mai ieftine, făcând concurenţă reală celor din import.

Şi mai este ceva, aş spune chiar mai important – domnul Dombrovskis nu vizează doar măsura reducerii TVA la alimente. În fapt, mesajul său este unul cu bătaie lungă către măsurile de relaxare fiscală anunţate de Guvern pentru anii următori. În prezent, România are o cotă de TVA de 24%, cu aproape două puncte procentuale peste media UE. Scăderea TVA la 20%, preconizată pentru 2016 duce România sub această medie. Efectul – creşte competivitatea întregii economii şi creşte interesul investitorilor care, la o adică, ar putea să se gândească la faptul că este mai convenabil să plătească 20% TVA în România, decât mai mult în ţările unde desfăşoară acum afaceri. Pentru că, merită punctat, România are şi avantajul cotei unice a cărei scădere este totodată preconizată pentru anii următori.

Sfatul meu este ca, înainte de a ne agăţa penibil de opiniile externe pentru a apăra interese politice mărunte, cum a făcut domnul Predoiu cu cele ale comisarului Dombrovskis, să căutăm şi alte explicaţii pentru respectivele declaraţii.

PS: După cum am mai spus, sunt un urmăritor foarte atent al vieţii politice româneşti, dar încerc să mă abţin cât mai mult de la comentarii. Totuşi, nu pot să nu remarc degringolada celor din noul PNL în a se raporta la reducerea TVA la alimente sau la restul măsurilor fiscale propuse de Guvern. Argumentele puerile, contrazicerile între liderii aceluiaşi partid, incapacitatea de a recunoaşte o decizie bună pentru România (pentru că au luat-o alţii), îmi arată o totală lipsă de pregătire a opoziţiei nu doar la nivel de comunicare, ci pentru guvernare, ceea ce este mult mai grav.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite