Iohannis: Problema gazelor de şist se rezolvă de la sine, după scăderea preţului petrolului. „Nu cred că sunt în zona rentabilităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis crede că scăderea preţului petrolului a făcut nerentabile investiţiile în gaze de şist  FOTO Eduard Enea
Iohannis crede că scăderea preţului petrolului a făcut nerentabile investiţiile în gaze de şist  FOTO Eduard Enea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „are impresia“ că problema gazelor de şist începe să se rezolve de la sine, după scăderea preţului petrolului. Acesta a scăzut de la 115 dolari pe baril în vară la valori situate în jurul a 50 de dolari pe acceaşi cantitate.

„Deja am impresia că problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului“, a spus şeful statului, aseară, la Realitatea TV.

„Lucrurile s-au schimbat radical şi deja exploatarea gazelor de şist, cel puţin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilităţii“, a mai afirmat Iohannis. El a precizat că tehnologia nu este nouă, dar nu a fost folosită, pentru că nu era rentabilă, creşterea preţului petrolului ducând la interesul pentru acest tip de exploatare.

„Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de şist este în scădere“, a precizat Iohannis.

Mai multe companii au anunţat că doresc să exploateze gaze de şist în ţara noastră. Chevron are un perimetru concesionat în Vaslui, unde a efectuat deja prospecţiuni, plus alte trei perimetre în Dobrogea, respectiv Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi.

Mai multe proteste împotriva gazelor de şist au avut loc în România din 2012 încoace. Ecologiştii acuză că tehnologia folosită, fracturarea hidraulică, duce la contaminarea apei din subsol şi provoacă mici cutremure.

Fracturarea hidraulică înseamnă realizarea unui puţ de circa trei kilometri adâncime, ulterior realizându-se unul orizontal, până la şist. Aici se detonează o serie de încărcaturi, pentru a fractura roca şi a elibera gazele. Pentru a menţine crăpăturile deschise, se pompează mari cantităţi de apă, amestecate cu o serie de substanţe.

Mai multe cazuri cu probleme au fost descoperite în SUA. Pe de altă parte, „revoluţia gazelor de şist“ a făcut ca SUA să devină independente din punct de vedere energetic, contribuind la renaşterea industrială de peste Ocean, datorită preţurilor mici. În SUA, gazele costă este un sfert din cât vinde Gazprom în Europa.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite