Klaus Iohannis: Îmi doresc un guvern PNL. Cu acest guvern nu pot să-mi pun în practică gândirea mea pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

De la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a acordat, joi seară, un interviu pentru televiziunea Realitatea TV, în care a pledat cu ardoare pentru un Guvern PNL, condus de Cătălin Predoiu, pentru a-şi pune în practică viziunea pe 10 ani. Totodată, şeful statului şi-a prezentat agenda externă, dar a vorbit şi despre chestiuni sensibile ca Roşia Montană şi gazele de şist.

UPDATE 10.30: Ponta îi răspunde lui Iohannis: Programul nostru este cea mai bună variantă pentru România

„PSD‬ trebuie să aibă grijă de electoratul tradiţional, dar trebuie să fie totodată un partid de centru, pro business, pro oameni tineri. Guvernul pe care îl conduc este un guvern social-liberal şi a îndeplinit programul USL în proporţie de 80%. Cred că pentru 2015 şi 2016 programul nostru este cea mai bună variantă pentru România“, a scris Ponta pe Facebook.

Klaus Iohannis, despre un nou Guvern:

Haideţi să vedem două aspecte, pentru că oamenii tratează chestiunea simplist. Eu propun altfel de politică, făraă scandaluri. Pe mine nu o să mă vedeţi acuzându-l la TV pe premier sau tragându-l de urechi. Nu aşa se face politica. Am spus de atunci, din campanie, că voi colabora cu orice guvern. Preşedintele nu este ales ca să distreze oamenii. Mi se pare absolut normal ca preşedintele si premierul să vorbească despre cum se rezolvă problemele României. Dar asta nu înseamnă că nu-mi doresc un guvern cu care lucrez pentru că avem aceleaşi principii.

În vara lui 2014, am început să lucrez la un proiect pentru România următorilor 10 ani. Propunerea mea a venit pe 10 ani, chiar dacă unii au facut glume. Pentru asta, este nevoie de alt Guvern. Este nevoie de un guvern cu care să lucrez pe aceleaşi principii, pe aceeaşi planificare. Da, eu îmi doresc un Guvern PNLNu fac niciun secret din asta. Cu acel guvern, veţi vedea ce înseamna o colaborare preşedinte-guvern. Una e ce avem acum, alta e dacă vom avea un Guvern cu care mă simt confortabil. Dacă merg la Bruxelles, să pot să spun: guvernul meu şi cu mine vă propun acest lucru. Acest guvern l-am găsit aici. Nu este treaba preşedintelui să-l respingă. Dar cu acest guvern nu văd cum să-mi pun în practică gândirea mea pentru o Românie prosperă în următorii 10 ani.

Îmi doresc un guvern PNL. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar preşedintele nu poate să schimbe guvernul, ci doar Parlamentul si alegatorii. Am spus că se vor întampla mişcări în Parlament. Deja sunt mişcări în Parlament, sunt mişcări între partide. Este posibil să se schimbe majorititatea. Daca opoziţia are un vot mai mult, atunci va depune moţiune de cenzură.  Asa funcţionează democraţia, este normal, este natural.

În 2016, vom avea alegeri parlamentare, unde electoratul îşi va spune părerea. În 2012, a câştigat USL, dar USL nu mai există. Suntem în mijlocul mandatului cu actorul politic din 2012 inexistent, şi atunci e normal să avem tot felul de reorientări în Parlament până în 2016, când poporul va spune că majoritatea este la un partid sau altul.

Haideţi să ieşim din această logică de luptă parlamentară si sa intram in logica putere-opozitie. Mai devreme sau mai tarziu lucrurile se schimba, deci fiecare partid ajunge la putere. Nu are toată lumea interesul să se creeze un cadru care permite partidelor să se profileze în fata electoratului? Să permită Guvernului să implementeze un sistem de educaţie? Cred ca asta ne dorim cu toţii .Propunerea mea pentru clasa poltică este să rezolvăm împreună probleme mari, iar în cadrul jocului democratic fiecare să se profileze cât se poate de bine. Trebuie să avem o opoziţie puternică. Nu există o democraţie puternică cu o opoziţie slabă. Cred că o colaborare instituţională corectă necesită un anumit număr de întâlniri şi trebuie să plecăm de la premisa că au fost bine intenţionate.

Opţiunea mea este cea pe care am anunţat-o din vară: Cătălin Predoiu. Domnul Predoiu lucrează la un program de guvernare. Lucrurile acestea sunt ştiute, acum că am câştigat alegerile nu pot să spun altceva. Noi am venit cu o abordare pe 10 ani.

Despre alegeri:

Au fost zile fierbinţi, cu toate că vremea nu era prea caldă. Am avut trăiri atât de intense încât nu le voi uita vreodată. Între cele doua tururi, toîi m-au încurajat, iar aceste lucruri m-au făcut să cred şi mai mult în victorie. Am întâlnit acest val enorm de simpatie care, efectiv m-a remontat după acele săptămâni destul de dificile de campanie. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu se bucure că mă vede.

Dupa închiderea urnelor, au venit colegi care mi-au spus că s-a adunat lumea în Piaţa Universităţii. Am întrebat de ce s-a adunat, dar încă nu era clar. Am mers în Piaţa Universităţii, iar atmosfera s-a schimbat, toată lumea a devenit optimistă. Am fost convins din capul locului că voi câştiga. Dar trebuie să spun că, practic nimeni nu a prevăzut o evoluţie atât de pozitivă. Nimeni nu a prevăzut că voi caştiga cu aproape 10%.Surpriza nu a fost că am câştigat, dar acel val enorm de simpatie a fost o surpriză şi pentru mine.

Despre atacurile abjecte din campanie:

Le-am iertat, dar nu le pot uita.

Despre programul zilnic:

Am venit cu o echipă mai mică, dar, între timp, echipa arată bine, a devenit aproape completă. Am venit să facem treabă, nu să aşteptăm evoluţii. În 21 am preluat mandatul, a fost duminică, am făcut o mică recepţie, apoi, luni, ne-am apucat de treabă. Lucrurile arată bine. Vin la Cotroceni între 8 şi 9 dimineaţa, iar seara plec câteodată mai devreme, 7.30-8, câteodată mai târziu. Când avem deplasări, programul este cu totul altul. 

Despre vizita la Bruxelles

A fost prima vizită externă şi am ţinut să fie o vizită care să arate clar că Romania merge în direcţia euroatlantică. Am vrut să arătam că acolo vrem să ne îndreptăm. Am avut trei întâlniri importante: cu domnul Tusk, cu domnul Juncker şi cu domnul Stoltenberg. Am vrut să le confirm partenerilor mei această orientare a României, faptul că ramânem parteneri serioşi, de cursă lungă. Iar dumnealor au vrut să mă cunoască, pentru că sunt un preşedinte nou. Am constatat că suntem pe aceeaşi lungime de undă, că Romania este respectată şi apreciată.

Despre o posibilă vizită în SUA:

Cu siguranţă va avea loc o astfel de vizită, dar nu e aşa de simplu. Aceste vizite se pregătesc cu mult timp înainte. Nu e important să se întample acum, ci este important să fie bine pregatită. Preferer să iau în calcul că durează un pic mai mult.

Voi avea deplasări în prima parte a lunii februarie la Paris, Berlin şi Bruxelles. La Paris, voi avea o întalnire cu preşedintele Hollande, iar la Berlin am întâlniri confirmate cu preşedintele Germaniei, cu doamna cancelar şi cu preşedintele Parlamentului. La Bruxelles, voi merge la Consiliul European.

Despre vizită în Republica Moldova:

Relaţia dintre România şi Republica Moldova este foarte specială, este aproape unică în Europa. Dar această relaţie specială nu vine numai cu declaraţii, ci şi cu o mare răspundere pentru Romania. Trebuie să susţinem parcursul european al Republicii Moldova. Ne aşteptam cu toţii ca guvernul care se va forma să respecte voinţa oamenilor şi să fie un guvern de orientare proeuropeană.

România a devenit cel mai important partener comercial al R. Moldova. Trebuie să insistăm, trebuie să strângem relaţiile economice, deci toate proiectele comune trebuie să continue. Sper să nu dureze mult până se formează noul guvern de la Chişinău şi să fac prima vizită de stat în calitate de preşedinte. 

Nu am anulat vizita, ci am amânat vizita de comun acord cu preşedintele Timofti. Nu mi s-a părut corect ca în timp ce partidele negociază guvernul să fac o vizită de stat. Nu am vrut să pun o presiune suplimentară inutilă şi să dau un semnal care s-ar fi putut interpreta.

 Despre situaţia din Ucraina:

Nu cred că lucrurile vor degenera. Sper să prevaleze spiritul păcii şi să vorbim de o detensionare. Dar, evident, ne pregătim. Suntem extrem de atenţi, urmărim evenimentele, suntem alaturi de partenerii noştri în ceea ce trebuie făcut acum.Nu suntem implicaţi in niciun fel de actiuni militare.Pe de altă parte, suntem dispuşi ca în diferite forme de parteneriat să venim în spijin. Din păcate, nu pare a fi un calm care se va instaura peste puţin timp. Lucrurile sunt agitate, sunt complicate. 

Despre lupta anticorupţie

Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar eu vrea să o tratez. Voi încuraja foarte mult lupta anticorupţie. Îmi doresc ca la sfârşitul mandatului meu să putem afirma că în Romania mai există ici-colo câte un caz de corupţie, dar a dispărut corupţia organizată. România are un potenţial enorm, dar corupţia ne ţine în loc. Trebuie să scăpăm de corupţie, dar în primul rând de corupţi. Am convingerea că se va întampla. Ca şi preşedinte, voi fi întotdeauna cel care încurajează pe cei care se luptă cu corupţia.

Chiar dacă nu mai sunt membru PNL, urmăresc cu mare atenţie ce se întâmplă. Partidele trebuie să se reformeze. Trebuie să facem un altfel de politică. Oamenii vor pentru România altfel de politică. Foarte mulţi politicieni au înţeles acest lcuru. Este nevoie de o reformă a clasei politice, dar reforma vine din interiorul partidelor.

Este inadmisibil ca un parlamentar să nu poate fi cercetat pentru că nu sunt de acord colegii. Justiţia trebuie să se înfăptuiască. Punct. Statutul partidelor trebuie modificat, chiar dacă acest lucru este dureros pentru unii.

Toată lumea este de acord ca Parlamentul este prea mare. Concluzia: avem nevoie de un parlament mai mic, mai eficient, mai credibil. Un stat democratic poate să funcţioneze numai dacă cetăţenii au încredere în instituţiile fundamentale. Deja foarte multi politicieni îsi doresc acest lucru. Am invitat partidele la consultări exact pe această temă. Vreau să discutăm ce pachete legislative propun partidele, ce pachete legislative se impun. Cred că trebuie să se lucreze pe Codul electoral.

Eu personal aş avea o preferinţă, dar nu o să o spun şi n-o să o spun nici în consultări, pentru că nu preşedintele trebuie să spună ce vrea. Am avut aşa ceva şi n-a funcţionat. Ei trebuie să-mi spună cum văd situaţia pentru o schimbare în bine. Dupa această rundă de consultări, vom trage o concluzie împreună. Atenţie, împreună!

Despre alegerea primarilor:

Am o părere, dar nu vreau să induc o anumită poziţie personală. Din negocieri, cu siguranţă se va găsi calea cea mai bună.

Despre regionalizare:

Cred că discuţia trebuie reluată. Regionalizarea poate fi o măsura care duce la modernizarea României. Dacă prin regionalizare se obţine progres economic, atunci trebuie făcută. Dar trebuie să discutăm cu mai mulţi actori implicaţi. Personal, sunt de părare ca da, trebuie reluată discuţia pe regionalizare şi descentralizare.

Daca vorbim de numărul de entităţi administrative, eu cred că avem multe, prea multe. Trebuie să începem discuţia, să lăsam discuţia să meargă în profunzime, apoi să culegem concluziile şi să venim cu cea mai bună propunere pentru a o pune în practică.

Despre revizuirea Constituţiei:

Este obligatoriu să revizuim Constituţia, dar cu această ocazie, dacă toate partidele se înteleg, ea poate fi chiar modernizată. În ultimii ani, am învătat foarte multe lucruri în democraţia noastră. Merită reluata discuţia pe revizuirea Constituţiei. Simplu nu este în niciun caz. Este un parcurs relativ complicat, dar care merită făcut.

Despre Roşia Montana:

Poziţia mea nu s-a schimbat prin faptul că am ajuns preşedinte. Proiectul nu a fost bine abordat, trebuie revăzut. Nu e treaba preşedintelui să negocieze contractele, nici să dea soluţii. Dar este treaba mea să spun că proiectul nu mi se pare potrivit. Făra o negociere serioasă între firma care vrea să investească şi Guvern nu se va găsi o soluţie.

Cât despre gazele de şist, prin scăderea preţului petrolului, lucrurile s-au schimbat radical. Exploatarea gazelor de şist nu cred că se mai găseşte în zona rentabilităţii. Interesul pentru gazele de şist este în scădere.

Despre PNL:

Această fuziune am făcut-o pentru a crea un partid puternic de centru-dreapta care să conducă România, să transforme România, nu să dăm o sinecură cuiva. După 2 februarie, cu siguranţă vor fi discuţii in Parlament, probabil si acum sunt tot felul de discutii infromale, nu e treaba mea sa le urmaresc. Cu siguranta, PNL isi doreste sa ajunga la guvernare.

Nu am spus Catalin Predoiu pentru ca imi este mai simpatic ca si om, ci pentru ca aceasta a fost alegerea PNL. Eu nu fac politica pentru persoane, nici pentru un anumit interes. Eu fac poltica pentru România. Orice altceva se subordonează acestui obiectiv. Când spun că vreau guvernul meu PNL, spun guvernul meu pentru că vreau să fac mai mult pentru România, nu ca nişte persoane să ajungă pe nişte funcţii.

Mesajul către români:

România este pe cale de a deveni „România lucrului bine făcut”, o Românie mai prosperă, mai puternică, dar pentru asta e nevoie să ne implicăm cu toţii. Vă invit să schimbăm România si să facem lucrurile mai bine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite