Guvernul şi-a plătit datoria către FMI, dar BNR mai are trei rate, iar România mai are de plătit 5 miliarde de euro către Comisia Europeană şi Banca Mondială
0Anunţând că Guvernul şi-a plătit datoria către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Victor Ponta a încercat să minimalizeze adevărata dimensiune a datoriilor noastre către finanţatorii internaţionali. Într-adevăr, partea guvernamentală şi-a achitat „felia“, dar şi BNR mai are de plătit - trei rate - către FMI, iar per ansamblu România mai are de achitat 5 miliarde de euro către ceilalţi creditori din troica financiară.
În anul 2009, România a angajat un împrumut de 20 de miliarde de euro, din care 13 (mai exact, 12,9) miliarde de la FMI şi restul de la Comisia Europeană + Banca Mondială.
Din cele aproape 13 miliarde de la FMI, Guvernul a utilizat o mică parte, apoi a achitat-o - la această parte se referea Victor Ponta - şi Banca Naţională a luat cea mai mare parte, la care mai are încă de achitat trei rate.
Din restul de aproximativ 7 miliarde de la Comisia Europeană + Banca Mondială, mai avem de achitat 5 miliarde eşalonat în rate până în anul 2023.
Aşadar, nu putem spune nici că premierul ar fi minţit (pentru că Guvernul şi-a achitat partea), nici că ar fi spus întregul adevăr (pentru că nu s-a referit la toate componentele datoriei angajate în 2009).
Tolosa, FMI: ultima rată a BNR va fi în ianuarie
Guvernul României a achitat integral împrumutul contractat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar Banca Naţională a României (BNR) mai are de plătit trei rate, ultima fiind programată în ianuarie, potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Întrebat, joi, dacă datoriile României au fost plătite către FMI, aşa cum a anunţat miercuri premierul Victor Ponta, Tolosa a menţionat că România are datorii la FMI care diferă, o parte fiind plătite de către Guvern, altele de către BNR.
"Guvernul a plătit integral datoria, BNR mai are încă trei rate de achitat, ultima va fi în ianuarie anul viitor", a explicat Tolosa.
Iată şi reacţia premierului Victor Ponta, postată joi pe pagina lui de Facebook: “Ceea ce am spus este confirmat de reprezentanţii FMI - prin efortul tuturor cetăţenilor acestei ţări am platit din partea Guvernului toţi banii împrumutaţi şi cheltuiţi aberant de Băsescu - Boc - Predoiu!"
Ce a spus miercuri premierul
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în şedinţa de guvern, că România şi-a achitat datoria faţă de FMI şi că nu mai are nevoie de niciun ban de la instituţiile financiare internaţionale, însă consideră că un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană ar fi un lucru bun "într-o perioadă frământată pentru regiune şi Europa".
"Anul acesta terminăm şi nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internaţional, am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat şi s-a cheltuit bine, prost, mai degrabă prost, în 2010-2011 şi Guvernul împreună cu liderii politici vom discuta despre oportunitatea şi condiţiile încheierii unui nou acord cu instituţile financiare internaţionale, România nu are nevoie de niciun dolar şi niciun euro împrumut de la FMI sau Comisia Europeană, dar acordul cu instituţiile internaţionale, într-o perioadă frământată pentru regiune şi pentru Europa, eu personal cred că e un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic", a spus Victor Ponta.
Guvernul încă n-a cerut un nou acord
România va trebui să solicite Fondului Monetar Internaţional un nou acord dacă doreşte unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi încheiat, însă va fi diferit de celelalte, a mai declarat Guillermo Tolosa.
"Trebuie să primim o solicitare şi apoi vom discuta cu Guvernul toate opţiunile posibile. Vor fi diferite faţă de cele din trecut. (...) Este doar o discuţie tehnică pe buget", a afirmat Tolosa, întrebat dacă FMI va mai accepta un nou acord cu România.
El a precizat că, până la acest moment, FMI nu a primit nicio solicitare oficială din partea autorităţilor române pentru un nou acord.
Am mai avut acorduri, dar numai preventive
Actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 4 miliarde de euro, are un caracter preventiv şi expiră la finalul lunii septembrie, fără succes, întrucât Guvernul nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate.
Anterior, România a încheiat cu succes două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde de euro.
Al doilea, semnat în 2011 şi finalizat în 2013, a avut caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.