Daniel Constantin: În iunie 2015 am făcut o microrevoluţie. Scăderea TVA la alimente a dus la scăderea preţurilor cu 12% şi cresterea colectării de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin pregăteşte noi măsuri de sprijin pentru fermieri  FOTO Eduard Enea
Daniel Constantin pregăteşte noi măsuri de sprijin pentru fermieri  FOTO Eduard Enea

Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% a dus la ieftinirea alimentelor cu 12% şi la creşterea colectării de TVA, a afirmat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de profil. ”În iunie 2015 am făcut o microrevoluţie. Industria poate fi competitivă prin aceste măsuri”, a declarat Constantin.

Oficialul a prezentat o serie de date privind reducerile de fiscalitate operate în ultimii ani în sectorul agricol şi industria alimentară. 

El a afirmat că preţurile alimentelor au scăzut cu 12% în luna iunie, dar că încasările la buget au crescut cu 51 de milioane de lei faţă de luna mai, în vreme ce faţă de iunie 2014 încasările au fost mai mari cu 641 de milioane de lei. Rugat să explice cât din aceste încasări mai mari sunt datorită reducerii TVA şi cât datorită acţiunilor Direcţiei Antifraudă şi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Constantin a recunoscut că nu se poate face o defalcare, dar că nu pot exista cele două una fără alta.

Ministrul a mai afirmat că au fost reduse importurile, în special cele de carne, deoarece procesatorii interni au cumpărat acum carne de producţie autohtonă, mai competitivă la preţ, decât din străinătate.

Potrivit lui Constantin, vânzările au crescut doar în luna iunie cu 17%, numărul de produse vândute în perioada 1-15 iunie crescând cu 12% faţă de luna mai şi cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din iunie 2014.

”Colectarea TVA a crescut numai în iunie cu 42%”, a arătat Daniel Constantin.

În privinţa reducerii TVA la morărit şi panificaţie, ministrul Agriculturii a arătat că gradul de colectare se ridică acum la 74%, după ce înainte de scăderea TVA din acest domeniu, în 2013, evaziunea fiscală era la 70%. De asemenea, în perioada 1 septembrie 2013-1 ianuarie 2015 producţia de pâine a crescut cu 18%.

Oficialul a mai spus că Guvernul pregăteşte o serie de facilităţi fiscale pentru anul viitor.

Astfel, autorităţile doresc stimularea cooperativelor, deoarece în ţara noastră există peste 600.000 de fermieri. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cooperativele vor avea cu 20% rambursare mai mare decât fermierii individuali. Concomitent, acestea vor avea o scutire de impozit pe norma de venit. ”Fermierul va rămâne proprietar şi pe teren şi pe producţie, dar va avea obligativitatea de a vinde o parte din producţie prin cooperativă”, a completat Constantin. De asemenea, el a mai anunţat scutirea cooperativelor de impozitul pe profit timp de 5 ani cu un procent de 20%. În fine, ministerul Agriculturii a promis scutirea totală de impozite locale pentru bunurile cu care intră în cooperativă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite