„Consilierul lui Ponta contrazis de Eurostat”. În Gândul unora care trebuie să pună mâna pe carte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta analiză arată cum să nu scrii un articol economic dacă nu ştii să citeşti nişte date statistice. Exprimă calitatea redusă a unor articole scrise de pseudo economişti, prinşi în războiul politic. Să compari mere cu pere, să nu citeşti decât prima pagină a unor comunicate statistice - şi nici aceea în intregime, să scrii despre indicatori macroeconomici pe care nu-i înţelegi induce neîncredere. În tine şi în jurnalul pe care îl reprezinţi.

Se spune că la fotbal şi la politică se pricepe toată lumea. Nu ştiam că şi economia a devenit obiect de studiu şi de scris pentru toţi. 

Citesc azi o analiză publicată de Gandul.info care titrează „Consilierul lui Ponta contrazis de Eurostat”. Ia să vedem ce spune articolul cu pricina. Am bolduit câteva elemente pentru a demonstra cum autorul reuşeşte performanţa de a se pierde în propriile formulări. Reuşeşte un record greu de egalat – acela de a se contrazice singur dându-mi dreptate (cu italic este articolul).

În timp ce consilierul premierului Victor Ponta, Cristian Socol, vorbeşte de "creşteri record" ale producţiei industriale şi o evoluţie pozitivă a industriei care îşi consolidează poziţia de principal motor al creşterii economice, datele Eurostat îl contrazic, România înregistrând a treia cea mai abruptă scădere a producţiei industriale în februarie.

"După ce industria a adus trei sferturi din creşterea economică din 2013, primele luni ale acestui an confirmă competitivitatea industrială în creştere a economiei româneşti. Producţia industrială creşte cu ritmuri record de 9-10%. În luna februarie 2014, comenzile noi din industrie au crescut faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent cu 20,4%, iar cifra de afaceri din industrie, în perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2014, a crescut pe ansamblu cu 11,5%, datorită majorării afacerilor din industria prelucrătoare cu 12,2%, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Sunt semnale pozitive, ce ne îndreptăţesc să estimăm că rata de creştere economică din primul trimestru o să depăşească 3,5%, performanţa de anul trecut', menţionează Criatian Socol. 

În schimb, cifrele Eurostat îl contrazic, România figurând cu a treia cea mai abruptă scădere lunară a producţiei industriale din Europa, după Croaţia şi Estonia şi a doua creştere anualizată

Producţia industrială din UE a crescut în februarie cu 0,4% faţă de ianuarie, respectiv cu 2,1% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit Eurostat, citat de Mediafax.

În zona euro, producţia industrială a urcat cu 0,2% faţă de ianuarie şi cu 1,7% în raport cu februarie 2013. Dinamica producţiei industriale din zona euro s-a îmbunătăţit faţă de ianuarie, când indicatorul a stagnat.

Pe de altă parte, faţă de februarie 2013, România se situează pe poziţia a doua între statele cu cele mai puternice creşteri anuale ale producţiei industriale, ajustată după numărul de zile lucrătoare, cu 8,9%, după Slovacia (9%), şi înaintea Ungariei (8,2%), la polul opus situându-se Olanda (-8,9%), Finlanda (-5,4%) şi Lituania (-2,1%).

Unde-i contradicţia? Autorul articolului îşi dă singur cu stângul în dreptul dovedind că nu cunoaşte minime noţiuni de statistică. Nu înţelege ce înseamnă să ajustezi în functie de numărul de zile lucrătoare şi nici în funcţie de sezonalitate. În locul dânsului, dacă aş fi citit comentariile la articolul scris l-aş fi scos imediat. Sunt mai pertinente decat articolul însuşi. Practic, desfiinţează articolul prin argumentele invocate.

Puteţi citi aici comunicatele ce conţin datele statistice oficiale de pe Eurostat şi INSSE 

PS. Articolul este contrazis chiar de un alt articol publicat de ZF aici. Asta da performanţă!

Ce-i de făcut? Mâna pe carte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite