BNR vrea să relanseze creditarea. Motivul: România are cel mai scăzut grad de intermediere bancară din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) va finaliza, în perioada următoare, un plan pentru creşterea sustenabilă a creditării, în special a companiilor din ramuri de activitate care pot contribui la avansul economic, dar şi pentru accesul cât mai larg al populaţiei la servicii de plăţi de bază, pornind de la contul bancar, la costuri accesibile.

„În perioada imediat următoare, BNR are în vedere definitivarea planului de acţiune şi demararea procesului de atingere a celor două noi obiective intermediare, referitoare la creşterea sustenabilă a intermedierii financiare şi incluziunea financiară“, se arată în ultimul raport al instituţiei asupra stabilităţii financiare.

Un potenţial important, dar neexploatat

Banca centrală motivează primul obiectiv prin gradul redus de intermediere financiară, România având cel mai scăzut nivel al acestui indicator la nivelul Uniunii Europene.

„Există un potenţial important şi viabil, dar neexploatat privind creditarea companiilor nefinanciare, provenit în special din ramuri de activitate care pot avea un impact pozitiv asupra modelului de creştere economică a României“, se precizează în raport.

Pregătire adecvată pentru funcţionarii băncilor

BNR notează, în privinţa avansului sustenabil al creditării, că angajaţii băncilor implicaţi în analiza dosarelor de finanţare, care trebuie să cuantifice riscurile la care este expusă instituţia de credit, au nevoie de o pregătire adecvată.

Pentru a susţine analizele de risc efectuate de bănci, BNR intenţionează să ofere o mai mare transparenţă la informaţiile pe care le publică, mai ales cele privind creditarea şi neperformanţa din sistemul bancar, cu structuri mai detaliate pe categorii de debitori (populaţie, IMM, corporaţii), precum şi cele referitoare la indicatorii sectorului bancar.

Totodată, BNR subliniază că va sprijini băncile pentru a aduce înapoi în România împrumuturile de calitate superioară cesionate şi cele acordate de băncile nerezidente în mod direct firmelor româneşti.

Mai multe conturi curente

Pentru accesul tot mai răspândit al populaţiei la servicii bancare, BNR vizează creşterea numărului de conturi curente deschise la bănci, cu servicii de bază, care să permită încasarea veniturilor, retragerea de numerar, efectuarea de plăţi, inclusiv printr-un card de debit ataşat, la costuri rezonabile.

Preţurile trebuie să fie adecvate atât condiţiilor de piaţă din România, cât şi nevoilor consumatorilor care nu beneficiază de servicii financiare.

În cazul acestora, ar trebui facilitată utilizarea medodelor de plată prin instrumente electronice, precum plăţile cu cardul la POS-urile comercianţilor sau cele realizate pe internet sau de pe telefonul mobil.

Toate aceste obiective intermediare şi instrumentele macroprudenţiale pe care banca centrală le-a stabilit, fiind introduse la 1 ianuarie,  sunt specific naţionale, pe lângă cele recomandate la nivelul Uniunii Europene pentru îndeplinirea „obiectivului final, de salvgardare a stabilităţii sistemului financiar“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite