XTB România: depozitele în lei au adus în 2013 randamente de 5%, titlurile de stat de 5,7%, iar bursa a înmulţit banii cu 30%. În Venezuela ar fi ajuns la 480%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2014 ar urma să aducă o volatilitate mai ridicată în majoritatea pieţelor, odată cu retragerea treptată a stimulului oferit de Rezerva Federală, potrivit lui Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România    FOTO XTB
Anul 2014 ar urma să aducă o volatilitate mai ridicată în majoritatea pieţelor, odată cu retragerea treptată a stimulului oferit de Rezerva Federală, potrivit lui Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România    FOTO XTB

Un depozit în lei cu scadenţa la 12 luni, plasat la începutul anului 2013 la una dintre băncile de top (după active), ar fi adus, la maturitate, un randament mediu de 5%, în vreme ce la titlurile de stat se situa în jur de 5,71%, potrivit unei analize realizate de către XTB România.

Investiţia diversificată în acţiuni sau unităţi de fond care să replice evoluţia indicelui BET al Burse de Valori Bucureşti (BVB) ar fi adus un câştig de 30,9%, însă o investiţie în zone exotice, precum Venezuela şi Dubai, ar fi adus câştiguri de 296,2%, respectiv  107,69%la valori exprimate în dolari americani.

Transpus în bolivar, moneda locală, randamentul ar fi de 480%, arată Claudiu Cazacu, analist-ef XTB România.

Mărfurile s-au ieftinit

„La polul opus se află investiţiile din zona mărfurilor, care au înregistrat, preponderent, scăderi. Excepţia o reprezintă gazele naturale din SUA, care au avut un parcurs spectaculos anul acesta, după o tendinţă îndelungată de scădere în anii anteriori. Oferta a început să se apropie de cererea aflată în creştere în SUA pe baza tehnologiilor noi care utilizează resurse mai curate pentru energie, a utilizării pe scară largă în transport şi a vremii reci în iarnă. Gazul natural a avansat cu 26,23% şi îşi rezervă poziţia de top în segmentul mărfurilor în 2013.

Preţurile în agricultură au scăzut, însă, în general, pe seama ofertei mult peste nivelul cerut de piaţă, porumbul având cea mai proastă performanţă din ultimii ani, şi încheind topul (sau deschizându-l pe cel al scăderilor) cu un minus de 39,56% anul trecut“, se arată în comunicat. 

Metalele preţioase, scăderi abrupte din cauza Rezervei Federale

Şi aurul şi argintul au avut un an prost, dar nu la fel de slab ca porumbul. Scăderea a întrerupt şirul de 12 creşteri anuale consecutive, cel mai lung de după 1920. Încrederea în revenirea economiei americane, care pune Fed în poziţia de a întrerupe în viitor tipărirea de monedă, alături de închiderea unor poziţii mai vechi foarte profitabile şi a reducerii cererii de aur pentru investiţie au condus la un minus de 28,26% pentru aur şi 39,56% pentru argint, cu o volatilitate ridicată.

Investiţiile valutare, foarte riscante 

Investiţiile pe piaţa valutară ar fi putut genera, de asemenea, câştiguri semnificative, însă acestea sunt preferate de persoanele cu apetit ridicat pentru risc. Cele mai puternice monede din ţări dezvoltate au fost în 2013 coroana daneză şi euro, câştigând 4,33% respectiv 4,25% în faţa dolarului american, dar performanţe bune au avut şi francul elveţian (+2,69%) şi lira sterlină ( +1,67%). 

Între cele mai slabe valute din liga valutelor cele mai tranzacţionate, yenul japonez a pierdut 17,69%, pe seama politicii ultra-relaxate a Băncii Japoniei, care vizează dublarea masei monetare în mai puţin de doi ani. Dolarul australian a fost puternic afectat de încetinirea Chinei şi reducerile de dobândă operate de banca centrală, pierzând 14,5%. Dar ”zmeura de aur” revine randului sud-african, care s-a ieftinit cu aproape 20% în raport cu dolarul. 

Şilingul somalez, apreciere cu 44% faţă de dolari

Şilingul din Somalia a fost câştigătorul surprinzător al poziţiei globale celei mai profitabile în raport cu dolarul american, cu un avans de 44,31%. Rial-ul iranian, la polul opus, a pierdut însă 50,33% pe seama destabilizării produse de sancţiunile economice impuse de Vest. 

În secţiunea emergentă, leul românesc se mândreşte cu un onorabil loc doi în faţa dolarului, obţinut în urma aprecierii de 3,65% în 2013. Leul e depăşit însă de vecinii noştri din sud: leva a crescut cu 4,11% între 1 ianuarie 2013 şi 1 ianuarie 2014 faţă de dolar. De fapt, ambele performanţe se datorează parcursului pozitiv al euro. În raport cu moneda unică, leva şi leul nu mai arată aşa de bine: - 0,13% respectiv -0,57%.

BitCoin, noua vedetă a internetului

Un randament spectaculos ar fi adus inovaţia financiară numită „Bitcoin”, o monedă virtuală susţinută de cooperarea unor calculatoare din întreaga lume, pe baza unui algoritm criptografic. În raport cu dolarul american, aceasta a devenit de 59,6 ori mai scump, crescând de la 13,51 la 806,01 dolari pe „bursa” principală., potrivit XTB. Pentru o scurtă perioadă de timp, BitCoin a depăşit şi 1.200 de dolari.

De asemenea din categoria investiţiilor „exotice”, între fondurile de hedging la nivel mondial, Kazimir Total Return Fund, din categoria instrumentelor cu venit fix, a reuşit un câştig de 986,69%.

Anul 2014 ar urma să aducă o volatilitate mai ridicată în majoritatea pieţelor, odată cu retragerea treptată a stimulului oferit de Rezerva Federală.

Mai puteţi citi:

Agricultura, IT-ul şi serviciile externalizate vor fi principalul magnet pentru investitorii străini în România. Forţa de muncă foarte calificată, un plus

Agricultura, IT-ul şi externalizarea serviciilor vor fi anul viitor principalele domenii de interes pentru investitorii străini în România, potrivit companiei de consultanţă Accace.

XTB România: Acţiunile Romgaz ar putea creşte cu 12,4% în următoarele şase luni

Titlurile Romgaz ar putea ajunge la 33,74 de lei/acţiune în următoarele şase luni, cu 12,47% mai mult faţă de preţul de ofertă de 30 de lei sau cu un avans de 18,38% dacă stăm să comparăm cu faţă de preţul cu discount de 5%, cu care investitorii au putut prelua acţiuni la începutul ofertei, se arată într-un raport al casei de brokeraj XTB România.

XTB România: carburanţii s-ar putea ieftini cu 4-5%, după scăderea preţului petrolului pe bursele internaţionale şi a aprecierii leului

Preţul carburanţilor la pompă s-ar putea reduce cu 4-5% în condiţiile unei ieftiniri a preţului petrolului cu 8,5%, dublată de o întărire marginală de 2% a leului în raport cu dolarul, a declarat, într-un comunicat, Claudiu Cazacu, analist-ef, al casei de brokeraj XTB România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite