Cum au scumpit artificial energia electrică CEZ, EON şi Enel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enel, CEZ şi EON au umflat artificial factura la curent
Enel, CEZ şi EON au umflat artificial factura la curent

Factura de curent a românilor a fost umflată artificial în urma unei afaceri dubioase între statul român şi companiile CEZ, EON şi Enel. Statul are de recuperat 2 miliarde de dolari de la acestea.

Un raport al Curţii de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filiale Electrica, s-au angajat să le modernizeze, dar banii pentru aceste operaţiuni au venit din veniturile filialelor achiziţionate. Potrivit Curţii de Conturi, preţul nu ar fi trebuit să crească la energie electrică, dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile, arată analiza Gândul.

<strong>EON a cumpărat Electrica Moldova şi nu a investit în retehnologizare</strong>

În 2005, EON a cumpărat Electrica Moldova şi s-a angajat să investească 67,5 milioane de euro. EON a cumpărat 24,6% din acţiuni pentru 31,4 milioane de dolari, iar pentru un pachet de 35% din acţiuni urma să investească suma de mai sus în retehnologizarea distribuitorului de energie. Acest ultim pachet însemna o majorare de capital prin subscripţie de acţiuni, iar banii urmau să fie investiţi de EON din surse proprii.

Raportul Curţii de Conturi spune clar că EON nu a investit banii din surse proprii, ci din banii fostei companii de stat.

„Dacă investiţiile pentru finanţarea activităţii de modernizare, retehnologizare, întreţinere, dezvoltare şi de protecţia mediului în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică s-ar fi realizat din Preţul de Subscriere, aceste investiţii nu ar fi intrat în calculul tarifului de distribuţiei. Cu alte cuvinte, realizarea, investiţiilor din Preţul de Subscriere plătit la Finalizare nu ar fi condus la creşterea tarifului de distribuţie”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

<strong>CEZ - Electrica Oltenia - 102 milioane de euro neinvestiţi</strong>

CEZ a cumpărat Electrica Oltenia cu 151 de milioane de dolari şi urma să investească 102 milioane în retehnologizare. Firma cehă a folosit tot fondurile companiei de stat.

<strong>Enel - Electrica Banat - aceeaşi poveste</strong>

În 2005 Enel a cumpărat Electrica Banat şi s-a angajat să investească 46 de milioane de euro.

”Faţă de cele prezentate se constată nerespectarea de către Cumpărător, în calitatea sa de acţionar majoritar, a obligaţiei de a determina societatea să utilizeze Preţul Acţiunilor Nou emise, în sumă de 46,6 milioane euro în scopul finanţării investiţiilor necesare pentru dezvoltarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrica, cu influenţă directă a calculului tarifelor de distribuţie a energiei electrice”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

”Din documentele puse la dispoziţie de client rezultă că, potrivit informărilor lunare prezentate în cadrul Consiliului de Administraţie al SC Enel Distribuţie Dobrogea şi, respectiv al SC Enel Distribuţie Banat suma reprezentând Preţul Acţiunilor Nou Emise aflată în contul fiecărei dintre aceste societăţi a fost majorată ca urmare a operaţiunilor financiare specifice, investiţiile fiind realizate exclusiv din fluxurile de numerar generate de activitatea companiilor, ceea ce echivalează cu o încălcare de către Enel Distribuţie S.p.A. a angajamentului de investiţii asumat prin contractul de privatizare”, se arată în raportul Curţii de Conturi

<strong>Enel, probleme şi în Dobrogea</strong>

Enel s-a angajat să investească 32 de milioane de euro în modernizarea Electrica Dobrogea. Electrica a cerut despăgubiri de 16 milioane euro şi penalităţi de 1,7 milioane euro. Şi acest litigiu a ajuns la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

”Investiţiile prevăzute în contractele de privatizare au fost pe deplin realizate, atât din punct de vedere al cuantumului cât şi al destinaţiilor. Banii proveniţi din majorara de capital social nu au fost utilizaţi pentru realizarea de investiţii financiare, plasarea lor în depozite fiind doar o utilizare temporară în conformitate cu practicile internaţionale general acceptate în materie de trezorerie”, a transmis ENEL către Electrica

<strong>Enel, ţeapă la Electrica Muntenia Sud</strong>

Compania italiană a plătit 395 de milioane de euro pentru 67,5% din acţiunile Electrica Muntenia Sud şi s-a angajat la investiţii de 425 de milioane de euro.

Curtea de Conturi menţionează ca abatere: Nerespectarea de către vânzător a obligaţiei contractuale de a urmări utilizarea preţului de subscriere plătit la finalizare, în scopul finanţării angajamentului anticipat de investiţii.

Citiţi rapoartele Curţii de Conturi pe site-ul gandul.info 

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite