Taxe notariale mai mari în 2015 pentru tranzacţiile imobiliare. Preţurile oficiale au crescut cu până la 12% din 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă locuinţele s-au ieftinit, taxele notariale pentru vânzarea acestora au crescut FOTO Marian Iliescu
Chiar dacă locuinţele s-au ieftinit, taxele notariale pentru vânzarea acestora au crescut FOTO Marian Iliescu

Preţurile minimale după care se calculează impozitele pe tranzacţiile cu locuinţe, terenuri sau spaţii comerciale au fost majorate cu 3%-5% de către Camerele Notarilor Publici.

Dacă vrei să cumperi sau să vinzi o locuinţă, un teren, un spaţiu comercial sau numai un garaj, trebuie să treci obligatoriu pe la un notar public.

Pentru autentificarea tranzacţiei, notarul percepe o taxă pe care o calculează în funcţie de plafoanele dintr-o grilă cu preţuri minimale. Aceste preţuri minimale tocmai au fost majorate.

Rolul acestor preţuri este acela că partenerii dintr-o tranzacţie imobiliară pot vinde/cumpăra imobilul la orice cotaţie, însă în cazul în care cotaţia este mai mică decât preţul minimal vor plăti taxa notarială la nivelul minim.

Dacă vindeţi o casă cu 5.000 de euro, dar preţul minimal este de 7.500 de euro, veţi plăti taxa notarială ca şi cum aţi fi vândut-o cu 7.500 de euro (preţul minimal).

Teritoriile pentru care notarii au stabilit noi grile de preţuri minimale pentru 2015 sunt Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Bacău, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Neamţ, Prahova şi Teleorman.

Pentru celelalte judeţe, noile grile notariale sunt încă în analiză şi este posibil să apară în perioada imediat următoare.

Bucureşti: centrul s-a scumpit cel mai mult

În Municipiul Bucureşti, creşteri peste medie s-au operat la unele apartamente amplasate în zona delimitată de intersecţia Calea Victoriei - Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara sau în Bulevardul Dacia, între Calea Griviţei - Piaţa Romană - Piaţa Spaniei, unde grila notarilor a stabilit valori cu 12% mai mari decât anul trecut.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Calea Victoriei valoarea minimă se situează la 71.960 de euro.

Anul trecut, un apartament în aceeaşi zonă, cu aceleaşi caracteristici, avea o valoare de 64.240 de euro, reiese dintr-o analiză realizată de Mediafax pe baza ghidurilor privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2014 şi 2015.

Totodată, un apartament cu două camere situat pe Bulevardul Dacia este evaluat la 71.960 de euro în acest an, comparativ cu 64.240 de euro anul trecut, cu 12% mai mult.

Creşteri semnificative au mai fost operate şi pentru apartamentele de pe Calea Călăraşilor (zona dintre Piaţa Corneliu Coposu şi Piaţa Traian), unde valorile au fost stabilite în urcare cu procente cuprinse între 3% şi 10%, la 61.900 de euro (comparativ cu 56.280 de euro) şi 65.510 de euro (faţă de 63.620 de euro).

De asemenea, apartamentele din zona Piaţa Arsenalului - Bulevardul Libertăţii au fost evaluate în creştere cu 8%, de la 54.080 de euro la 58.420 de euro, un procent similar fiind aplicat şi pe Bulevardul Decebal (Piaţa Alba Iulia - strada Dristorului), astfel că un apartament cu două camere în această arie are o valoare de 64.480 de euro.

Reamintim că persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.


Unde găsim locuinţe ieftine

Vânătorii de chilipiruri imobiliare au la îndemână trei sectoare ale pieţei pe care cu siguranţă vor găsi case ieftine.

Cele mai mici preţuri se pot întâlni în cazul locuinţelor scoase la licitaţii în executările silite, de regulă de către bănci sau instituţii, dar şi la cele încă nemodernizate.

Locuinţele scoase la licitaţie sunt mai ieftine decât cele de pe piaţă pentru că executorii urmăresc doar recuperarea pagubei, nu realizarea de profituri.

Iar casele nerenovate sunt mai ieftine pentru că, de regulă, proprietarii sunt grăbiţi să le vândă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite