Trei profesori americani şi-au adjudecat ediţia din acest an a premiului Nobel pentru Economie
0Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen şi Robert J. Shiller sunt câştigătorii din acest an ai premiului Nobel pentru Economie, pentru „analiza empirică a formării preţurilor pentru active“, potrivit Nobelprize.org.
Cei trei laureaţi au pus bazele înţelegerii moderne asupra modului în care se formează preţurile activelor pe pieţele financiare, de la acţiuni la obligaţiuni.
Ei îşi vor împărţi un premiu de 8 milioane de coroane suedeze, echivalent a 1,23 milioane de dolari.
Eugene Fama este un cetăţean american născut în Boston şi predă la Universitatea Chicago. Lars Peter hansen este născut în 1952 şi predă tot la Universitatea Chicago, în vreme ce Robert Shiller, născut în Detroit, este profesor la Universitatea Yale. Ei au lucrat independent în cercetările lor.
Previziuni doar pe termen lung, nicio şansă pe termen scurt
Nu există vreun mod de prezicere a preţurilor pentru acţiuni şi obligaţiuni pe termen scurt, pe câteva zile sau săptămâni, dar este posibil sa estimezi cursul preţurilor pe perioade lungi, cum ar fi perioadele de la 3 la 5 ani. Aceste descoperiri pot părea atât surprinzătoare, cât şi contradictorii. Însă acesta este motivul pentru care cei trei au câştigat premiul pe acest an.
Începând cu anii ’60, Eugene Fama şi câţiva colaboratori au demonstrat că preţurile acţiunilor sunt foarte dificil de estimat pe termen scurt şi că fiecare nouă informaţie este foarte rapid încorporată în preţ, acţiunile variind puternic în funcţie de ştiri. Descoperirile sale au schimbat practicile pe piaţă şi au dus la apariţia fondurilor care urmăresc anumiţi indici, potrivit sursei citate.
Dacă preţurile sunt imposibil de prezis pe câteva zile sau săptămâni, n-ar trebui să fie şi mai greu de prezis pe câţiva ani? Ei bine, nu, după cum a arătat Robert Schiller în anii ’80. El a descoperit că acţiunile fluctuează mai mult decât dividendele şi că raportul dintre preţ şi dividende tinde să scadă atunci când e mare şi să crească atunci când indicatorul e la un nivel mic. Acest tipar e valabil şi pentru alte active, nu doar pentru acţiuni.
A prevăzut bula imobiliară din SUA
Shiller este celebru pentru că a prezis
bula IT din anii 2000 şi pe cea imobiliară din SUA, care a provocat actuala
criză mondială. În anul 2000 a publicat o carte numită „Exuberanţa Iraţională“
despre bula acţiunilor de pe bursa americană. Aceasta a fost urmată de o a doua
ediţie, în 2005, unde a scris că sectorul imobiliar din SUA era supraevaluat
într-un mod periculos, scrie "The Guardian". În 2009, el a publicat „Spiritele
animalice: cum psihologia umană conduce economia şi de ce contează pentru
capitalismul global“. Aceasta a fost scrisă împreună cu un alt laureat al
premiului Nobel, George Akerlof, care este şi soţul lui Janet Yellen,
nominalizată pentru a conduce Rezerva Federală, banca centrală a SUA, potrivit "Wall Street Journal".
Lars Peter Hansen a dezvoltat o metodă statistică pentru a testa teoriile privind preţurile activelor.
Anul trecut, Premiul Nobelul pentru Economie a fost primit de doi cercetători americani: Alvin Roth şi Lloyd Shapley. Economişti americani sunt principalii câştigători ai Premiilor Nobel pentru Economie, în ultimii zece ani, 17 laureaţi din 20 fiind din SUA.