Commerzbank: Situaţia din Ucraina nu va duce la creşterea preţului la gaze în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eventuale perturbări în livrarea gazelor către Europa prin Ucraina, principala rută de tranzit din Rusia către clienţii europeni, nu vor conduce probabil la creşterea preţurilor în regiune, aflate la minimul a 20 de luni, potrivit băncii germane Commerzbank, citată de Bloomberg.

Cotaţia gazelor naturale în Olanda, cel mai mare hub de tranzacţionare din Europa continentală, a scăzut luni pentru a cincea şedinţă consecutiv, la cel mai redus nivel începând din iunie 2012, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe date de la brokeri.

Rezervele înmagazinate de gaze naturale ale Europei ar putea acoperi necesarul de consum pentru o perioadă chiar şi după încheierea iernii, în eventualitatea unei perturbări a aprovizionării cu gaze ruseşti, considerată însă puţin probabilă, a declarat şeful diviziei de cercetare pentru materii prime a Commerzbank, Eugen Weinberg.

Preţurile gazelor naturale pe piaţa europeană au intrat pe un trend de scădere în februarie, întrucât vremea mai puţin rece decât în mod normal a redus cererea şi a lăsat depozitele de gaze naturale cu volume înmagazinate peste nivelul obişnuit.

În 2009, preţurile au crescut puternic în urma opririi livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina, în contextul unei dispute legate de preţuri şi tarifele de tranzit.

Parlamentul ucrainean lucrează la formarea unui guvern de coaliţie după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. SUA şi UE au promis să susţină noul guvern. Autorităţile ucrainene au anunţat că ţara are nevoie de un sprijin financiar de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea în încetare de plăţi.

Gazele naturale cu livrare în luna martie au scăzut cu 2% pe piaţa Title Transfer Facility din Olanda, la 23,07 euro pe MWh. 

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Ucraina: justiţia nu e oarbă. Casa procurorului general al ţării o eclipsează prin lux pe cea a lui Ianukovici

Protestatarii ucraineni au prelauat controlul asupra casei procurorului general Viktor Pşonka, aflată în satul Gorenichi, în apropiere de Kiev, iar ceea ce au găsit în interiorul domeniul impresionant i-a uimit: pe lângă nelipsiţii robineţi de aur, ouă Faberge, moaşte, statui suflate în aur şi încrustate cu pietre preţioase, fotolii şi baldachine de mătase stau cuminţi sub un portret impunător al procurorului-cezar.

Ucraina, Rusia, UE şi SUA: miza nescrisă a bătăliei

Totuşi, de ce există atîtea îngrijorări grave, tensiuni extreme şi nelinişti de securitate privind Ucraina? Este oare în joc numai şi numai destinul democraţiei în Ucraina şi miza este o integrare într-un orizont mediu de timp în UE? Sau, dincolo de ceea ce se petrece pe acestă scenă extrem de vizibilă, se desfăşoară o încleştare majoră de forţe, poate cea mai importantă de după căderea Cortinei de Fier?

Preşedintele interimar al Ucrainei îndeamnă conducerea de la Moscova să respecte opţiunea europeană a ucrainenilor

Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a îndemnat, duminică, Moscova să respecte opţiunea europeană” a Ucrainei, într-un mesaj televizat adresat naţiunii, potrivit AFP.

Merkel şi Putin consideră importantă păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Casa Albă: divizarea Ucrainei nu este în interesul nimănui

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au subliniat duminică, într-o conversaţie telefonică, asupra importanţei păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german, relatează AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite