Agenţia pentru Energie din SUA: energia verde va depăşi energia nucleară şi gazele până în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resursele regenerabile de energie vor asigura un sfert din mixul energetic mondial peste cinci ani.     FOTO: Shutterstock
Resursele regenerabile de energie vor asigura un sfert din mixul energetic mondial peste cinci ani.     FOTO: Shutterstock

Energia regenerabilă va depăşi în următorii trei ani energia nucleară şi cea bazată pe resursele de gaze, spun specialiştii Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii. Sectorul „verde” va creşte cu 40% în următorii cinci ani, se arată într-un raport publicat săptămâna aceasta de Agenţie.

Chiar dacă la nivel mondial se poate observa o scădere asubvenţiilor acordate energiei hidro, eoliene şi solare, Agenţia pentru Informaţii din Energie (IEA) estimează că resursele regenerabile vor fi „sectorul din energie care va înregistra cea mai mare creştere” şi se aşteaptă ca acestea să ajungă să reprezinte un sfert din mixul energetic mondial până în 2018. 

„Pe măsură ce costurile continuă să scadă, sursele regenerabile de energie încep să fie tot mai apreciate în raport cu generaţia de carburanţi fosili”, a explicat Maria van der Hoeven, directorul executiv al IEA, citată de CNBC. 

„Aceste veşti sunt bune pentru un sistem energetic mondial care trebuie să devină mai curat şi mai diversificat, dar care nu ar trebui să reprezinte o scuză pentru mulţumirea de sine a guvernelor”, a adăugat aceasta. 

Potrivit specialiştilor Agenţiei, nevoia de dezvoltare în sectorul energiei verzi vine din pieţele emergente, care investesc masiv pentru a-şi spori producţia de energie electrică. În plus, resursele regenerabile devin din ce în ce mai competitive faţă de combustibilii fosili, iar asta a dus la scăderea preţurilor. 

„Conduse de China, pieţele emergente vor ajunge să genereze două treimi din creşterea mondială a producţiei de energie verde de acum şi până în 2018”, a adăugat Van der Hoeven. 

Producţia de panouri solare a Chinei este cu 50% mai mare decât cererea la nivel mondial pentru aceste bunuri, Beijingul anticipând o extindere masivă a acestei tehnologii în următorii ani, în contextul epuizării resurselor tradiţionale de energie. 

Raportul subliniază şi greutăţile cu care s-a confruntat în ultimii ani industria energiei verzi. Cererea şi interesul pentru resursele regenerabile au scăzut constant, în contextul avansului spectaculos înregistrat de resursele din şisturi. 

În SUA, gazele şi ţiţeiul de şist sunt exploatate masiv, iar datorită acestor resurse piaţa americană a energiei a trecut printr-o adevărată revoluţie. Americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Astăzi, în 16 state americane companiile continuă să extragă gaze de şist prin fracturare hidraulică. În acelaşi timp, în alte zece state există moratorii locale impuse pentru acest procedeu, majoritatea fiind aplicate până la finalizarea unor studii amănunţite legate de impactul fracturării hidraulice asupra mediului înconjurător.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite