România, loc codaş în clasamentul prosperităţii
0România se află pe un loc codaş în Europa Centrală şi de Est în clasamentul prosperităţii, iar la nivel naţional se manifestă acel sentiment de frustare că lucrurile puteau fi mai bune şi de fapt nu sunt.
Într-un clasament al prosperităţii, România se situează pe locul 11 din 16, în Europa Centrală şi de Est, şi pe locul 50 din 149 la nivel mondial. Prosperitatea în România a crescut astfel mai rapid decât media regiunii, însă, pornind de la o bază scăzută, şi convergenţa este lentă şi încă mult sub Europa de Vest, arată studiul privind indexul prosperităţii dezvoltat de Institutul Legatum. „În ultimii 10 ani nu am văzut convergenţa dintre Europa Centrală şi de Est şi Europa de Vest pe care ne aşteptam să o vedem”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe, Shanker Singham, directorul Politicilor Economice al Legatum Institute.
Printre domeniile incluse în indexul prosperităţii în care ţara noastră a înregistrat progrese se numără guvernanţa, siguranţa şi securitatea, libertatea personală, capitalul social şi mediul. În schimb, faţă de 2007, s-au înrăutăţit calificativele pentru calitate economică, mediul de afaceri, educaţie şi sănătate.
Radu Crăciun, preşedinte BCR Pensii, consideră că deşi românii cred că prosperitatea a crescut, ei au convingerea că România nu şi-a atins potenţialul de prosperitate. „Este acel sentiment de frustare că lucrurile puteau fi mai bune şi nu sunt”, a spus el, în cadrul conferinţei. Potrivit lui, impactează şi faptul că creşterea prosperităţii nu a fost răspândită egal pe teritoriul ţării şi în diferitele categorii sociale. „Aceste lucruri cumulate, această frustrare acumulată în timp, duc la erodarea încrederii. Şi când vorbim de erodarea încrederii, de fapt este vorba de o lipsă de încredere generalizată”, a precizat el.
Lipsă de încredere
Toate ţările din Europa Centrală şi de Est stau foarte prost la capitolul capital social, potrivit studiului, iar nivelul acestuia este o preocupare şi ceva la ce România trebuie să fie mult mai atentă, potrivit lui Singham. Din punct de vedere al capitalului social, România ocupă locul 97 la nivel global, în creştere cu 31 de poziţii, iar în cel al sănătăţii, pe locul 85, fiind în scădere cu 3 poziţii. Cea mai înaltă poziţie este ocupată din punct de vedere al mediului de afaceri, 41, dar în scădere cu 6 poziţii.
Însă România stă cel mai prost la capitolul „încredere între oameni şi între cetăţeni şi instituţii”. Potrivit lui Singham, în cazul României încrederea între indivizi este mai puţin problematică decât nivelul de încredere al indivizilor în instituţii. „Oamenii nu au încredere în instituţii aproape deloc în România. Când se întâmplă aşa ceva atunci este foarte dificil să ai o guvernare bună şi un sistem de guvernare bun pentru că instituţiile care trebuie să reglementeze mediul de afaceri sunt implicate în acest proces şi vedem informaţiile în scorul pe care îl obţine guvernanţa în România”, a afirmat Shanker Singham.