Mai mult de jumătate dintre români nu pot face faţă cheltuielilor neaşteptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la nivelul Uniunii Europene, una din trei persoane nu poate face faţă cheltuielilor neaşteptate, în România situaţia este mult mai gravă.

Circa 52,5% din români nu au putut face faţă unei cheltuieli financiare neaşteptate, în 2017, arată datele publicate de Eurostat. Ţara noastră se regăseşte pe locul 5 în clasamentul european.

Detaliat, în cazul unei persoane singure, 65,1% din români nu fac faţă unei cheltuieli financiare neaşteptate. În ceea ce priveşte o persoană singură cu un copil în grijă, 64,2% din români se regăsesc în această situaţie. De asemenea, 69,9 din femeile singure se confruntă cu această dificultate, în timp ce în cazul bărbaţilor procentul este de doar 58,3%.

În cazul a doi adulţi, cel mai probabil cuplu, dificultatea de a face faţă unei cheltuieli neaşteptate se regăseşte în 50,4% din cazuri. Atunci când vârsta uneia dintre aceste două persoane este mai mare de 65 de ani, procentul creşte la 54,1%.

În cazul a doi adulţi cu un copil în grijă, procentul celor care nu pot face faţă unei cheltuieli financiare neaşteptate ajunge la 44,8%, în timp ce în cazul a doi adulţi cu doi copii în grijă creşte la 49,3%. Dacă vorbim de trei sau mai mulţi copii, procentul urcă automat la 61,4%.

Cum stau ceilalţi europeni

Cel mai mare procent al persoanelor care nu puteau face faţă cheltuielilor neaşteptate era regăsit în Letonia, unde 59,9% din persoane se regăsesc în această situaţie. Urmează Croaţia (56,2%), Bulgaria (53,2%) şi Grecia (52,7%).

La polul opus, cel mai mic procent al persoanelor care nu puteau face faţă cheltuielilor neaşteptate era regăsit în Malta (15,8%), Suedia (19,8%), Luxembourg (20,4%), Austria (20,6%) şi Olanda (20,7%).

La nivelul Uniunii Europene, doar una din trei persoane nu au putut să facă faţă cheltuielilor financiare neaşteptate (33,9%) în 2017. Ponderea acestor persoane a scăzut în 2017 faţă de 2016 cu 2,5 puncte procentuale.

Toate ţările au înregistrat o scădere, cu excepţia Estoniei şi Danemarcei (cu majorări de 4,7 puncte procentuale şi 0,6 puncte procentuale). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Ungaria (-19,3 puncte procentuale), urmate de Cipru (-6,5 puncte procentuale), Malta (-5,0 puncte procentuale) şi Slovenia (-4,6 puncte procentuale).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite