STUDIU Aproape jumătate din români trăiesc de pe o zi pe alta. De ce nu reuşesc românii să facă economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40% din români trăiesc de pe o zi pe alta şi au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat, arată un studiu dat publicităţii. Mai mult de jumătate din români au credite, subliniază aceeaşi cercetare.

Concret, 30% din cei care au deja credite şi-ar dori să acceseze un nou împrumut în anul următor, dar accesarea unui nou împrumut vizează stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la „spirala datoriilor”, arată studiul iSense Solutions. 

Românii declară că în topul încrederii sunt băncile, atunci când vine vorba de accesarea unui împrumut, 83% fiind dispuşi să apeleze la instituţiile bancare în caz că ar avea nevoie de bani.

Pe de altă parte, 14% dintre cei chestionaţi au menţionat că ar lua un împrumut de la o instituţie financiară non-bancară, dacă o instituţie bancară ar refuza să le acorde împrumutul.

Românii sunt de părere că dacă vor accesa un nou împrumut situaţia lor se va îmbunătăţi pe viitor. 

Studiul mai notează că românii nu au economii în familie în ciuda situaţiilor neprevăzute cărora trebuie să le facă faţă. Peste jumătate din persoanele respondente la studiu ar dori să înveţe cum să-şi administreze bugetul lunar. 

Metodologia de cercetare implementată de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel naţional de aproximativ 900 persoane, din mediul urban şi rural, cu o distribuţie de 600 de respondenţi, persoane fără datorii şi aproximativ 300 de respondenţi, persoane cu datorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite