Guvernul atacă pensiile private prin învăluire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

Un proiect de lege publicat în „Programul legislativ al Guvernului” pentru acest an propune, pe lângă suspendarea pentru o jumătate de an a contribuţiilor aferente pensiilor private, şi încasarea integrală a contribuţiilor CAS de către bugetul de stat.

În ultimul an, s-au „scurs” tot mai multe informaţii privind Pilonul 2 de pensii, fie că au fost zvonuri legate de naţionalizare sau închidere şi, mai nou, despre suspendarea pentru o jumătate de an a contribuţiilor aferente.

Şi nu sunt bani puţini: la data de 31 martie, Asociaţia pentru pensiile administrate privat APAPR gestiona active nete în valoare de 42,5 miliarde de lei, contribuţiile lunare ale celor peste 7 milioane de contributori fiind de 590 milioane de lei lunar. Şi asta în ciuda faptului că anul trecut Guvernul a redus contribuţiile la Pilonul 2 de pensii de la 5,1%, la 3,75%.

Ultima variantă de modificare a legii pensiilor evocă un proiect de lege menţionat în programul legislativ al Guvernului României şi iniţiat de Secretariatul Gnereal al Guvernului şi de Comisia Naţională de Strategie şi prgnoză. Conform documentului, pentru acest an, propune suspendarea pentru o jumătate de an a contribuţiilor aferente pensiilor private şi încasarea integrală a contribuţiilor CAS de către bugetul de stat (din care se plătesc actualele pensii).

Ghizdeanu: Este o problemă economică

În încercarea de a ne lămuri în privinţa modificărilor legislative pe care Executivul plănuieşte să le facă în privinţa pensiilor private obligatorii, l-am întrebat pe preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care sunt motivele pentru care se intenţionează modificarea legislaţiei în vigoare şi care este problema care ar trebui rezolvată în privinţa Pilonului II. 

Evitând să dea un răspuns clar, Ion Ghizdeanu a afirmat doar că „este o problemă de fond, absolut economică, care ar trebui discutată cu hârtiile pe masă”. ”Există un proiect legislativ pe care îl vom completa cu rezultatele evaluărilor făcute asupra pieţei, care ne vor arăta cât este de sustenabil şi ce efecte va avea asupra beneficiarilor. Haideţi să discutăm peste câteva zile”, a spus şeful CNSP. 

Anterior, Ion Ghizdeanu declarase pentru HotNews.ro că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar şi că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poţi opta pentru Pilonul II. 

   

Dragnea admite că se poate suspenda Pilonul II

Deşi miercuri susţinea că intenţia Executivului de a introduce ”contributivitate zero” la Pilonul II de pensii sunt ”o prostie şi o minciună” şi că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a admis luni posibilitatea unei suspendări temporare a plăţilor către Pilonul II.

„Nu s-a discutat, noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desfiinţarea Pilonului II de pensii”, spus Dragnea, vizibil iritat, admiţând însă posibilitatea unei suspendări temporare a plăţilor către acest Pilon, care nu este însă decât „o chestiune financiar-contabilă”.

Dragnea a subliniat că „cetăţeanul român, odată informat, trebuie să aibă posibilitatea să opteze unde consideră personal că îi e mai bine”, respectiv doar la Pilonul I sau la Pilonul I şi II.

În această situaţie, „se va decide dacă e nevoie să se suspende plata sau plata să se continue ca şi până acum şi să se facă regularizări ulterior”, a spus Dragnea.

Tăriceanu şi Viorel Ştefan au negat existenţa vreunei discuţii 

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că nu există nicio discuţie în acest sens: "Nu există nicio discuţie, nicio evaluare în acest sens. Este exclus să modificăm ceva la Pilonul II. Dacă nu există niciun demers în acest sens, exclud posibilitatea ca în acest an să fie vreo modificare".

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara sâmbătă că Pilonul 2 de pensii nu se desfiinţează, ci este susţinut de ALDE, acuzând PNL că face campanie de strângere de semnături „pentru ceva care nu se desfiinţează”. 

PNL şi USR: se fură banii pentru a fi folosiţi la finanţarea altor cheltuieli

Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desfiinţarea lui. „Avem două confirmări: Pilonul II de pensii dispare şi se fură banii pentru a fi folosiţi la finanţarea altor cheltuieli. Poate că nu e o coincidenţă faptul că, de la 1 iulie, se propune mărirea pensiilor, probabil că pentru asta vor fi folosiţi aceşti bani. Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desfiinţarea lui”, a declarat Florin Cîţu

Deputatul USR Claudiu Năsui spune că, prin desfiinţarea Pilonul II de pensii, Guvernul răpeşte şansa oamenilor de a avea la bătrâneţe o pensie decentă şi reală. „Guvernul ne ia banii din Pilonul II! Pilonul 2 însemna independenţă faţă de politic. Însemna că fiecare are o pensie asigurată şi că nu mai depindem de cât stabilesc ei punctul de pensie din pix”, susţine Năsui.

Vosganian, ALDE: Pilonul 2 nu poate fi suspendat

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor în 2008, când a fost lansat Pilonul 2 de pensii private obligatorii, a declarat că a fost de accord doar cu reducerea contribuţiei de la 5,1% la 3,75%, nu şi cu suspendarea.

„Nu am participat niciodată la elaborarea unui asemenea document care să prevadă suspendarea Pilonului II şi nu doar că nu am participat, ci aş fi fost împotrivă. Şi vă mai spun ceva. Pilonul II nici nu se poate suspenda. În primul rând banii care sunt acolo sunt ai cetăţenilor şi nu ai statului", a declarat Varujan Vosganian.

Asociaţia pentru pensii private cere păstrarea Pilonul II aşa cum e

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), alături de mai multe organizaţii, a cerut duminică Guvernului să menţină neschimbat modul de funcţionare al Pilonului II de pensii, ca reacţie la informaţia potrivit căreia Executivul vrea să suspende contribuţiile în a doua jumătate a acestui an.

”În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaţionale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum şi analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, se arată în comunicat.

Ce prevedea proiectul

Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.

Programul legislativ, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, prevede o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi ”suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018”.

Totodată, proiectul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit.

În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaţi.

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite