Transportatorii aduc noi acuzaţii grave la adresa ASF: „Ne aflăm într-o situaţie interzisă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii protestează de mai mult timp împotriva scumpirii cu peste 50% a tarifelor RCA pentru camioane, înregistrată în ultimii ani, iar joi vor realiza un mare miting în Capitală şi marile oraşe
Transportatorii protestează de mai mult timp împotriva scumpirii cu peste 50% a tarifelor RCA pentru camioane, înregistrată în ultimii ani, iar joi vor realiza un mare miting în Capitală şi marile oraşe

Transportatorii aduc noi acuzaţii grave la adresa Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), aceştia spunând că instituţia „a făcut blat“ cu asigurătorii care au scumpit poliţele de răspundere civilă auto (RCA) şi că situaţia actuală din domeniu este „interzisă“ de o serie de norme.

„Protestul, mitingul este ultima formă pe care o avem. Cerem cetăţenilor să ne susţină pentru că şi ei vor ajunge să plătească RCA de o mie de euro pe o maşină. Noi acum plătim RCA 5.000 de euro pe un camion, aproape cât un Logan nou. La taxiuri este 3.600 de lei. Ce facem, ajungem să îl mai plătim din nou?

Comisia de Buget-Finanţe din Senat trebuia să îl demită pe cel din fruntea ASF (Mişu Negriţoiu – n.r.), care păstoreşte ASF de la începutul lui 2015. Noi nu învăţăm de azi bicicleta, Comisia de buget-finanţe ştia din 17 decembrie 2015 ce se întâmplă pe piaţa RCA şi de atunci am mai fost de câteva ori, dar nu s-a făcut nimic. ASF este ca un arbitru la meci, dar în acest caz arbitrul a făcut blat cu una dintre echipe“, a declarat, într-o conferinţă, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Românie (COTAR).

Concomitent, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a declarat că situaţia actuală din sectorul RCA este „interzisă“ explicit de către lege, dar că nimeni din Guvern nu a putut să specifice cine poate rezolva o situaţie de acest fel.

„Norma 23 a actualei legi RCA spune că situaţia actuală este interzisă. Noi aflăm că suntem practic într-o ţară neguvernată. Astăzi am întrebat Guvernul cine este de vină pentru că ne aflăm într-o situaţie interzisă. Se pare că nimeni“, a acuzat Hagiu

De asemenea, Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), spune că sectorul transportatorilor are mari probleme din cauza creşterilor de preţ pentru poliţele RCA. „Benzina este la fel ca în Franţa, camionul costă la fel, iar marja este de 1-2%. Într-o industrie ca aceasta ne tăiem craca de sub picioare. Parlamentul să cheme ASF. Consiliul Concurenţei investighează sectorul asigurărilor de doi ani şi se poate pronunţa pe aceste scumpiri“, a punctat Dinescu.

Transportatorii pregătesc un protest la nivel naţional pentru data de 15 septembrie, peste 5.000 de autovehicule fiind asteptate în Piaţa Victoriei din Bucureşti. De asemenea, şi în marile oraşe din ţară sunt aşteptate proteste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite