Guvernul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind RCA. Patronatele transportatorilor fac pregătiri febrile pentru megaprotest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, joi, că Executivul va pune în debatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind poliţa de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, urmând ca Guvernul să se coordoneze şi cu Parlamentul. Între timp, patronatele transportatorilor fac pregătiri intense pentru megaprotestul din 15 septembrie.

„A existat o informare în Guvern pe tema RCA. Astăzi (joi – n.r.) Ministerul de Finanţe va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pe această temă. Se va lua legătura şi cu Parlamentul, pentru că există, am înţeles, şi o iniţiativă legislativă parlamentară pe aceeaşi temă, a RCA. Se va lua legătura cu Parlamentul pentru armonizare“, a declarat putătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Noua Lege RCA, gata până la 1 octombrie

Parlamentarii din comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a asigurărilor auto obligatorii (RCA) va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate până acum, a declarat miercuri, pentru News.ro, vicepreşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Cristian Muntean.

După ce va fi adoptată de Parlament, legea va trebui apoi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care are dreptul constituţional de a retrimite, o singură dată, înapoi în Parlament o lege adoptată de către legislativ.

În plus, implementarea tuturor măsurilor discutate ar putea dura câteva luni.

Reprezentanţi ai transportatorilor s-au întâlnit miercuri cu membri ai comisiei de buget-finanţe a Senatului, în contextul în care pregătesc un protest la nivel naţional, care ar putea bloca traficul în mai multe oraşe, din cauza creşterii tarifelor RCA.

Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori.

„Am primit promisiunea că legea va fi votată până la sfârşitul acestei luni. Noi continuăm pregătirile pentru protestul din 15 septembrie până când guvernul va găsi o soluţie pentru reglementarea tarifelor RCA“, a spus Muntean.

Reprezentanţii transportatorilor au solcitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.


Constanţa: Patronatele transportatorilor au cerut autorizarea pentru megaprotestul naţional din 15 septembrie

Patronatele din transporturile rutiere din cadrul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) - filiala Constanţa şi Camera Naţională a Taximetriştilor din România (CNTR) - filiala Constanţa au depus la Primăria Constanţa o cerere de aprobare a unui marş de protest cu autovehiculele pentru data de 15 septembrie, se arată într-un comunicat al COTAR.

Protestul este faţă de creşterile nejustificate a tarifelor la asigurările RCA pentru transportatorii rutieri, după ce tarifele asiguraţilor pentru transportul de mărfuri şi persoane s-au mărit cu peste 300% în perioada 2014-2016.

Acţiunea de la Constanţa se va înscrie în megaprotestul naţional al transportatorilor, care sunt decişi să blocheze, pe 15 septembrie, circulaţia în Capitală şi toate oraşele reşedinţă de judeţ.

Ce vor transportatorii

Potrivit COTAR, o poliţă RCA pentru un autotractor clasa B0 a ajuns, în acest moment, la preţul de peste 22.000 de lei pe an, apoi pentru un autocar la peste 18.000 de lei pe an, pentru un microbuz la peste 14.000 de lei pe an, iar pentru un taxi la peste 3.600 de lei pe an.

Nu de puţine ori, valoarea asigurării RCA pe un an este mai mare decât valoarea reală a autovehiculului asigurat, susţin protestatarii.

Aceştia mai spun că exagerarea tarifelor la asigurările obligatortii va avea un efect nedorit asupra economiei naţionale, prin explozia artificială a preţurilor produselor şi serviciilor, iar la final va duce la falimentarea firmelor de transport rutier din România.

Cum se vor desfăşura „ostilităţile“

Marşul cu autovehicule ar urma să aibă loc pe data de 15 septembrie, între orele 9.00 şi 15.00.
Protestatarii din Constanţa vor porni cu autovehiculele de pe bulevardul Aurel Vlaicu, de la intersecţia cu bulevardul Tomis, către strada Babă Novac, mergând spre Satul de Vacanţă.

Traseul pe care îl vor urmă şoferii nemulţumiţi este următorul:  bulevardul Aurel Vlaicu, viraj dreapta pe bulevardul Tomis-Prefectura Constanţa cu viraj dreapta pe strada Traian şi oprirea coloanei cu primele autovehicule aproape de sensul giratoriu de la Poarta 2 Port.

O oprire va avea loc şi la Prefectură, unde o delegaţie a transporatorilor din judeţul Constanţa îi va înmâna prefectului Adrian Nicolaescu o notă de protest şi va purta cu acesta discuţii despre revendicări.

De la Palatul Administrativ, marşul va continua pe stradă Mihai Viteazul, la intersecţia cu bulevardul Ferdinand se va vira stânga spre Gara CFR Constanţa, apoi viraj stânga pe bulevardul 1 Decembrie 1918 (la blocul turn) către Farul din Constanţa, iar la intersecţia bulevardului 1 Mai cu strada Caraiman, defluirea coloanei se va face pe strada Caraiman - dreapta şi b-dul 1 Mai (Şoseaua Mangaliei) către sensul giratoriu spre Cumpăna.

Potrivit organizatorilor, la protest vor participa peste 1.000 de autovehicule (taxiuri, microbuze, autocare, camioane, autovehicule şcoli de şoferi etc.) şi peste 1.000 de persoane.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite