Transportatorii protestează din nou faţă de scumpirea RCA. Şoferii profesionişti cer modificarea proiectului de act normativ şi plafonarea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii sunt nemulţumiţi de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor şi cer modificarea acesteia, prin introducerea unei prevederi care să îngheţe preţurile poliţelor de asigurare auto obligatorie (RCA) la valorile medii. Traficul este îngreunat luni, pe DN15, în judeţul Mureş, unde mai bine de 20 de camioane circulă cu viteză mică.

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenţii asupra preţurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii poliţelor RCA în anumite condiţii.

„Actuala Ordonanţă de Urgenţă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe, este doar generală şi nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulţumiţi de forma acesteia, urmând ca în data de 15 septembrie 2016 să se organizeze un protest naţional împotriva creşterii tarifelor RCA“, se arată în comunicatul transportatorilor.

Solicitarea actuală este făcută de cinci asociaţii ale transportatorilor, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.

Ce prevede proiectul de ordonanţă

Proiectul de OUG publicat de Finanţe conţine prevederi despre un eventual mecanism de blocare a scumpirii poliţelor, însă condiţiile  sunt restrictive pentru intervenţia autorităţilor în piaţă, aceasta fiind permisă doar pe baza unor reglementări europene în acest sens.

„Cu toate că piaţa asigurărilor este liberalizată, Directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiţii restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra preţurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al preţurilor“, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Totuşi, ASF nu poate interveni decât în condiţiile în care guvernul introduce un sistem de control al preţurilor, în condiţii speciale permise de legislaţia europeană.

„ASF poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea tarifelor sau să supună aprobării sale prealabile majorarea acestora numai în cazul introducerii unui sistem naţional general de control al preţurilor, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene în vigoare“, prevede proiectul de act normativ.

De la intrarea în UE, România nu a introdus niociodată acest mecanism de control al preţurilor permis de legislaţia europeană în condiţii cu totul speciale. 

Protestele continuă

Pe lângă scrisoarea oficială a transportatorilor, aceştia protestează astăzi faţă de problemele RCA, traficul desfăşurându-se cu dificultate pe DN 15, în judeţul Mureş. Protestul are loc între Târgu Mureş şi Vidrasău, unde peste 20 de şoferi de camioane circulă cu viteză redusă.

Potrivit Biroului de presă al Poliţiei Mureş, se circulă cu dificultate pe DN 15 (E 60) între Târgu Mureş şi Vidrasău, din cauza camioanelor folosite la protest. Acestea se deplasează în coloană şi nu pot fi depăşite de către şoferi, astfel că se circulă alternativ pe o singură bandă.

Mai multe echipaje de poliţie se află în zonă pentru dirijarea circulaţiei.

Scumpirea poliţelor RCA este principala nemulţumire a transportatorilor rutieri, care au organizat în ultimul timp proteste pe şoselele de centură ale marilor oraşe, circulând cu viteză foarte mică. Aceştia vor organiza în 15 septembrie un protest în Piaţa Victoriei la care ar urma să participe circa 5.000 de autovehicule.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite