Piaţa laptelui va da în foc după 1 aprilie: vor dispărea cotele naţionale şi vom fi invadaţi de importuri ieftine, avertizează sindicaliştii de la Agrostar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii locali nu vor mai conta pe piaţa laptelui, dacă nu se asociază
Producătorii locali nu vor mai conta pe piaţa laptelui, dacă nu se asociază

Federaţia sindicală Agrostar recomandă fermierilor să se unească în asociaţii puternice, avertizând că dispariţia cotei de la lapte, care limitează producţia pentru fiecare ţară şi fiecare producător, din 1 aprilie, va fi un dezastru pentru micii producători şi piaţa din România.

"Când o să dispară cota de lapte o să fie un dezastru pentru micii producători din România, pentru că ne invadează laptele din alte state UE, cu performanţe remarcabile în acest domeniu.
Să nu uităm că, în urmă cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că ţări precum Franţa, Germania, Olanda etc. obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa“, susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu, într-un comunicat.

Ce pot face fermierii

Oficialul sindical arată că fermierii trebuie să fie mai bine informaţi, să ştie ce îi aşteaptă.

„Soluţia este să se unească în asociaţii puternice. În ultimele luni, am constatat că mulţi crescători mici şi mijlocii de bovine au înţeles că singuri nu vor avea nici o şansă şi ne caută pentru a înfiinţa sindicate.
Numai de la sfârşitul anului trecut am înfiinţat sindicate în mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescători de bovine“, afirmă Horaţiu Raicu.

El precizează că asociaţiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot să achiziţioneze instalaţii de muls performante pentru obţinerea laptelui conform, pot încheia contracte avantajoase cu retailerii pentru desfacere.

De asemenea, micii producători de lapte trebuie să elimine multinaţionalele din sectorul de procesare, prin înfiinţarea de mici fabrici locale pentru prelucrarea laptelui.

Şah la multinaţionalele care procesează lapte

"Dacă multinaţionalele nu sunt eliminate din sectorul de procesare, vor recurge la importuri masive. Micii producători de lapte trebuie să integreze poducţia-procesarea-vânzarea", a adăugat Raicu.

Sistemul cotei de lapte, care nu va mai fi în vigoare de la 1 aprilie, este folosit de Uniunea Europeană pentru regularizarea (limitarea) producţiei de lapte şi a produselor lactate.

Acest sistem a fost introdus în 1984, fiind alocat fiecărui stat membru o cotă naţională din care fiecare producător a primit o cotă individuală.

Această cotă individuală cuprinde cantitatea de lapte pe care fiecare producător o poate comercializa fără a atrage plata unei taxe pentru depăşirea cotei, în anul de cotă, care se desfăşoară între 1 aprilie şi 31 martie.

Federaţia sindicală Agrostar are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat şi din cel bugetar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite