Peste 80 de firme au intrat în insolvenţă în fiecare zi din 2013. Aproape 62.000 de salariaţi au fost afectaţi de intrarea în incapacitate de plată a angajatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 30.000 de companii au intrat anul trecut în insolvenţă din cauza dificultăţilor financiare FOTO SHUTTERSTOCK
Aproximativ 30.000 de companii au intrat anul trecut în insolvenţă din cauza dificultăţilor financiare FOTO SHUTTERSTOCK

Peste 26.800 de firme au intrat în insolvemţă în primele 11 luni ale anului trecut, respective 80 de companii pe zi, iar cifra s-a apropiat de 30.000 la sfârşitul lui 2013. Companiile afectate de insolvenţă aveau datorii cumulate de 5,7 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 11,4 miliarde de lei şi în total 61.217 de angajaţi.

Cifrele privind afacerile, numărul de angajaţi şi datoriile companiilor intrate în insolvenţă sunt aferente anului 2012. În ceea ce priveşte cifra de afaceri şi nivelul datoriilor, sumele ar putea fi însă mult mai mari având în vedere că din cele 26.806 firme care au intrat în insolvenţă doar 7.966 au depus situaţiile financiare pentru anul 2012.

Repartizarea pe judeţe arată că municipiul Bucureşti conduce detaşat după cifra de afaceri a celor 3.565 de firme intrate în insolvenţă în 2013 (din care 703 au publicat bilanţul pe 2012), cu 4,7 miliarde de lei, potrivit datelor Registrului Comerţului (ONRC) citate de Mediafax. Datoriile firmelor din Bucureşti se ridică la 1,7 miliarde de lei, în condiţiile în care în total în aceste companii lucrează peste 15.700 de persoane. 

Pe locul doi se află judeţul Timiş, unde firme cu afaceri de 553 milioane de lei au intrat în insolvenţă, acesta fiind urmat de Buzău - 529 milioane de lei, Bihor -548 milioane lei şi Ilfov - 497 milioane de lei. 

Din punct de vedere al datoriilor, firmele din Ilfov sunt, după cele din Bucureşti, cele mai îndatorate, cumulând obligaţii la plată de aproape 1,3 miliarde de lei. În cele 690 de firme intrate în insolvenţă în Ilfov (141 care au depus bilanţul pe 2012) lucrează 2.491 de persoane. 

Şi judeţul Argeş se află în topul celor mai îndatorate firme în insolvenţă, cu datorii totale de aproape 370 de milioane de lei. În acest judeţ 1.111 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, din care 143 au depus situaţiile financiare pe anul 2012.

Ca număr de angajaţi, după Bucureşti, cei mai mulţi lucrează în firmele din Timiş -3.397 de persoane, Vâlcea - 3.296 şi Hunedoara - 3.277 persoane.

Potrivit ONRC, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut a ajuns la aproape 30.000, cu 10,4% mai multe decât în 2012, peste o treime dintre acestea fiind active în domeniul comerţului.

La sfârşitul anului trecut erau activi circa un milion de agenţi economici.


Mai puteţi citi:

ONRC: numărul insolvenţelor a crescut cu 9% de la începutul anului. Jumătate sunt firme din comerţ şi construcţii. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele 11 luni a ajuns la 27.119, cu peste 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012, jumătate dintre firmele în incapacitate de plată fiind din comerţ şi construcţii, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

CCR a decis: Codul insolvenţei este neconstituţional. Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că noul cod al insolvenţei este neconstituţional. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, acesta va fi anulat.

BNR: 18% din credite au fost acordate unor companii care au intrat apoi în insolvenţă. Garanţiile au fost în principal imobiliare. Instituţiile financiare au acordat companiilor aflate în insolvenţă sau faliment credite totalizând 23,6 miliarde lei,  reprezentând 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare, la nivelul lunii iunie 2013, a anunţat Alexandru Păunescu, directorul Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României (BNR).

Arin Stănescu, UNPIR: Codul insolvenţei va creşte numărul de falimente, nu vor mai există planuri de reorganizare.  Noul cod al insolvenţei, aprobat de către Guvern miercuri prin ordonanţă de urgenţă, va creşte şi mai mult numărul de falimente deoarece durata unei reorganizări a fost scurtată de la trei ani la un an, iar statul poate executa o companie aflată deja într-o astfel de procedura pentru creanţele bugetare, a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicticienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Industria de apă grea intră la apă: RAAN cere insolvenţa pentru a se proteja de creditori şi furnizori. Cum a fost căpuşată o companie de interes naţional. Guvernul a stabilit intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin (RAAN), păstrând însă dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Numărul insolvenţelor a scăzut cu 10% în primul semestru, problema e că acum sunt companii mai mari. Numărul firmelor aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă a scăzut în primul semestru cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comerţului, construcţii, transporturi şi hoteluri şi restaurante, potrivit Coface.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite