VIDEO Grapini, ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism: Primele plăţi pentru schema de minimis se vor efectua în ianuarie-februarie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grapini (stânga), ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, în studioul Adevărul Live, dezbătând problema schemei de ajutor de minimis pentru firme FOTO David Muntean
Maria Grapini (stânga), ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, în studioul Adevărul Live, dezbătând problema schemei de ajutor de minimis pentru firme FOTO David Muntean

Primele plăţi pentru schema de ajutor de minimis, program în cadrul căruia companiile pot accesa fonduri nerambursabile de la Guvern, se vor efectua  la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lui februarie 2014, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, în cadrul unei dezbateri la Adevărul Live.

După ce sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis a fost anulată la finele lunii august pentru că secţiunea dedicată s-a blocat după deschidere, guvernanţii au decis să transfere programul de la Ministerul Finanţelor la Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, iar proiectele să fie evaluate de Oficiile Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. 

Grapini spune că sesiunea de înregistrare ar trebui lansată imediat după rectificarea bugetară ce urmează să fie discutată în această săptămână cu reprezentanţii FMI, sesiune care va fi deschisă 10 zile şi urmată de 60 de zile pentru evaluarea proiectelor. Rectificarea bugetară va viza şi transferul plafonului de 500 de milioane de lei din bugetul Finanţelor în cel al Ministerului Economiei. „Să dea Dumnezeu să identificăm sursa de bani, pentru că trebuie să cuprindem în bugetul pe 2014 această sumă care a fost anunţată o dată, eu insist la Guvern să nu o modificăm pentru că mi s-ar părea incorect faţă de mediul de afaceri“, a spus ministrul Grapini.

De asemenea, ea a prezentat principalele modificări aduse schemei în urma consultării cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu cei ai Finanţelor şi cei ai Bugetului. În primul rând, nu se va mai aplica principiul „primul venit, primul servit“, ci va exista o perioadă de 10 zile în care firmele se vor putea înscrie, urmând ca în următoarele 60 de zile să aibă loc evaluarea proiectelor, depajarea urmând să fie făcută prin punctaj. 

Scorul maxim este de 100 de puncte, iar pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă minimum 60 de puncte. Vor primi mai multe puncte firmele care desfăşoară activităţi în mediul rural decât cele din urban, dar şi cele care activează în industrie sau în cercetare-dezvoltare. În al doilea rând, start-up-urile nu vor mai putea accesa fonduri în cadrul acestei scheme, întrucât Departamentul pentru IMM derulează programe derulate pentru această categorie. 

De asemenea, se elimină obligativitatea angajării a cinci, respectiv şapte persoane, dar cei care vor face angajări vor primi un punctaj proporţional cu numărul de noi angajaţi. Încă o modificare, poate cea mai importantă, este aceea că sprijinul este redus de la maximum 200.000 de euro la cel mult 100.000 de euro, iar beneficiarul va fi obligat să cofinanţeze proiectul în proporţie de 10%. „Chiar mediul de afaceri a cerut acest lucru, pentru a conştientiza că au şi ei acolo un ban pus şi gestionează riscul, e mai motivant“, a explicat Grapini.

            

Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri, vorbeşte la Adevărul Live despre reluarea schemei de ajutor pentru micii antreprenori 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite