Finanţări suspecte de la stat: funcţionarii au dat două avizări pe secundă la cererile de ajutoare de minimis. Premierul Ponta cere verificări, STS demarează o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe site-ul Ministerului Finanţelor, înregistrarea unei cereri a fost imposibilă pentru peste 20.000 de solicitanţi FOTO: Marian Iliescu
Pe site-ul Ministerului Finanţelor, înregistrarea unei cereri a fost imposibilă pentru peste 20.000 de solicitanţi FOTO: Marian Iliescu

În 306 secunde, Ministerul Finanţelor a analizat, admis sau respins 714 cereri pentru ajutoarele nerambursabile şi a întocmit şi un tabel cu înregistrările. Investitorii sunt scandalizaţi.

Forfotă mare ieri-dimineaţa pe site-ul Ministerului Finanţelor, unde la ora 8.30.00 a fost deschisă sesiunea de depunere a cererilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile în cadrul programului de ajutoare de stat numite generic „de minimis“.

La ora 8.30.48 (8.30 şi 48 de secunde) a fost înregistrată prima cerere, pentru ca după mai puţin de şase minute să se închidă sesiunea.

La ora 8.35.54 (8.35 şi 54 de secunde) fusese înregistrată cea de-a 714-a cerere şi ultima, ceea ce înseamnă o viteză medie de prelucrare de peste două solicitări pe secundă, fenomen care investitorilor li se pare cel puţin suspect. Mai ales că foarte mulţi solicitanţi, pregătiţi cu destul timp înainte să acceseze modulul de depunere a cererilor, nu au reuşit să se înregistreze.

„Eram pregătiţi trei oameni, cu trei calculatoare, iar la ora 8.30 am încercat să accesăm, dar nu ni se dădea codul de acces. După câteva minute de încercări disperate, ni s-a afişat o listă cu cererile depuse şi precizarea că sesiunea s-a închis, ceea ce înseamnă epuizarea fondurilor“, ne-au relatat un grup de solicitanţi.

Lor – şi, de altfel, altor câteva mii de solicitanţi – li se pare inexplicabil cum au fost procesate peste 700 de cereri în 306 secunde, în aşa fel încât să li se dea şi rezoluţia „admis“, respectiv „respins“ şi nu înţeleg de ce a fost oprită sesiunea de depuneri. „Dacă printre cererile înregistrate au existat şi respinse, puteau să ţină sesiunea deschisă cel puţin până la sfârşitul zilei, apoi să emită decizia de admitere/respingere. Aşa, nouă ni s-a refuzat practic dreptul de a depune cererea, eligibilă sau nu, fapt care ne determină să chemăm în judecată ministerul“, ne-au mai spus investitorii.

Demn de remarcat este faptul că în timp ce câteva zeci de mii de solicitanţi nu puteau accesa modulul, unii au avut parte de mai multe înregistrări în cele 306 secunde.

Ponta: „Am să-i cer dlui Chiţoiu să verifice“

Prezent la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta a fost întrebat de „Adevărul“ cum comentează ceea ce tocmai se întâmplase la Finanţe.

După ce i s-au explicat detaliile situaţiei, premierul a spus: „Azi-dimineaţă am fost la reuniunea diplomaţiei, acum sunt la Transporturi, încă nu ştiu nimic. Dar imediat ce plec de aici am să-i cer viceprim-ministrului Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, să facă verificări. O să vă anunţe el, probabil, cum stau lucrurile“.

STS intră pe fir

Iată ce ne-a transmis Ministerul Finanţelor, ca răspuns faţă de situaţia creată ieri-dimineaţa la depunerea cererilor: „În urma investigaţiilor preliminare declanşate de Ministerul Finanţelor Publice şi a datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi de autorităţile competente din domeniul siguranţei IT, care au participat la monitorizarea întregii proceduri de înregistrare online a cererilor, a rezultat că:
- la 8.30, serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;
- în intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis;
- dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul în intervalul 8.30-8.36;
- 714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de înregistrare, eliberată automat de sistem. Din totalul de 714 solicitări transmise, un număr de 644 de solicitări a fost admis, restul fiind respinse întrucât fie depăşeau plafonul de 200.000 de euro admis per solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleaşi întreprinderi (acelaşi CUI)
- 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 de milioane de lei“.

Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă. La sfârşitul investigaţiei derulată de specialiştii MFP împreună cu STS şi autorităţile competente din domeniul siguranţei IT vom informa opinia publică cu privire la rezultatele finale ale investigaţiei“, ne-a anunţat Biroul de Presă al ministerului.

Între timp, investitorii afectaţi de acest blocaj au fost invitaţi pe diverse site-uri să semneze petiţii prin care să ceară Ministerului Finanţelor să îndrepte lucrurile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite