Niciunul dintre investitorii interesaţi de Cupru Min nu a depus ofertă. Autorităţile vor să restructureze compania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupru Min deţine licenţa de exploatare de la Roşia Poieni, unde se află 60% din resursele de cupru ale României
Cupru Min deţine licenţa de exploatare de la Roşia Poieni, unde se află 60% din resursele de cupru ale României

Traderul Trafigura şi producătorul turc de crom Yldirim Holding s-au restras din procedura de atragere de investitori la Cupru Min şi nu au mai depus ofertă pentru cumpărarea concentratului de cupru până la expirarea termenului, programat astăzi la ora 10.00, scrie Agerpres.ro, care citează surse oficiale.

„Cele două companii au considerat condiţiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat în ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Dacă procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe această temă“, potrivit surselor.

Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocată, întrucât compania are contracte pentru anul viitor. Dacă activitatea companiei se va menţine profitabilă, se analizează şi posibilitatea să se meargă pe restructurare proprie, fără să fie vreo asociere cu altă companie.

Nicolae Simina, primarul oraşului Abrud, a declarat şi el că niciunul dintre cei doi investitori rămaşi în cursa pentru achiziţionarea concentratului de cupru de la Roşia Poieni nu s-a prezentat la sediul Cupru Min Abrud pentru a depune oferta de cumpărare.

La începutul lunii septembrie, ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, declara că preţul minim din oferta pentru atragerea de investiţii la Cupru Min este 6.900 de dolari pe tonă.

Anul trecut s-a derulat o operaţiune de privatizare a societăţii, câştigătorul fiind Roman Copper, care a oferit 200,7 milioane de euro. Dar aceasta nu a a acceptat condiţiilor puse de stat privind garanţiile de mediu.

Mai puteţi citi:

Vânzarea concentratului de cupru de la Cupru Min, amânată cu 30 de zile. Este necesară o reconfirmare a mandatului din partea noului ministru al Economiei

Ministerul Economiei a luat măsura decalării cu 30 de zile a procedurilor pentru vânzarea concentratului de cupru de la societatea de stat Cupru Min, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Ministerul Economiei promite să privatizeze toate companiile din portofoliu. Ce s-a privatizat şi ce societăţi mai sunt pe lista lui Vosganian

Mai multe companii scoase la mezat de Ministerul Economiei – Romaero, Fortus, Şantierul NavalMangalia – au o importantă zestre de terenuri. Aversa a fost deja privatizată, dar producţia de pompe va continua „pentru cel puţin trei ani“.

Cupru Min: doar doi „peţitori“ s-au calificat pentru cumpărarea concentratului de cupru

Doi dintre cei trei investitori interesaţi să cumpere concentratul de cupru de la Cupru Min, Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda), au rămas în cursă, după ce Glencore (Elveţia) a avut „omisiuni“ în privinţa scrisorii de garanţie bancară, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Vosganian: „La Cupru Min, preţul minim cerut este de 6.900 de dolari pe tonă de concentrat de cupru“

Ministerul Economiei porneşte de la un preţ minim de 6.900 de dolari pe tonă de concentrat de cupru în cazul procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, a declarat Varujan Vosganian, ministrul de resort.

Trei holdinguri străine vor să investească la Cupru Min. Giganţii Trafigura şi Glencore sunt pe listă

Traderii de materii prime Trafigura (Olanda) şi Glencore (Elveţia) şi grupul Yildirim Holding (Turcia) au depus oferte pentru a investi la CupruMin, transmite Ministerul Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite