Privatizarea eşuată de la Cupru Min Abrud: Ministerul Economiei pierde procesul cu Roman Copper Corp
0Ministerul Economiei a pierdut prima etapă a procesului intentat de compania canadiană Roman Copper Corp, câştigătoare a licitaţiei eşuate din 2012 pentru privatizarea Cupru Min SA Abrud. Tribunalul Bucureşti a dispus marţi, 29 octombrie, ca Ministerul Economiei să restituie companiei canadiene garanţia de perticipare la licitaţie şi cheltuielile de judecată.
Astfel, Ministerul Economiei este obligat să restituie companiei din Canada suma de 1.449.276 de dolari, reprezentând garanţia de participare la licitaţie precum şi dobânda legală aferentă calculată de la data de 18.12.2012 până la data plăţii efective. De asemenea, ministerul a mai fost obligat să plătească reclamantei suma de 228.102 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Roman Copper a dat în judecată Statul Român la sfârşitul anului 2012, recalmând că deşi a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min SA Abrud, Ministerul Economiei nu a mai semnat contractul. Iniţial, canadienii au solicitat daune de 245 de milioane de euro, dar, ulterior, au revenit şi au cerut doar restituirea garanţiei de perticipare la licitaţie.
Licitaţie de peste 200 de milioane de euro, anulată
În urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 a fost declarat adjudecatar ofertantul Roman Copper Corp Canada cu care urma să se negocieze clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni. Licitaţia a fost adjudecată la preţul de 200.772.790 euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.363.654 euro.
“Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă. Strategia de privatizare a S.C. Cupru Min S.A. respectă sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare”, se susţinea în comunicatul de presă care anunţa rezultatul licitaţiei.
Ulterior, cele două părţi nu s-au mai înţeles, iar reprezentanţii Ministerului Economiei au decis să anuleze licitaţia şi să nu încheie contractul de privatizare pe motiv că firma canadiană nu a acceptat solicitările părţii române. Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni estimate la 900 de milioane de tone. Potrivit specialiştilor reprezintă 60 la sută din rezerva de cupru României.
În prezent se derulează o nouă procedură de atragere de investiţii la exploatarea minieră din Apuseni. Metoda aplicată de Ministerul Economiei este una combinată şi constă în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate. Avansul solicitat se ridică la 40 de milioane de euro, bani care urmează să fie plătiţi într-o singură tranşă potrivit contractului de vanzare, dar nu mai tarziu de data de 01 decembrie 2013. Doi ofertanţi au rămas în cursa pentru investiţiile de la Curpu Min. Este vorba despre Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda). Câştigătorul va fi anunţat până la sfârşitul anului.