Asigurări: City Insurance rămâne sub lupa ASF, piaţa a inversat în 2015 trendul de scădere din 2013-2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează împreună cu City Insurance la planul de redresare financiară a companiei, dar este nevoie de un audit, a declarat, joi, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă.

„Noi cu City suntem în discuţie, ne-am întâlnit să lucrăm pe programul de redresare. Nu avem o dimensiune exactă a necesarului de capital. Tocmai de aceea, prima măsură la City la care insistăm este să facem un audit“, a spus Mişu Negriţoiu.

El a adăugat: „City ne-a transmis programul de măsuri, noi îl analizăm şi o să îl analizăm şi continuăm dialogul. City să îşi aleagă un auditor care îndeplineşte condiţiile. În planul de măsuri are o propunere de auditor şi noi acum analizăm dacă îndeplineşte sau nu. Auditorul nu este unul cunoscut“.

Majorarea de capital cu bani de împrumut, respinsă

Şeful ASF a precizat că Autoritatea a respins propunerea acţionarilor de majorare a capitalului social pentru că banii erau împrumutaţi.

„În norma cu privire la capitalul social atât la domnul ăsta care vrea să cumpere Carpatica cât şi la City banii nu trebuie să provină din împrumut. Asta este norma iar explicaţia este că acţiunile sunt în ultimă instanţă executate în situaţia în care trebuie să despăgubeşti şi atunci ele nu trebuie să fie împrumutate.
Orice achiziţie trebuie făcută cu bani care nu provin din împrumut, ci din resursele acţionarilor, resursele proprii ale societăţii sau dintr-un împrumut subordonat de la compania mamă“, a mai afirmat oficialul ASF.

Printre cele mai importante probleme identificate în situaţia societăţii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, şi coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare.

Piaţa asigurărilor revine pe plus

Sectorul asigurărilor din România a inversat anul trecut trendul de scădere din perioada 2013-2014 şi a încheiat 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei, în creştere cu 8,2% faţă de nivelul din anul anterior, se arată într-un raport prezentat joi de ASF.

La această evoluţie pozitivă au contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât şi cel al asigurărilor de viaţă.

„A avut loc o îmbunătăţire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, creşterea calităţii activelor şi un nivel mai ridicat de cedare în reasigurare. De asemenea, numărul mediu de zile de soluţionare a daunelor s-a redus“, arată ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite